Ruokavisa 2022 on nyt käynnissä – tule mukaan!

Tiedote

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden tulee vastata visaan 21.3.2022 mennessä osallistuakseen valtakunnalliseen osaamiskilpailuun.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu valtakunnallinen osaamiskilpailu, jonka tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Tänä vuonna oppilaat perehtyvät ruuan reittiin erityisesti siipikarja-alan ja elintarviketeollisuuden näkökulmista.

Tavoitteena ruoan arvostuksen nostaminen ja vastuulliset ruokavalinnat

Yhä harvemmalla lapsella ja nuorella on omakohtaista kokemusta ruoan reitistä pellolta pöytään. Tiedon lisäämiselle on tarve: sen avulla voidaan nostaa ruoan arvostusta ja vahvistaa nuoren kykyä arvioida omien ruokavalintojen vastuullisuutta.

Ruokavisa 2022 –opetuskokonaisuus vastaa tähän tarpeeseen tarjoamalla oppilaalle mahdollisuuksia tutkia ruoan alkuperää, tuotantotapoja ja elintarvikejalostusta. Aiheeseen johdattaa esimerkit kananmunista ja siipikarjanlihasta. Aiheita lähestytään Ruokavisassa oppilaslähtöisin menetelmin, kuten kouluruoan alkuperää tutkien.

Ilmoita oppilasryhmäsi mukaan Ruokavisaan

Uusi Ruokavisa on nyt avattu käyttöön! Opettajan tulee rekisteröityä visan käyttäjäksi visasivustolla ilmoittaakseen oppilaansa mukaan kilpailuun. Oppilasryhmillä on mahdollisuus päästä mukaan loppukilpailuun pelaamalla Ruokavisa läpi 7.2. – 21.3.2022 välisenä aikana. Ruokavisa on avoimesti käytettävissä myös kilpailuajan jälkeen. 

Ruokatieto kutsuu kilpailuaikana visassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät kilpailemaan palkinnosta. Nämä oppilasryhmät toteuttavat loppukilpailua varten ennakkotehtävän, jonka perusteella tuomaristo valitsee voittajajoukkueen.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla. Voittajakoulun kotitalousluokkaan tarjotaan
1 000 euron arvoinen keittiövälinesetti. Lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. Palkinnot mahdollistavat Ruokatieto Yhdistys ry, Suomen Siipikarjaliitto ry, Suomen Broileryhdistys ry ja Heirol Oy. 

 

Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton yhteistyössä kehittämä ruokakasvatuskonsepti, joka tutustuttaa yläkoululaiset ruuan reittiin pellolta pöytään. Ruuan reitti jakautuu kolmeen vaiheeseen: alkutuotantoon, elintarviketeollisuuteen ja ruuan jälleenmyyntiin. Opetuskokonaisuuden sisällön painopiste vaihtelee vuosittain ruuan reitin eri vaiheiden välillä. 

Ruokavisa on koulujen keskuudessa vahva ruokakasvatusbrändi. Viimeisimpään Ruokavisaan ilmoittautui ennätykselliset 114 opettajaa ja alkueriin osallistui 3 900 oppilasta ympäri Suomen.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi
p. +358 44 236 0039
(Kuvituskuvia Ruokavisasta saatavilla pyydettäessä.)
 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti. 
 

Seuraa Ruokatietoa somessa!  
Facebook.com/Ruokatieto.fi  
Twitter.com/Ruokatieto 
Instagram.com/Ruokatieto
#ruokavisa #ruokakasvatus

untitled_design_10.png

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

Siirry takaisin sivun alkuun