Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen 

Tiedote

Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen  mukaan 69 prosenttia suomalaisista aikoo lomailla kesällä 2025 Suomessa. Lomakohteen valintaan vaikuttavat helppouden lisäksi myös turvallisuus, edullisuus, kiinnostavat kohteet ja ilmastosyyt. Hyvä syy kotimaan matkailuun on myös herkullinen ruoka.

Kulttuurielämys lautasella

Paikallisten ruoantuottajien ja ravintoloiden suosiminen tarjoaa mahdollisuuden maistaa alueellista ruokakulttuuria. Jokaisella Suomen kolkalla on omat perinteiset raaka-aineensa ja ruokaperinteensä. Autenttisen makuelämyksen alueen omasta ruokakulttuurista saa kokeilemalla paikallisia erikoisuuksia – esimerkiksi savumuikkuja Saimaalla, poronkäristystä Lapissa, särää Lemillä tai varrassiikaa Kukkolankoskella.

Kysy alkuperää

Ravintoloilla on velvollisuus ilmoittaa kirjallisesti aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaa esimerkiksi ruokalistassa, esitteessä, taulussa tai sähköisesti. Lihan alkuperän voi ilmoittaa myös Hyvää Suomesta -merkillä. Myös muiden raaka-aineiden alkuperästä kannattaa olla kiinnostunut. Usein paikallista ruokaa tarjoilevat ravintolat ja kahvilat tuntevat ja kertovat mielellään käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä esimerkiksi ruokalistalla tai kysyttäessä. Lähitiloilta, metsistä ja vesistä saadut raaka-aineet ovatkin usein tarkasti tiedossa.

  • Suomalaisia raaka-aineita käyttävän ravintolan valitseminen tukee myös maanviljelijöitä, kalastajia ja muita tuottajia eri puolilta Suomea. Se ylläpitää paikallisia elinkeinoja ja maaseudun elinvoimaisuutta. Siksi kotimaisuudesta kannattaa olla kiinnostunut, toteaa Hyvää Suomesta -merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Kotimainen ruoka on ylivoimainen suosikki 

  • Suomalaisissa raaka-aineissa yhdistyvät herkullinen maku, huippuluokan laatu ja turvallisuus. Eikä pidä unohtaa, että ruoantuotanto on myös tärkeä osa huoltovarmuuttamme, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen

Ei siis ihme, että kotimainen ruoka on suomalaisten kestosuosikki. Se on valinta, joka maistuu ja tuntuu oikealta.

Miten tunnistaa paikallisia raaka-aineita suosiva ravintola tai kahvila?

  • Tutustu ravintolan verkkosivuihin ja ruokalistaan: mainitaanko tuottajien nimiä tai kotimaisia raaka-aineita?
  • Ravintolalla on velvollisuus ilmoittaa lihan alkuperä esimerkiksi ruokalistassa. Kysy henkilökunnalta, mistä, kala, vihannekset ja muut raaka-aineet tulevat.
  • Etsi Hyvää Suomesta -merkkiä.

Vinkkejä lähiruokaa tarjoavista ravintoloista, kahviloista ja puodeista löytyy täältä:

Lisätietoja:
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, 050 511 8909
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, 040 568 8802

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

11.6.2025 Tiedote

Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen 

Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen,…

10.6.2025 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan suomalaisen alkuperän

Kuluttaja saa jatkossa tietää elintarvikkeessa käytetyn lihan alkuperän entistä helpommin. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen…

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

Siirry takaisin sivun alkuun