Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tiedote

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.

Ruokavisa tutustuttaa yläkoululaiset ruokaketjun vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla. Tänä keväänä teemana oli ruoan valintaan vaikuttavat yksilölliset ja yhteiskunnalliset tekijät. Vuosittain järjestettävään Ruokavisaan sisältyy oppimateriaali sekä visa, joka testaa opittuja asioita ja karsii kolme parasta joukkuetta loppukilpailuun.

Koko koulu mukana suunnittelussa

Joukkueet valmistivat ja esittelivät kilpailumenunsa tuomaristolle paikan päällä Helsingin Messukeskuksessa Ruoka 2025 -messujen kisalavalla.

Tämän vuoden finaali oli harvinaisen tasainen, ja tuomaristo oli vaikuttunut kaikkien joukkueiden työskentelyn korkeasta tasosta. Monipuolisella ja harkitulla kokonaisuudella tuomariston valloittanut menu sisälsi ruislohiletin, palsternakka-pottumuusin, uunifenkolia ja minitomaatteja, yrttitahnaa ja sitruunavettä. Jälkiruokana joukkue tarjoili mustikkaisia talkkunamuffineita sekä dalgona-mochavaahtoa.

  • Kysyimme koko koululta heidän lempiperinneruokiaan ja niihin liittyviä ruokamuistoja. Vastauksista nousi esille uunilohi ja mustikkapiirakka, joten päätimme ryhtyä suunnittelemaan menua niiden pohjalle. Olemme harjoitelleet menua useita kertoja, joten itse kisatilanne ei jännittänyt liikaa, Kuulammen joukkue totesi.

Voittajajoukkueessa kokkasivat Hilma Riihimäki, Silva Tiirola ja Olivia Kanerva-aho. Joukkuetta valmensi kotitalousopettaja Marja-Kaisa Varonen. Kuulammen joukkue osallisti suunnitteluun koko koulua.

Tuotekehitystä ja täysjyvän käyttöä

Finaalia varten joukkueiden piti eläytyä tuotekehittäjiksi, jotka suunnittelevat ja toteuttavat menun, jossa tuunataan valituista perinneruoista modernimmat versiot. Joukkueiden täytyi myös perustella valintansa kestävän kehityksen ja ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ja kuten aina, ruoka herättää myös tunteita ja muistoja, joita käsiteltiin ennakkotehtävässä.

Loppukilpailussa joukkueiden tehtävänä oli valmistaa kaksi ruokalajia: pääruoka sekä jälkiruoka, joista ainakin toisessa oli käytettävä täysjyvätuotteita. Lisäksi toisen ruokalajin valmistuksessa piti leipoa. Ruokien suunnittelussa sekä valmistuksessa oppilaiden tuli ottaa huomioon myös kestävän kehityksen periaatteet, ravitsemus ja ruokakulttuuri.

Ruokavisa 2025 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna kotitalousopettaja Minttu Virkki, Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, ruokakasvatuksen asiantuntija Aliisa Hyvänen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta, Fazer leipomoiden tuotekehityspäällikkö Anne Wunsch sekä Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla. Palkinnot mahdollistavat Verkkokauppa.com, Cozy Publishing, E. Ahlström, Saarioinen Oy, Fazer Leipomot ja MTK.

Ruokavisan kuvagalleria löytyy täältä

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokatieto Yhdistys ry, hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi, p. +358 50 502 0531

Marja-Kaisa Varonen, kotitalousopettaja, Kuulammen koulu, puh. 040 523 4996, marja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissä

Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 15. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokatiedon sivuilta: https://ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa/ruoan-valinta-2025-opettajalle/  ja visoja pääsee pelaamaan Ruokavisan sivustolla:https://ruokavisa.fi/

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

Siirry takaisin sivun alkuun