Ruokavisa tarjoaa mahdollisuuden ruokakasvatusyhteistyöhön

Ruokakasvatus

Tänä vuonna Ruokavisan toteutuksessa oli mukana kaksi Ruokatiedon jäsenorganisaatiota, Fazer Leipomot ja Saarioinen Oy. Oppimateriaalin teema vaihtelee vuosittain, ja tänä vuonna aiheena oli ruoan valinta ja siihen vaikuttavat tekijät niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta.

Kumpikin yritys antoi panoksensa oppimateriaaleihin, ja molempien yritysten kanssa toteutettiin opetusvideot. Fazerin videon aiheena oli täysjyvän merkitys ja rooli uusissa ravitsemussuosituksissa, ja Saarioisen videolla perehdyttiin elintarviketeollisuuden toimintaan. Myös tuntimateriaalien tuotantoon yrityksiltä saatiin asiantuntevaa apua ja faktojen tarkistusta.

  • Ruokavisan tavoitteena on haastaa yläasteikäisiä oppilaita pohtimaan omia ruokavalintojaan. Yhteistyön kautta meille avautui mahdollisuus kertoa suomalaisen elintarviketeollisuuden monipuolisesta roolista työnantajana ja muun muassa siitä miten uusia tuotteita kehitetään, kertoo Saarioinen Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Tia Yrjölä

Fazer Leipomot Suomi haluaa edistää suomalaisten täysjyväviljan saantia uusien ravitsemussuositusten mukaisesti. Tätä viestiä edistettiin myös Ruokavisan materiaaleissa.

  • Yhdessä Ruokatiedon kanssa kerroimme videolla ruisleivän valmistuksesta Lahden leipomollamme ja pystyimme avaamaan yläkoululaisille sekä täysjyväviljan hyötyjä että kotimaisen leipätuotannon tärkeyttä, toteaa Fazer Leipomot Suomen viestintäjohtaja Tarja Kuusela.

Täysjyvää ja perinneruokien tuunausta

Tuotekehitys oli teemana myös Ruokamessujen kisalavalla pidetyssä finaalissa, jota varten joukkueiden piti eläytyä tuotekehittäjiksi. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa menu, jossa tuunataan valituista perinneruoista modernimmat versiot. Ruokien suunnittelussa sekä valmistuksessa joukkueiden tuli ottaa huomioon myös kestävän kehityksen periaatteet, ravitsemussuositukset ja ruokakulttuuri. Loppukilpailussa joukkueet valmistivat pääruoan ja jälkiruoan, joista ainakin toisessa oli käytettävä täysjyvätuotteita. Lisäksi toisen ruokalajin valmistuksessa piti leipoa.

Yritysten edustajat osallistuvat myös Ruokavisan finaalin tuomaristoon, ja asiantuntemuksensa antoivat tuomariston käyttöön Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen ja Fazer Leipomoiden tuotekehityspäällikkö Anne Wunsch.

  •  Tuomarointityössä oli hienoa huomata, kuinka perusteellisesti oppilaat olivat valmistautuneet kilpailuun. Nuoret olivat selvittäneet oman alueensa ruokakulttuurin erityispiirteitä, ottaneet suunnittelussa mukaan laajemminkin koulun oppilaita ja jopa haastatelleet paikallisia ruoan tuottajia. Oppilaat olivat tehneet useita eri kokeiluja ruoista ja niiden valmistusmenetelmistä sekä testanneet makuja. Koska tuotekehitys oli yhtenä kulmana tässä kilpailussa, oli kiinnostavaa haastatella, miten ruokien kehitys oli edennyt finaalia kohti. Raaka-aineiden käyttö oli oivaltavaa ja perinteisten makujen lisäksi oli ajankohtaisia makuyhdistelmiä. Toivottavasti opiskelijat ovat saaneet tämän projektin kautta innostavaa tietoa ja näkemystä valmisruokatoimialasta, totesi Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen.

Voiton vei joukkue Kuulammen koulusta Tyrnävältä. Lue lisää: Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Vuodesta 2012 toteutettu Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, joka tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisää arvostusta ruoantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa lisää myös koululaisten ja opettajien tietoisuutta ruoka-alan ammateista ja lisää vetovoimaisuutta alaa kohtaan. Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite sekä Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet.

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

6.5.2025 Puheenvuoro

Hyvinvointia vai laihdutuskulttuuria?

Tänään 6.5. vietetään kansainvälistä Älä laihduta -päivää. Sen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä laihdutuskulttuurin vahingollisuudesta…

2.5.2025 Hyvän tekijät

Viskaalin tila on ruoantuotannon kiertotalouden edelläkävijä

Viskaalin tilan kiertotaloudessa kaikki ruuantuotannon materiaali kiertää. Tuloksena syntyy ilmastoystävällisempää punaista lihaa, lannoitteita ja…

15.4.2025 Miksi valita suomalaista

Kotimainen ruoka luo työtä ja turvaa – mitä jos kasvattaisimme sen osuutta ostoskoreissamme?

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas inspiroivat suosimaan kotimaista ruokaa ja kasvattamaan sen osuutta…

11.4.2025 Ruokakasvatus

Maatilavierailuja virtuaalisesti ja livenä – Vuoden ruokakasvattajat avaavat tilojensa ovet lapsille ja nuorille

Ruokatieto Yhdistys palkitsi kolme maatilaa ja ruoan tuottajaa Vuoden ruokakasvattaja -tittelillä. Yleisön jättämistä ehdotuksista…

7.3.2025 Hyvän tekijät

Kinnarin tila tuo kaurakansan lautasille uusia tuulia

Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet syömään kauransa puurona ja leipänä. Kinnarin tilalla kaurasta on nyt…

5.2.2025 Hyvän tekijät

Täysjyvä – avain parempaan hyvinvointiin ja kestävämpään ruokailuun

Täysjyvä on yksi ravitsemuksen kulmakivistä, mutta sen terveys- ja ympäristöhyödyt jäävät monelle vielä tuntemattomiksi.…

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

Siirry takaisin sivun alkuun