Suomalainen ruokakulttuuri kukoistaa

Miksi valita suomalaista


Suomalainen ruokakulttuuri elää ja uudistuu. Energiatankkauksen rinnalle ovat nousseet makuelämykset ja halu tietää ruuan alkuperästä. Ruualla on myös yhteiskunnallisia ja poliittisia ulottuvuuksia. Ruokakulttuuri ympäröi meitä ja itse kullakin on suomalaiseen ruokakulttuuriin oma näkökulmansa.

Kun suomalaisilta kysyttiin tutkimuksessa oman ruokakulttuurimme yleisimpiä piirteitä, kärkeen nousivat muutos ja kansainvälisyys. Varsinkin trendit, uudet tuotteet ja ruoka mediassa muodostavat kokonaisuuden, joka liitetään tämän päivän suomalaiseen ruokakulttuuriin entistä vahvemmin.

Suosituimmat ruoat pysyvät samoina

Toisaalta suosituimpien ruokien lista ei juuri vuosien saatossa uudistu. Ehkäpä siinä kiteytyy ruokakulttuurimme toinen peruspilari: perinteet ja paikallisuus. Niille rakentuu turvallisen arjen jatkumo tuttuine mummon makuineen. Muutos toki koskettaa myös perinteitä ja paikallisuutta. Esimerkiksi perinteinen jauhoilla suurustettu jauhelihakastike on muuttunut bolognesekastikkeen kautta härkisbologneseksi.

Ruokakulttuuri kiteytyy yksinkertaisuuteen

Ruuan niukkuus on leimannut suomalaisten syömistä vielä muutama sukupolvi sitten. Ehkä sen vuoksi makuja, herkullisuutta ja sosiaalisuutta korostava ruokakulttuuri on meillä vielä nuorta. Toisaalta pohtimisen arvoinen asia on, olisiko niukkuuden näkökulma se, joka onkin tulevaisuudessa kansainvälisesti tunnetun suomalaisen ruokakulttuurin syvin idea.

Kuluttaja haluaa tietää miten ruoka on tuotettu

Niin ikään kiinnostus raaka-aineita ja niiden alkuperää kohtaan on lisääntynyt valtavasti viime vuosina. Ruokapiirien ja suoramyynnin suosio on noussut, lähiruuan ja luomun näkyvyys kasvanut ja menekki on kasvanut. Myös yhä useammat ravintolat kertovat mieluusti raaka-aineidensa alkuperästä.

Ruuan sisäiseen laatuun liittyvät asiat muodostavat kolmannen kokonaisuuden suomalaisen ruokakulttuurin sisällössä. Tästä kertoo vilkas keskustelu ruoan tuottamisen tavoista ja pohjoisten luonnonolosuhteiden tuottamista hyödyistä elintarvikkeisiin, ruuan ravitsemuksellisesta laadusta ja puhtaudesta. Ruuan ekologisuus ja eettisyys tuovat oman lisävärinsä laatunäkökulmaan.

Ruoka rakentaa identiteettiä

Suomalainen vaatimattomuus näkyy ruokakulttuurissamme monella tapaa. Esimeriksi tapa, jolla puhumme omasta ruokakulttuuristamme, on usein vähättelevä – tosin onneksi nykyään yhä harvemmin. Ruokakulttuurimme kiteytykseksi nostetaan pääasiassa hyvin yksikertaisia raaka-aineita tai ruokalajeja, kuten kansallisruuaksi julistettu ruisleipä.
Ehkäpä turhan harva suomalainen edes tunnistaa ruokakulttuurin roolin kansallisidentiteettimme muokkaajana, vaan siihen liitetään mieluummin liuta muusikoita, kapellimestareita, rallikuskeja ja peliguruja. Mutta muutosta on ilmassa!

Kohonnut elintaso länsimaissa mahdollistaa sen, että ruoka on kasvavalle joukolle myös henkilökohtaisen vaikuttamisen väline: ruokavalio on paitsi oman hyvinvoinnin lähde, myös kannanotto – ja äärimmillään jopa itsetehostusta. Siis osa oman identiteetin rakentamista.

Kotoisten makujen arvostaminen näkyy mm. kansalais- ja työväenopistojen kotitalouskursseilla. Arkiruoat, leivonta ja makkarakurssit kiinnostavat yhä laajenevaa kansalaisjoukkoa. Myös perustaidot kasvisten, kalan ja lihan käsittelyssä pysyvät kurssilistojen suosiossa.

Kodit ja koulut muokkaavat ruokakakulttuuria

Kotien rooli ruokakulttuurin kasvualustana on tärkeä. Kotien perinteet ja uudemmat tavat vaikuttavat kaikkiin meihin, huomasimme sitä tai emme. Toinen tärkeä ruokakulttuurin muokkaaja on maksuton kouluruoka, tuo yksi suurista suomalaisista innovaatioista. Suomessa koululounaalle istahtaa päivittäin lähes 900.000 lasta ja nuorta. Kouluruoka on paitsi virkistävä tauko, myös sosiaalisen syöminen oppitunti – ja osa jokaisen suomalaisen kasvutarinaa.

Trendiin sopivaa suomalaista

Puhtaat, luonnolliset raaka-aineet, vastuullisuus, eettisyys ja läpinäkyvyys kautta koko ketjun ovat ruoka-alan maailmanlaajuisia trendejä. Näihin teemoihin suomalainen ruoka istuu erityisen hyvin. Suomessa onkin havahduttu siihen, että ruokamme voisi olla nykyistä merkittävämpi vientituote.

Lue lisää ruokakulttuurista Ruokatietoa-osiosta

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

Siirry takaisin sivun alkuun