Ruokavisassa pohditaan tällä kertaa tiedostettuja ja tiedostamattomia tekijöitä, jotka vaikuttavat oppilaiden omaan ruoanvalintaan. Ruokavalintoihin vaikuttavat muun muassa ruoan aistittavat ominaisuudet, tuttuus, käytettävissä oleva aika, ruoan hinta, sen alkuperä, omat ruoanvalmistustaidot, henkiset resurssit, saatavilla olevat raaka-aineet, seura, normit, tunteet tai arvot. Lisäksi syvennytään siihen, miten esimerkiksi ravitsemussuositukset ja mainonta ohjaavat meitä. Oppimateriaalissa nostetaan esille myös elintarviketeollisuuden rooli yhteiskunnassa ja ruoan valinnassa.

Oppimateriaali koostuu kolmesta diasarjasta, joihin on sisällytetty tehtäviä ja videomateriaalia. Opettajan työn tueksi on koostettu taustamateriaali, joka koostuu yksityiskohtaisemmasta taustatiedosta. Lisäksi siitä löytyy vinkkejä aiheiden käsittelyyn oppitunneilla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä, eikä se sisällä kaupallista materiaalia.

Oppimateriaali on ppt-muodossa, ja sitä saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia dioja jne.). Materiaali ja sen kuvat on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. Oppimateriaali soveltuu myös etäopetukseen. Materiaalit ovat ladattavissa tämän sivun alalaidasta Liitetiedostot-otsikon alta.

Oppimateriaali koostuu kolmesta oppitunnista ja opettajan oppaasta

Ensimmäinen oppitunti haastaa oppilaita tiedostamaan ja tunnistamaan tekijöitä, jotka vaikuttavat heidän ruokavalintoihinsa. Tällaisia ovat esimerkiksi tunteet, arvot, keholliset viestit sekä syömisen sosiaalisuus. Toisella oppitunnilla tarkastellaan ruokavalintoja laajemmasta yhteiskunnallisesta näkökulmasta esimerkiksi ravitsemussuositusten, mainonnan ja pakkausmerkintöjen kautta. Viimeinen tuntikokonaisuus ohjaa oppilaat pohtimaan elintarviketeollisuuden roolia yhteiskunnassa ja ruokavalinnoissa.

Aiheiden opetukseen kannattaa varata 3 x 45 minuuttia, jonka lisäksi aikaa tulee varata visan täyttämiseen. Kilpailuun voi osallistua suorittamalla Ruokavisan nettipelin 27.1.-7.3.2024 välisenä aikana. Opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmänsä Ruokavisaan 13.1.2025 lähtien osoitteessa ruokavisa.fi.

Tarkemmat ohjeet osallistumiseen löytyvät täältä

Vuoden 2025 Ruokavisan yhteistyökumppaneina toimivat Fazer Leipomot ja Saarioinen Oy.

Ruoan valinta – oppimateriaali ja opettajan taustamateriaali

Minun ruokavalintani

Lataa tiedosto

Ohjausta, tuuppausta ja vaikuttamista – kohti tietoisia ruokavalintoja

Lataa tiedosto

Elintarviketeollisuuden rooli ruokavalinnoissamme

Lataa tiedosto

Opettajan materiaali 2025

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun