Vastuullista toimintaa koko ruokaketjussa

Miksi valita suomalaista

Vastuullinen ruoantuotanto lähtee maatiloilta ja jatkuu läpi koko kotimaisen ruokaketjun kotikeittiöihin asti. Osaavat ja työlleen omistautuneet ammattilaiset varmistavat, että kuluttajan tehtävä on mahdollisimman helppo: valitsemalla suomalaista ruokaa tekee vastuullisen ruokavalinnan.

Ruokaketjun vastuullisuuteen kuuluu monta ulottuvuutta: ympäristö, eläinten hyvinvointi, ravitsemus, työhyvinvointi, taloudellinen vastuu, tuoteturvallisuus ja paikallisuus. Vastuullisuuden nimissä ei voi kehittää yhtä ulottuvuutta ottamatta huomioon myös muita: vastuullisuus edellyttää tasapainoilua eri ulottuvuuksien kesken.

Kun ruoantuotanto on omissa käsissämme, kannamme vastuun ruoantuotannon mahdollisista haitoista, emmekä ulkoista ongelmia muualle, missä niitä ei välttämättä pystytä, osata tai haluta hoitaa.

Esimerkiksi maamme runsaat ja laadukkaat vesivarat ovat tärkeä perusta kestävälle ruoantuotannolle, sillä emme kuluta vesivaroja siellä, missä niistä on huutava pula. Suomessa on huipputasoista osaamista vesivarojen kestävään käyttöön.

Kohti yhä parempia toimintatapoja

Ruokaketjun ammattilaiset tutkivat ja kehittävät aktiivisesti tapoja toimia paremmin. Vastuullisuuteen kuuluu, että jos huomataan jokin epäkohta, se korjataan. Me suomalaiset voimme helpoiten korjata omaa toimintaamme.

Koko ruoka-ala kehittää toimintaansa niin, että aiheutettu ympäristökuormitus olisi mahdollisimman vähäistä.

Elintarviketeollisuudessa käytetyt ympäristöjärjestelmät sekä tuotanto- ja logistiikkaprosessien optimointi mahdollistavat esimerkiksi jätteiden määrän vähentämisen ja niiden kierrättämisen sekä hyötykäytön vaikkapa lämpöenergian tuottoon. Yhä enemmän ruoantuotannon sivuvirtoja voidaan hyödyntää ruokaketjun muissa osissa tai muilla teollisuudenaloilla.

Myös ruoka-alaa palvelevien muiden toimialojen kehitys tukee ruokaketjun vastuullisuutta. Esimerkiksi pakkausteknologian kehittämisen myötä muovin turhaa käyttöä pakkauksissa on saatu pienennettyä. Erilaiset ja tarkoituksenmukaiset pakkaukset ovat keskeisiä ruokahävikin vähentämisessä.

Turvallista ruokaa osaavilta tuottajilta

Suomalaiset maataloustuottajat ovat koulutettuja ammattilaisia, joille eläinten hyvinvointi on paitsi sydämen asia myös toimeentulon edellytys. Elinkeinon itsensä määrittelemät hyvät toimintatavat sekä lakisääteisen tason osin ylittävät tuotantoeläinten terveyttä edistävät järjestelmät tukevat tiloilla tehtävää päivittäistä työtä.

Suomessa eläimiä ei lääkitä antibiooteilla varmuuden vuoksi tai kasvun edistämiseksi, ja Suomi onkin vähiten antibioottia käyttävien maiden joukossa. Tuottajien ja elintarviketeollisuuden vastuullisten toimintatapojen vuoksi antibioottijäämiä ei päädy kotimaisia tuotteita valitsevien kuluttajien lautasille.

Myöskään torjunta-ainejäämiä ei tarvitse pelätä suomalaisissa kasviksissa ja viljatuotteissa. Arktisten olosuhteiden vuoksi kasvinsuojeluaineita käytetään verrattain vähän, ja niinpä Suomessa tuotetut vihannekset ovat maailman puhtaimpien joukossa.

Lähteitä ja lisätietoja:

Ruokatieto: https://ruokatieto.fi/ruokatietoa/tietohaarukka/
Luonnonvarakeskus: Ruokafakta
Eläinten terveys ETT ry
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA: The 2017 European Union report on pesticide residues in food
Euroopan lääkeviraston raportti: Sales of veterinary antimicrobial agents in 30 European countries in 2016

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

31.5.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Valvonta vahvistaa Hyvää Suomesta -merkin luotettavuutta

Hyvää Suomesta -merkin vahvuus on tiukkojen kotimaisuuskriteereiden lisäksi yritysten systemaattinen ja ammattimainen valvonta eli…

20.5.2023 Miksi valita suomalaista

Ravinteikas ruokalautanen – pölyttäjien ansiosta

Toukokuun 20. päivä vietetään Maailman mehiläispäivää. YK:n julistama päivä muistuttaa, että pölyttäjät ovat avaintekijä…

3.5.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Ravitsemussitoumus kehittää ravitsemusvastuullisuutta konkreettisin keinoin

Ravitsemussitoumus on elintarviketoimijoiden työkalu ravitsemuslaadun parantamiseen ja ravitsemusvastuullisen toiminnan edistämiseen.

17.4.2023 Miksi valita suomalaista

Hyvää Suomesta -alkuperämerkki taannut kotimaisuuden jo 30 vuotta

Suomalainen tuotenimi, siniristilippu pakkauksessa tai kotimainen valmistaja eivät takaa, että elintarvike on tehty suomalaisista…

30.3.2023 Ruokakasvatus

Ruokarauhaa ja rakentavaa ruokapuhetta: Sanna Talvia ja Juuso Joona Vuoden ruokakasvattajiksi

Ruokatieto Yhdistys on myöntänyt Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitukset Sanna Talvialle ja Juuso Joonalle.

24.3.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Julkiset ruokahankinnat tukevat suomalaista ruoantuotantoa – Mikkelissä keskitytään suosimaan kotimaista

Julkisten ruokahankintojen kotimaisuusaste parantaa huoltovarmuutta ja työllisyyttä sekä tukee Suomen maataloutta ja elintarviketuotantoa. Mikkelin…

21.3.2023 Puheenvuoro

Ihmisen kädenjälki muovaa tulevaisuuden ruoantuotantoa – eikä tee siitä keinotekoisempaa kuin ennenkään

Ruokajärjestelmä natisee liitoksissaan. Ei siksi, että se olisi hajoamassa käsiin, vaan koska sen on…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Vastuullista toimintaa koko ruokaketjussa

Vastuullinen ruoantuotanto lähtee maatiloilta ja jatkuu läpi koko kotimaisen ruokaketjun kotikeittiöihin asti. Osaavat ja…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Kriisi punnitsee huoltovarmuuden

Ruokajärjestelmä ei voi missään maassa olla täysin suljettu. Elintarvikkeita ja niiden tuotantopanoksia tuodaan ja…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Luonnon monimuotoisuus turvaa ruoantuotantoamme

Luonnon monimuotoisuus on maatalouden ja ruoantuotannon perusta. Eri kasvi- ja eläinlajien muodostamat ekosysteemit ruokkivat…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Ruoka työllistää ja kasvattaa kansantaloutta

Ruoka pyörittää kansantalouden rattaita Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät,…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Ruoan puhtaus syntyy tinkimättömällä työllä

Suomessa ruoan puhtaus on tietoinen valinta ja sen hyväksi tehdään paljon tinkimätöntä työtä. Lähtökohtana…

Siirry takaisin sivun alkuun