Vastuullista toimintaa koko ruokaketjussa

Miksi valita suomalaista

Vastuullinen ruoantuotanto lähtee maatiloilta ja jatkuu läpi koko kotimaisen ruokaketjun kotikeittiöihin asti. Osaavat ja työlleen omistautuneet ammattilaiset varmistavat, että kuluttajan tehtävä on mahdollisimman helppo: valitsemalla suomalaista ruokaa tekee vastuullisen ruokavalinnan.

Ruokaketjun vastuullisuuteen kuuluu monta ulottuvuutta: ympäristö, eläinten hyvinvointi, ravitsemus, työhyvinvointi, taloudellinen vastuu, tuoteturvallisuus ja paikallisuus. Vastuullisuuden nimissä ei voi kehittää yhtä ulottuvuutta ottamatta huomioon myös muita: vastuullisuus edellyttää tasapainoilua eri ulottuvuuksien kesken.

Kun ruoantuotanto on omissa käsissämme, kannamme vastuun ruoantuotannon mahdollisista haitoista, emmekä ulkoista ongelmia muualle, missä niitä ei välttämättä pystytä, osata tai haluta hoitaa.

Esimerkiksi maamme runsaat ja laadukkaat vesivarat ovat tärkeä perusta kestävälle ruoantuotannolle, sillä emme kuluta vesivaroja siellä, missä niistä on huutava pula. Suomessa on huipputasoista osaamista vesivarojen kestävään käyttöön.

Kohti yhä parempia toimintatapoja

Ruokaketjun ammattilaiset tutkivat ja kehittävät aktiivisesti tapoja toimia paremmin. Vastuullisuuteen kuuluu, että jos huomataan jokin epäkohta, se korjataan. Me suomalaiset voimme helpoiten korjata omaa toimintaamme.

Koko ruoka-ala kehittää toimintaansa niin, että aiheutettu ympäristökuormitus olisi mahdollisimman vähäistä.

Elintarviketeollisuudessa käytetyt ympäristöjärjestelmät sekä tuotanto- ja logistiikkaprosessien optimointi mahdollistavat esimerkiksi jätteiden määrän vähentämisen ja niiden kierrättämisen sekä hyötykäytön vaikkapa lämpöenergian tuottoon. Yhä enemmän ruoantuotannon sivuvirtoja voidaan hyödyntää ruokaketjun muissa osissa tai muilla teollisuudenaloilla.

Myös ruoka-alaa palvelevien muiden toimialojen kehitys tukee ruokaketjun vastuullisuutta. Esimerkiksi pakkausteknologian kehittämisen myötä muovin turhaa käyttöä pakkauksissa on saatu pienennettyä. Erilaiset ja tarkoituksenmukaiset pakkaukset ovat keskeisiä ruokahävikin vähentämisessä.

Turvallista ruokaa osaavilta tuottajilta

Suomalaiset maataloustuottajat ovat koulutettuja ammattilaisia, joille eläinten hyvinvointi on paitsi sydämen asia myös toimeentulon edellytys. Elinkeinon itsensä määrittelemät hyvät toimintatavat sekä lakisääteisen tason osin ylittävät tuotantoeläinten terveyttä edistävät järjestelmät tukevat tiloilla tehtävää päivittäistä työtä.

Suomessa eläimiä ei lääkitä antibiooteilla varmuuden vuoksi tai kasvun edistämiseksi, ja Suomi onkin vähiten antibioottia käyttävien maiden joukossa. Tuottajien ja elintarviketeollisuuden vastuullisten toimintatapojen vuoksi antibioottijäämiä ei päädy kotimaisia tuotteita valitsevien kuluttajien lautasille.

Myöskään torjunta-ainejäämiä ei tarvitse pelätä suomalaisissa kasviksissa ja viljatuotteissa. Arktisten olosuhteiden vuoksi kasvinsuojeluaineita käytetään verrattain vähän, ja niinpä Suomessa tuotetut vihannekset ovat maailman puhtaimpien joukossa.

Lähteitä ja lisätietoja:

Ruokatieto: https://ruokatieto.fi/ruokatietoa/tietohaarukka/
Luonnonvarakeskus: Ruokafakta
Eläinten terveys ETT ry
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA: The 2022 European Union report on pesticide residues in food
Euroopan lääkeviraston raportti: Sales of veterinary antimicrobial agents in 31 European countries in 2022

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

7.2.2024 Ruokakulttuuri

Ainutlaatuiselle perunarieskalle haussa nimisuoja 

Sydän-Hämeen ytimessä syntyy Suomen parhaita rieskoja. Tämän ovat myöntäneet varsinaisen rieska-alueen eli Pohjois-Pohjanmaan seudunkin…

29.1.2024 Puheenvuoro

Radium, polonium sekä ”Lavantauti-Mary”

Mikä yhdistää otsikon kahta radioaktiivista alkuainetta ja surullisen kuuluisaa Mary Mallonia? Miten voidaan niputtaa…

23.11.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Tutkitusti parasta pellolta pakkaseen

Apetit-tuotteet lienevät kaikille tuttuja kauppojen pakastealtaista. Räpin koetilalla 70 vuotta jatkunut pitkäjänteinen tutkimus- ja…

12.10.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Kohti tomaattivallankumousta

Tomaatti maistuu suomalaisille, ja se onkin eräs suosituimmista vihanneksistamme. Porissa toimiva Agrifutura Tomaatit Oy…

4.10.2023 Puheenvuoro

Maakuvaa rakennetaan ruoan avulla

Ruoka on diplomatian työväline. Kansainvälisissä tapaamisissa ruoka on lähes aina jossain muodossa läsnä, ja…

Siirry takaisin sivun alkuun