Valvonta vahvistaa Hyvää Suomesta -merkin luotettavuutta

Ruokaketjun vastuullisuus

Hyvää Suomesta -merkin vahvuus on tiukkojen kotimaisuuskriteereiden lisäksi yritysten systemaattinen ja ammattimainen valvonta eli auditointi. Jorma Kärpällä on pitkä kokemus yritysten johtamisjärjestelmien arvioinnista, ja hän on ollut mukana kehittämässä Hyvää Suomesta -merkin auditointijärjestelmää alusta saakka.

Hyvää Suomesta -merkki perustettiin Suomen EU-jäsenyyden myötä helpottamaan kuluttajien kotimaisia valintoja kaupassa. EU-jäsenyyden myötä markkinat avautuivat, ja tuontielintarvikkeiden määrä kaupoissa kasvoi nopeasti. Siksi haluttiin luoda merkki, josta kuluttajat helposti ja nopeasti tunnistaisivat kotimaisista raaka-aineista Suomessa valmistetun tuotteen.

Mappipinoista tietojärjestelmiin

Hyvin pian Hyvää Suomesta -merkin perustamisen jälkeen todettiin, että merkin luotettavuuden takaamiseksi tarvitaan kriteereiden valvontaan systemaattinen toimintatapa. Valvonta- eli auditointijärjestelmää perustamaan ja kehittämään kutsuttiin aiemmin monipuolisissa elintarviketeollisuuden tehtävissä toiminut Jorma Kärppä.

Työskentely alkuaikoina 1990-luvulla oli kovin erilaista kuin nykyään. Ensimmäinen versio auditointityökalusta perustui excel -taulukkoon ja auditointikäynneillä yrityksissä nostettiin pöydälle pino mappeja. Vuosien mittaan kriteeristö on kehittynyt ja uusia vaatimuksia on tuullut. Digitalisaation myötä myös työskentelytavat ovat muuttuneet, mutta perusperiaate on koko ajan säilynyt samana. Raaka-aineiden kotimainen alkuperä ja tuotteiden kotimaisuusaste on pystyttävä aukottomasti todistamaan, Jorma Kärppä toteaa.

Kärpän mukaan auditoinneissa on alusta asti ollut voimakkaasti läsnä myös koulutuksellinen ulottuvuus ja yhteistyö yritysten kanssa. Alkuvaiheessa neuvottiin varsinkin pienempiä yrityksiä omavalvonnan kehittämisessä. Tahallisia väärinkäytöksiä tai varsinaisia huijausyrityksiä ei hänen uransa varrelle ole mahtunut.

”Tietoisia huijausyrityksiä ei ole tullut vastaan. Kun yritys liittyy Ruokatiedon jäseneksi ja sitoutuu Hyvää Suomesta -merkin käyttöön, se sitoutuu samalla kriteereihin ja auditointeihin. Inhimillisiä virheitä voi sattua esimerkiksi etikettien kanssa, mutta niihin puututaan ja ne on helppo hoitaa kuntoon. Usein inhimillisten erehdysten taustalla on systeemivirhe tai harhaluulo, että kotimaiselta yritykseltä ostettu raaka-aine on automaattisesti kotimaista. Onneksi myynti- ja ostoasiakirjojen avulla virheiden jäljille päästään helposti”, Kärppä toteaa.

Auditoinnit sinetöivät kuluttajien luottamuksen

Kuluttajat tutkitusti luottavat Hyvää Suomesta -merkkiin ja arvostavat sitä. Luottamus perustuu suomalaisen ruokaketjun dokumentoituun toimintaa ja merkin tiukkoihin raaka-ainekriteereihin. Ulkopuolisen tahon tekemät tarkastukset vahvistavat luottamusta. Auditoijat eivät ole Ruokatiedon työntekijöitä, eikä heillä saa olla suhdetta kohteeseen, jota auditoidaan.
Tarkastusten yhteydessä varmistetaan, että yritykset ovat todentaneet Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisten ainesosien alkuperän. Maininta alkuperästä on löydyttävä ostoasiakirjoista, omavalvonta-aineistosta tai muusta aineistosta kirjallisena. Tarkistuskäynneillä varmistetaan myös, että reseptistä laskettava kotimaisuusaste on oikein laskettu ja se täyttää merkin kriteerit.

Suomalainen ruoka sydämen asia

Nyt ansaituille eläkepäiville siirtyvälle Jorma Kärpälle työn suola on ollut auditointien myötä saatu näköalapaikka suomalaiseen elintarvikealaan. Auditointien myötä tutuiksi ovat tulleet yritykset suurimmista kansainvälisistä yrityksistä pienimpiin oman tilan tuotteita jalostaviin artesaaniyrityksiin. Myös laaja Suomen maaseutu ja erilaisten ihmisten tapaaminen ovat tuoneet työhön vaihtelua ja sisältöä. Tärkeänä arvona on aina ollut myös kotimaisen ruoan aseman edistäminen

”Kaikkien Hyvää Suomesta -merkkiä käyttävien yritysten yhteisenä tavoitteena on nostaa kotimaisen ruoan ja raaka-aineen arvoa. Se on myös itselleni se syy, miksi työ on jaksanut innostaa kaikki nämä vuodet. Toki alussa oli kiinnostus luoda uutta, mutta halu olla kotimaisen ruoan asialla on pitänyt minut mukana vuodesta toiseen.”

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

6.9.2023 Puheenvuoro

Valitse kotimaista myös gluteenittomasti, tuet terveyttä ja omavaraisuutta

Suomen poikkeukselliset kasvuolosuhteet saattavat haastaa gluteenittomien viljojen viljelyä, mutta se mitä olosuhteissa menetetään, korvataan…

17.8.2023 Puheenvuoro

Kestävä, kotimainen arki

Ah ihana arki on täällä! Sen myötä monessa perheessä ja kotitaloudessa palataan taas arkisten…

12.6.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Itämeren pikkukaloista vastuullinen vaihtoehto tuontikalalle

Hailia Nordicin perustajat Michaela Lindström ja Otto Kaukonen oivalsivat alihyödynnettyjen villikalojen valtavan potentiaalin vastuullisen…

31.5.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Valvonta vahvistaa Hyvää Suomesta -merkin luotettavuutta

Hyvää Suomesta -merkin vahvuus on tiukkojen kotimaisuuskriteereiden lisäksi yritysten systemaattinen ja ammattimainen valvonta eli…

20.5.2023 Miksi valita suomalaista

Ravinteikas ruokalautanen – pölyttäjien ansiosta

Toukokuun 20. päivä vietetään Maailman mehiläispäivää. YK:n julistama päivä muistuttaa, että pölyttäjät ovat avaintekijä…

3.5.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Ravitsemussitoumus kehittää ravitsemusvastuullisuutta konkreettisin keinoin

Ravitsemussitoumus on elintarviketoimijoiden työkalu ravitsemuslaadun parantamiseen ja ravitsemusvastuullisen toiminnan edistämiseen.

17.4.2023 Miksi valita suomalaista

Hyvää Suomesta -alkuperämerkki taannut kotimaisuuden jo 30 vuotta

Suomalainen tuotenimi, siniristilippu pakkauksessa tai kotimainen valmistaja eivät takaa, että elintarvike on tehty suomalaisista…

30.3.2023 Ruokakasvatus

Ruokarauhaa ja rakentavaa ruokapuhetta: Sanna Talvia ja Juuso Joona Vuoden ruokakasvattajiksi

Ruokatieto Yhdistys on myöntänyt Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitukset Sanna Talvialle ja Juuso Joonalle.

24.3.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Julkiset ruokahankinnat tukevat suomalaista ruoantuotantoa – Mikkelissä keskitytään suosimaan kotimaista

Julkisten ruokahankintojen kotimaisuusaste parantaa huoltovarmuutta ja työllisyyttä sekä tukee Suomen maataloutta ja elintarviketuotantoa. Mikkelin…

21.3.2023 Puheenvuoro

Ihmisen kädenjälki muovaa tulevaisuuden ruoantuotantoa – eikä tee siitä keinotekoisempaa kuin ennenkään

Ruokajärjestelmä natisee liitoksissaan. Ei siksi, että se olisi hajoamassa käsiin, vaan koska sen on…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Vastuullista toimintaa koko ruokaketjussa

Vastuullinen ruoantuotanto lähtee maatiloilta ja jatkuu läpi koko kotimaisen ruokaketjun kotikeittiöihin asti. Osaavat ja…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Kriisi punnitsee huoltovarmuuden

Ruokajärjestelmä ei voi missään maassa olla täysin suljettu. Elintarvikkeita ja niiden tuotantopanoksia tuodaan ja…

Siirry takaisin sivun alkuun