Ravitsemussitoumus kehittää ravitsemusvastuullisuutta konkreettisin keinoin

Emmi-Elina Heikura

Ruokaketjun vastuullisuus

Ravitsemussitoumus on elintarviketoimijoiden työkalu ravitsemuslaadun parantamiseen ja ravitsemusvastuullisen toiminnan edistämiseen.

Ravitsemuksella on suuri rooli ihmisen hyvinvoinnissa.

“Hyvä ravitsemus edistää yhteiskuntaa monella tavalla. Se esimerkiksi ylläpitää terveyttä, lisää työssä jaksamista ja ehkäisee ennenaikaista eläköitymistä”, kertoo johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta.

Tätä kaikkea tukemaan syntyi ravitsemussitoumus. Vuonna 2016 EU:n terveysneuvosto laati yhdessä EU:n jäsenmaiden kanssa suunnitelman ruokien ravitsemuslaadun parantamiseksi, jonka yhdeksi keinoksi Suomessa ravitsemussitoumusta esitettiin.

Ravitsemussitoumus on elintarviketoimijoille suunnattu toimintamalli, jonka tarkoituksena on kannustaa niitä kehittämään tuotteidensa ravitsemuslaatua ja edistämään ravitsemusvastuullista toimintaa. Sitoumuksen perimmäisenä tavoitteena on parantaa kansanterveyttä.

Tanhuanpään mukaan sitoumus toimii yhtenä työkaluna yrityksen ravitsemusvastuullisuuden kehittämisessä:

“Ravitsemussitoumus perustuu vapaaehtoisuuteen. Sen ajatuksena on kannustaa toimijoita parantamaan ruokien ravitsemuslaatua konkreettisilla toimenpiteillä ilman lainsäädäntöä tai pakottavia toimia.”

Jokaiselle toimijalle oma tapa tehdä vastuullisuustekoja

Elintarvikealan toimijoiden joukko on laaja ja toimijoilla on erilaisia elintarvikkeita vihanneksista makeisiin.

“Sitoumuksessa ajatuksena on, että jokainen yritys voisi löytää sitoumusmallista erilaisia elementtejä, miten sitä voi toteuttaa. Pienistä puroista syntyy iso virta. Kun kaikki tekevät jotain, niin se on yhteensä jo paljon”, Tanhuanpää summaa.

Sitoumuksen sisältöalueita ovat suola, rasvan laatu, sokeri, kasvikset, tuotteet lapsille, annos- ja pakkauskoot, lounaat (ateriat ja välipalat) ja ruokaohjeet. Sisältöalueet ovat tärkeitä tuote- tai palvelumuotoilun kohteita, joiden avulla ravitsemuslaatua parannetaan.

Tuotemuotoilu on pitkäjänteistä työtä. Tuotekehitys voi viedä aikaa jopa kaksi vuotta, vaikka tuotteessa päätettäisiin muuttaa vain jokin pienempi asia.

Kun tuotteesta otetaan jotain pois, on tilalle laitettava jotain muuta, jotta tuote pysyy koossa, säilyy entiseen tapaansa eikä maku muutu liiaksi. On myös varmistettava, että tuote pysyy muutoksen jälkeen edelleen terveellisenä ja että esimerkiksi rasvaa ei korvata liian suurella määrällä sokeria.

“Tämä vaatii osaamista ja ammattitaitoa. Tuotekehitys on pitkä prosessi, jolla on tärkeä tavoite”, Tanhuanpää kertoo.

Yritykset kuluttajan terveellisten valintojen tukena

”Ravitsemus- ja terveysasiat ovat olleet viime vuosina enemmän pinnalla kuluttajien toiveesta, ja niistä keskustellaan yhä enemmän. Ravitsemussitoumus vastaa tähän toiveeseen”, Tanhuanpää toteaa.

Kuluttajilla on oltava mahdollisuus tehdä terveellistä ravitsemusta ja hyviä elämäntapoja tukevia valintoja. Esimerkiksi eri kokoisilla pakkauksilla kuluttajille annetaan mahdollisuus valita itselle sopivin vaihtoehto.

Kun yritykset kehittävät tuotteitaan, se heijastuu kuluttajille terveellisempänä valikoimana. Tavoitteellinen ja mitattava sitoumus toimii hyvänä työkaluna yrityksen ja toimijoiden ravitsemusvastuullisuuden kehittämisessä.

Valintojen tekemiseen kuluttajat tarvitsevat myös monipuolisesti tietoa tuotteista ja niiden sisällöistä. Vastuullisella markkinoinnilla tarjotaan tietoa tuotteista sekä viestitään hyvinvoinnista ja terveellisistä elämäntavoista:

”Meillä kaikilla, yksilöillä, yrityksillä ja yhteiskunnalla on vastuu hyvinvoinnista. Yritysten rooli ruokaympäristössä ja -tarjonnassa on kuitenkin keskeinen, ja niiden on huomioitava ravitsemuslaatu myös viestinnässään ja markkinoinnissaan.”

Ravitsemussitoumus auttaa ruoka-alan toimijoita

Yritykset kehittävät tuotteitaan aina asiakasta kuunnellen, mutta ravitsemussitoumus toimii lisäkannustimena ja tuo mukaan ohjaavuutta. Ravitsemussitoumus myös kannustaa ja motivoi toisia toimijoita osallistumaan muutoksen tekoon ja parhaimmillaan uusiin innovaatioihin.

“Esimerkiksi Benecol ja Valsa ovat olleet historiallisesti isoja innovaatioita ruoka-alalla”, Tanhuanpää mainitsee.

Kun yritykset tekevät julkisesti esitetyn ravitsemussitoumuksen, se tuo toimijoiden ravitsemusvastuullisuudelle näkyvyyttä.

“Tämä on myös hyvä työväline yrityskuvan rakentamiseen”, Tanhuanpää lisää.

Parhaimmillaan koko ruoka-ala vaikuttaa ravitsemukseen

Koko alan kannalta sitoumustoimintamalli on merkittävä, sillä sen avulla yritykset ja muut toimijat ottavat ravitsemusvastuun huomioon yhä vahvemmin. Vastuullisuus näkyy yritysten strategioissa entistä selkeämmin.

“Sillä myös osoitetaan viranomaisille ja laajemmin yhteiskunnalle, että elintarvikeala toimii vastuullisesti”, Tanhuanpää kertoo.

Lue lisää:

Ruokavirasto

Elintarviketeollisuusliitto ry

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

Siirry takaisin sivun alkuun