Kestävä, kotimainen arki

Puheenvuoro

Ah ihana arki on täällä! Sen myötä monessa perheessä ja kotitaloudessa palataan taas arkisten valintojen ja arkiruokien äärelle. Arjen ruokavalinnat saattavat tulla tehdyksi ajoittain ilman sen suurempia ajatuksia ruuhkavuosien ja muiden askareiden keskellä.

Samaan aikaan, kun arjen valintoja tehdään monessa perheessä rutiinilla, ruokaympäristömme ja ruokakulttuurimme muuttuvat kovaa vauhtia. Ruokakulttuurin rikkaus ja kasvipainotteinen syöminen ovat tulevaisuutta ja yhä tärkeämpi osa myös suomalaista ruokakulttuuria. Kestävyyteen ja vastuullisuuteen kuuluvat myös kotimaiset raaka-aineet.

Arkiruokien ainekset on helppo päivittää kotimaisiksi valinnoiksi, kun pysähtyy hetkeksi pohtimaan. Monessa kategoriassa ulkomaiselle vaihtoehdolle on suoraan kotimainen vaihtoehto olemassa: eläinperäisten tuotteiden kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka. Esimerkiksi juustohyllyllä on tarjolla paljon myös ulkomaista alkuperää olevia tuotteita. Kotimaisia vaihtoehtoja löytyy kuitenkin helposti ja monet yritykset ovat kehitelleet uusiakin tuotteita tiettyihin käyttötarkoituksiin, kuten vaikka ihanasti ruskistuvaksi juustoksi perjantaipizzan päälle. Myös kasvipohjaisia juustoa korvaavia tuotteita löytyy, myös suomalaisilta yrityksiltä. Ehkä nyt on aika ottaa kokeiluun jokin itselle uusi tuote!

Terveyttä edistävän ruokavalion pohjana ovat kasvikset ja kasvikunnan tuotteet, pehmeät rasvat ja riittävä kuidunsaanti. Riisille ja pastalle löytyy monia hyviä kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kaurasta valmistetut ateriajyvät ovat myös maultaan erinomaisia. Riisin ja pastan tilalle voi välillä valikoida myös kotimaista perunaa, joka taipuu moneen ja on turhan aliarvostettu.

Rypsiöljy on kotimainen vaihtoehto tuontiöljyille ja toimii sekä leivonnassa että ruoanvalmistuksessa mainiosti. Pähkinöitä kannattaa popsia, mutta niiden rinnalle voi valikoida myös siemeniä, joista esimerkiksi hampunsiemenet ovat kotimaisia.

Iloitsen siitä, että kotimaisia palkokasveja ja niistä edelleen erilaisia tuotteita on yhä paremmin saatavilla. Tosiasia kuitenkin on, että suomalaisten palkokasvien käyttö on aivan liian pientä. Tässäpä meille suurin haaste arkeen: jokaisella arkiviikolla on hyvä valita useampana päivänä palkokasveja ostoskoriin ja lautaselle. Oma suosikkini kaikista on kotimainen herne, joka on edullista ja ihanaa. Siitä syntyy herkullisia keittoja ja ruokia. Herne on erityisen näppärä lisätä niihin ruokiin, joita kotona muutenkin tehdään, vihreää makaronilaatikkoon, perunasalaattiin tai kastikkeeseen.

Kotimaisten ja kestävien uusien arkiruokien makuun pääsee myös Marttojen avulla. Kutsumme kaikki seikkailemaan nettisivuilla, lataamaan Martat-sovelluksen ja innostumaan ruokakurssille. Uuden oppiminen yhdessä tuo voimaa ja iloa arkeen.

Ostoskärryn kotimaistamisen ja kasvipainotteisen ruokavalion ohella on hyvä pitää huoli siitä, että ostettu ruoka tulee myös syödyksi. Suomalainen ruoka ei ansaitse päätyä roskiin, vaan täytteeksi vatsaan, energiaksi päivään ja iloksi yhteiseen ruokapöytään. Arjen valinnat ja ratkaisut ovat päivittäisiä tekojamme terveyden, hyvinvoinnin ja ympäristön hyväksi.

Emmi Tuovinen

Kehittämispäällikkö, Marttaliitto ry

Kirjoittaja työskentelee Martoissa ruoka- ja ravitsemusasioiden kehittämispäällikkönä, ja haluaa ihmisten arkeen lisää kestäviä, hyvinvointia ja iloa tuovia ruokavalintoja.

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

6.9.2023 Puheenvuoro

Valitse kotimaista myös gluteenittomasti, tuet terveyttä ja omavaraisuutta

Suomen poikkeukselliset kasvuolosuhteet saattavat haastaa gluteenittomien viljojen viljelyä, mutta se mitä olosuhteissa menetetään, korvataan…

17.8.2023 Puheenvuoro

Kestävä, kotimainen arki

Ah ihana arki on täällä! Sen myötä monessa perheessä ja kotitaloudessa palataan taas arkisten…

12.6.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Itämeren pikkukaloista vastuullinen vaihtoehto tuontikalalle

Hailia Nordicin perustajat Michaela Lindström ja Otto Kaukonen oivalsivat alihyödynnettyjen villikalojen valtavan potentiaalin vastuullisen…

31.5.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Valvonta vahvistaa Hyvää Suomesta -merkin luotettavuutta

Hyvää Suomesta -merkin vahvuus on tiukkojen kotimaisuuskriteereiden lisäksi yritysten systemaattinen ja ammattimainen valvonta eli…

20.5.2023 Miksi valita suomalaista

Ravinteikas ruokalautanen – pölyttäjien ansiosta

Toukokuun 20. päivä vietetään Maailman mehiläispäivää. YK:n julistama päivä muistuttaa, että pölyttäjät ovat avaintekijä…

3.5.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Ravitsemussitoumus kehittää ravitsemusvastuullisuutta konkreettisin keinoin

Ravitsemussitoumus on elintarviketoimijoiden työkalu ravitsemuslaadun parantamiseen ja ravitsemusvastuullisen toiminnan edistämiseen.

17.4.2023 Miksi valita suomalaista

Hyvää Suomesta -alkuperämerkki taannut kotimaisuuden jo 30 vuotta

Suomalainen tuotenimi, siniristilippu pakkauksessa tai kotimainen valmistaja eivät takaa, että elintarvike on tehty suomalaisista…

30.3.2023 Ruokakasvatus

Ruokarauhaa ja rakentavaa ruokapuhetta: Sanna Talvia ja Juuso Joona Vuoden ruokakasvattajiksi

Ruokatieto Yhdistys on myöntänyt Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitukset Sanna Talvialle ja Juuso Joonalle.

24.3.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Julkiset ruokahankinnat tukevat suomalaista ruoantuotantoa – Mikkelissä keskitytään suosimaan kotimaista

Julkisten ruokahankintojen kotimaisuusaste parantaa huoltovarmuutta ja työllisyyttä sekä tukee Suomen maataloutta ja elintarviketuotantoa. Mikkelin…

21.3.2023 Puheenvuoro

Ihmisen kädenjälki muovaa tulevaisuuden ruoantuotantoa – eikä tee siitä keinotekoisempaa kuin ennenkään

Ruokajärjestelmä natisee liitoksissaan. Ei siksi, että se olisi hajoamassa käsiin, vaan koska sen on…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Vastuullista toimintaa koko ruokaketjussa

Vastuullinen ruoantuotanto lähtee maatiloilta ja jatkuu läpi koko kotimaisen ruokaketjun kotikeittiöihin asti. Osaavat ja…

14.3.2023 Miksi valita suomalaista

Kriisi punnitsee huoltovarmuuden

Ruokajärjestelmä ei voi missään maassa olla täysin suljettu. Elintarvikkeita ja niiden tuotantopanoksia tuodaan ja…

Siirry takaisin sivun alkuun