Kestävä, kotimainen arki

Puheenvuoro

Ah ihana arki on täällä! Sen myötä monessa perheessä ja kotitaloudessa palataan taas arkisten valintojen ja arkiruokien äärelle. Arjen ruokavalinnat saattavat tulla tehdyksi ajoittain ilman sen suurempia ajatuksia ruuhkavuosien ja muiden askareiden keskellä.

Samaan aikaan, kun arjen valintoja tehdään monessa perheessä rutiinilla, ruokaympäristömme ja ruokakulttuurimme muuttuvat kovaa vauhtia. Ruokakulttuurin rikkaus ja kasvipainotteinen syöminen ovat tulevaisuutta ja yhä tärkeämpi osa myös suomalaista ruokakulttuuria. Kestävyyteen ja vastuullisuuteen kuuluvat myös kotimaiset raaka-aineet.

Arkiruokien ainekset on helppo päivittää kotimaisiksi valinnoiksi, kun pysähtyy hetkeksi pohtimaan. Monessa kategoriassa ulkomaiselle vaihtoehdolle on suoraan kotimainen vaihtoehto olemassa: eläinperäisten tuotteiden kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka. Esimerkiksi juustohyllyllä on tarjolla paljon myös ulkomaista alkuperää olevia tuotteita. Kotimaisia vaihtoehtoja löytyy kuitenkin helposti ja monet yritykset ovat kehitelleet uusiakin tuotteita tiettyihin käyttötarkoituksiin, kuten vaikka ihanasti ruskistuvaksi juustoksi perjantaipizzan päälle. Myös kasvipohjaisia juustoa korvaavia tuotteita löytyy, myös suomalaisilta yrityksiltä. Ehkä nyt on aika ottaa kokeiluun jokin itselle uusi tuote!

Terveyttä edistävän ruokavalion pohjana ovat kasvikset ja kasvikunnan tuotteet, pehmeät rasvat ja riittävä kuidunsaanti. Riisille ja pastalle löytyy monia hyviä kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kaurasta valmistetut ateriajyvät ovat myös maultaan erinomaisia. Riisin ja pastan tilalle voi välillä valikoida myös kotimaista perunaa, joka taipuu moneen ja on turhan aliarvostettu.

Rypsiöljy on kotimainen vaihtoehto tuontiöljyille ja toimii sekä leivonnassa että ruoanvalmistuksessa mainiosti. Pähkinöitä kannattaa popsia, mutta niiden rinnalle voi valikoida myös siemeniä, joista esimerkiksi hampunsiemenet ovat kotimaisia.

Iloitsen siitä, että kotimaisia palkokasveja ja niistä edelleen erilaisia tuotteita on yhä paremmin saatavilla. Tosiasia kuitenkin on, että suomalaisten palkokasvien käyttö on aivan liian pientä. Tässäpä meille suurin haaste arkeen: jokaisella arkiviikolla on hyvä valita useampana päivänä palkokasveja ostoskoriin ja lautaselle. Oma suosikkini kaikista on kotimainen herne, joka on edullista ja ihanaa. Siitä syntyy herkullisia keittoja ja ruokia. Herne on erityisen näppärä lisätä niihin ruokiin, joita kotona muutenkin tehdään, vihreää makaronilaatikkoon, perunasalaattiin tai kastikkeeseen.

Kotimaisten ja kestävien uusien arkiruokien makuun pääsee myös Marttojen avulla. Kutsumme kaikki seikkailemaan nettisivuilla, lataamaan Martat-sovelluksen ja innostumaan ruokakurssille. Uuden oppiminen yhdessä tuo voimaa ja iloa arkeen.

Ostoskärryn kotimaistamisen ja kasvipainotteisen ruokavalion ohella on hyvä pitää huoli siitä, että ostettu ruoka tulee myös syödyksi. Suomalainen ruoka ei ansaitse päätyä roskiin, vaan täytteeksi vatsaan, energiaksi päivään ja iloksi yhteiseen ruokapöytään. Arjen valinnat ja ratkaisut ovat päivittäisiä tekojamme terveyden, hyvinvoinnin ja ympäristön hyväksi.

Emmi Tuovinen

Kehittämispäällikkö, Marttaliitto ry

Kirjoittaja työskentelee Martoissa ruoka- ja ravitsemusasioiden kehittämispäällikkönä, ja haluaa ihmisten arkeen lisää kestäviä, hyvinvointia ja iloa tuovia ruokavalintoja.

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

7.2.2024 Ruokakulttuuri

Ainutlaatuiselle perunarieskalle haussa nimisuoja 

Sydän-Hämeen ytimessä syntyy Suomen parhaita rieskoja. Tämän ovat myöntäneet varsinaisen rieska-alueen eli Pohjois-Pohjanmaan seudunkin…

29.1.2024 Puheenvuoro

Radium, polonium sekä ”Lavantauti-Mary”

Mikä yhdistää otsikon kahta radioaktiivista alkuainetta ja surullisen kuuluisaa Mary Mallonia? Miten voidaan niputtaa…

23.11.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Tutkitusti parasta pellolta pakkaseen

Apetit-tuotteet lienevät kaikille tuttuja kauppojen pakastealtaista. Räpin koetilalla 70 vuotta jatkunut pitkäjänteinen tutkimus- ja…

12.10.2023 Ruokaketjun vastuullisuus

Kohti tomaattivallankumousta

Tomaatti maistuu suomalaisille, ja se onkin eräs suosituimmista vihanneksistamme. Porissa toimiva Agrifutura Tomaatit Oy…

4.10.2023 Puheenvuoro

Maakuvaa rakennetaan ruoan avulla

Ruoka on diplomatian työväline. Kansainvälisissä tapaamisissa ruoka on lähes aina jossain muodossa läsnä, ja…

Siirry takaisin sivun alkuun