Kestävä, kotimainen arki

Puheenvuoro

Ah ihana arki on täällä! Sen myötä monessa perheessä ja kotitaloudessa palataan taas arkisten valintojen ja arkiruokien äärelle. Arjen ruokavalinnat saattavat tulla tehdyksi ajoittain ilman sen suurempia ajatuksia ruuhkavuosien ja muiden askareiden keskellä.

Samaan aikaan, kun arjen valintoja tehdään monessa perheessä rutiinilla, ruokaympäristömme ja ruokakulttuurimme muuttuvat kovaa vauhtia. Ruokakulttuurin rikkaus ja kasvipainotteinen syöminen ovat tulevaisuutta ja yhä tärkeämpi osa myös suomalaista ruokakulttuuria. Kestävyyteen ja vastuullisuuteen kuuluvat myös kotimaiset raaka-aineet.

Arkiruokien ainekset on helppo päivittää kotimaisiksi valinnoiksi, kun pysähtyy hetkeksi pohtimaan. Monessa kategoriassa ulkomaiselle vaihtoehdolle on suoraan kotimainen vaihtoehto olemassa: eläinperäisten tuotteiden kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka. Esimerkiksi juustohyllyllä on tarjolla paljon myös ulkomaista alkuperää olevia tuotteita. Kotimaisia vaihtoehtoja löytyy kuitenkin helposti ja monet yritykset ovat kehitelleet uusiakin tuotteita tiettyihin käyttötarkoituksiin, kuten vaikka ihanasti ruskistuvaksi juustoksi perjantaipizzan päälle. Myös kasvipohjaisia juustoa korvaavia tuotteita löytyy, myös suomalaisilta yrityksiltä. Ehkä nyt on aika ottaa kokeiluun jokin itselle uusi tuote!

Terveyttä edistävän ruokavalion pohjana ovat kasvikset ja kasvikunnan tuotteet, pehmeät rasvat ja riittävä kuidunsaanti. Riisille ja pastalle löytyy monia hyviä kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kaurasta valmistetut ateriajyvät ovat myös maultaan erinomaisia. Riisin ja pastan tilalle voi välillä valikoida myös kotimaista perunaa, joka taipuu moneen ja on turhan aliarvostettu.

Rypsiöljy on kotimainen vaihtoehto tuontiöljyille ja toimii sekä leivonnassa että ruoanvalmistuksessa mainiosti. Pähkinöitä kannattaa popsia, mutta niiden rinnalle voi valikoida myös siemeniä, joista esimerkiksi hampunsiemenet ovat kotimaisia.

Iloitsen siitä, että kotimaisia palkokasveja ja niistä edelleen erilaisia tuotteita on yhä paremmin saatavilla. Tosiasia kuitenkin on, että suomalaisten palkokasvien käyttö on aivan liian pientä. Tässäpä meille suurin haaste arkeen: jokaisella arkiviikolla on hyvä valita useampana päivänä palkokasveja ostoskoriin ja lautaselle. Oma suosikkini kaikista on kotimainen herne, joka on edullista ja ihanaa. Siitä syntyy herkullisia keittoja ja ruokia. Herne on erityisen näppärä lisätä niihin ruokiin, joita kotona muutenkin tehdään, vihreää makaronilaatikkoon, perunasalaattiin tai kastikkeeseen.

Kotimaisten ja kestävien uusien arkiruokien makuun pääsee myös Marttojen avulla. Kutsumme kaikki seikkailemaan nettisivuilla, lataamaan Martat-sovelluksen ja innostumaan ruokakurssille. Uuden oppiminen yhdessä tuo voimaa ja iloa arkeen.

Ostoskärryn kotimaistamisen ja kasvipainotteisen ruokavalion ohella on hyvä pitää huoli siitä, että ostettu ruoka tulee myös syödyksi. Suomalainen ruoka ei ansaitse päätyä roskiin, vaan täytteeksi vatsaan, energiaksi päivään ja iloksi yhteiseen ruokapöytään. Arjen valinnat ja ratkaisut ovat päivittäisiä tekojamme terveyden, hyvinvoinnin ja ympäristön hyväksi.

Emmi Tuovinen

Kehittämispäällikkö, Marttaliitto ry

Kirjoittaja työskentelee Martoissa ruoka- ja ravitsemusasioiden kehittämispäällikkönä, ja haluaa ihmisten arkeen lisää kestäviä, hyvinvointia ja iloa tuovia ruokavalintoja.

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

6.5.2025 Puheenvuoro

Hyvinvointia vai laihdutuskulttuuria?

Tänään 6.5. vietetään kansainvälistä Älä laihduta -päivää. Sen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä laihdutuskulttuurin vahingollisuudesta…

2.5.2025 Hyvän tekijät

Viskaalin tila on ruoantuotannon kiertotalouden edelläkävijä

Viskaalin tilan kiertotaloudessa kaikki ruuantuotannon materiaali kiertää. Tuloksena syntyy ilmastoystävällisempää punaista lihaa, lannoitteita ja…

15.4.2025 Miksi valita suomalaista

Kotimainen ruoka luo työtä ja turvaa – mitä jos kasvattaisimme sen osuutta ostoskoreissamme?

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas inspiroivat suosimaan kotimaista ruokaa ja kasvattamaan sen osuutta…

11.4.2025 Ruokakasvatus

Maatilavierailuja virtuaalisesti ja livenä – Vuoden ruokakasvattajat avaavat tilojensa ovet lapsille ja nuorille

Ruokatieto Yhdistys palkitsi kolme maatilaa ja ruoan tuottajaa Vuoden ruokakasvattaja -tittelillä. Yleisön jättämistä ehdotuksista…

7.3.2025 Hyvän tekijät

Kinnarin tila tuo kaurakansan lautasille uusia tuulia

Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet syömään kauransa puurona ja leipänä. Kinnarin tilalla kaurasta on nyt…

5.2.2025 Hyvän tekijät

Täysjyvä – avain parempaan hyvinvointiin ja kestävämpään ruokailuun

Täysjyvä on yksi ravitsemuksen kulmakivistä, mutta sen terveys- ja ympäristöhyödyt jäävät monelle vielä tuntemattomiksi.…

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

Siirry takaisin sivun alkuun