Ainutlaatuiselle perunarieskalle haussa nimisuoja 

Ruokakulttuuri

Sydän-Hämeen ytimessä syntyy Suomen parhaita rieskoja. Tämän ovat myöntäneet varsinaisen rieska-alueen eli Pohjois-Pohjanmaan seudunkin leivonta-asiantuntijat. Penttilän tilalla Pälkäneen Aitoossa leivotaan kuutena päivänä viikossa, ja niin peruna- kuin porkkanarieskatkin ovat niittäneet mainetta ruoka-alan kilpailuissa.

Heikki Penttilä, 57, sanoo suonissaan virtaavan jonkinlaista keksijän verta. Tämä ominaisuus onkin ollut avuksi, kun viime vuosisadan alkupuolelta saakka suvun hallussa olleella tilalla on matkan varrella vaihdettu tuotantosuuntaa. 

  • Vuoteen 1966 asti tämä oli perinteinen maitotila. Sittemmin isäni pyöritti tässä jalostussikalaa, ja minun nimiini tila siirtyi vuonna 1990. Pitkään mentiin perunaa viljelemällä ja lampaita kasvattamalla, lihanjalostuspuolelle Saksassakin kouluttautunut Penttilä kertoo. 

Vajaat 20 vuotta sitten jouduttiin vakavan paikan eteen. Penttilä oli juuri rakennuttanut uuden kylmälampolan parin kilometrin päähän maatilastaan. Noihin aikoihin tilan lammaskannasta löytyi scrapie taudin merkkejä ja Eviran määräyksestä kaikki Penttilän lampaat päätyivät monttuun. 

  • Joitakin vuosia meni ihmetellessä. Olimme vientihyväksytty lihanjalostuslaitos, ja yhtäkkiä menikin elinkeino alta. Vilkkaan mielikuvituksen luotsaamana rupesin ideoimaan perunatuotteita. Sain niitä Pirkanmaan Osuuskaupan hyllyille kokeilumielessä. Oli tätä nykyistä tuotettamme eli rieskaa ja hetken aikaa muun muassa perunasalaattia ja perunapaistoksia. 

Lihanjalostustila muutettiin elintarvikehuoneistoksi, ja nykyisin siellä leivotaan perunarieskaa kuutena päivänä viikossa. Myös porkkanarieskaa tehdään jonkin verran. Kumpikin tuote on palkittu valtakunnallisessa Artesaaniruokakilpailussa eli näitä syötäviä kannattaa suitsuttaa enemmän kuin vähän. Viime keväänä Penttilä vastaanotti myös Jaakko Kolmonen -ruokakulttuuripalkinnon.   

Rieskat lähtevät leivontatilasta jakeluun tuoreeltaan. Heikki Penttilän
oikealla puolella kuvassa näkyy kovassa käytössä oleva taikinakone.

Penttilä hoitaa tuotekehityspuolta ja asiakasyhteyksiä sekä markkinointia. Leipomassakin hän käy silloin, kun ehtii, mutta ensisijaisesti leipominen on kolmen ukrainalaisnaisen vastuulla. Tilan isäntä ahertaa lisäksi liki päivittäin tuotekuljetusten merkeissä, samoin tekee yksi hänen noin parikymppisestä jälkikasvustaan. 

Aku Penttilä on hakenut lisää pakkausmateriaaleja. Hän työskentelee
kotitilallaan etenkin tuotteiden kuljettamisen parissa.
  • Käytämme viikossa noin 2000 kiloa perunaa. Raaka-ainetta hankitaan Valkeakosken Ritvalasta Aku Antilan perunatilalta. Omat viljelyni olen vähentänyt minimiin. Halusin keskittyä tähän leipomotoimintaan, Penttilä sanoo. 

Kehutun rieskan ”salaisuudeksi” voidaan mainita muun muassa lyhyt ketju raaka-aineesta kaupan hyllylle.  Penttilä muistuttaa perunan olevan elävä organismi, johon vaikuttavat varastoinnit ja kuljetukset.  

Kun hän hakee ja keittää raaka-aineen, se on yön yli kylmiössä. Seuraavana päivänä perunarieskat leivotaan ja illalla valmiit tuotteet kuljetetaan Leivon Leipomon terminaaliin Tampereelle. Sitä seuraavana aamuna ne ovat kaupan hyllyillä Pirkanmaalla sekä osassa Kanta-Hämettä ja Satakuntaa. Uudellemaallekin menee jonkin verran.  

Niin lopputuotteen makuun, hivenainepitoisuuteen kuin laatuunkin myönteisesti vaikuttava seikka on myös se, että taikinaan käytettävä peruna keitetään höyryn sijasta vedessä ja nimenomaan kuorineen. 

Penttilän tilan rieskoihin käytettävä peruna tulee Valkeakosken
Ritvalasta. Ketju kuluttajan pöytään on lyhyt.
  • Olemme ainoa tällä menetelmällä rieskoja tekevä yritys. Muut leipovat rieskansa perunahiutaleita tai muusia käyttäen. Lisäksi erona on se, että me emme lisää vettä taikinaan. Siinä on vain perunan omaa kosteutta. Aluksi mukana oli vähän kananmunaa, mutta jo pitkään tuote on ollut täysin kasvispohjainen, Penttilä mainitsee. 

10 vuoden ajan Penttilän tilalta toimitettiin rieskoja vain vähittäismyyntiin.  Vuonna 2022 avautui viimein väylä esimerkiksi Lapland Hotels -ketjun aamiaispöytiin. Samoin on nyt saatu tuote Kesproon kaikkien tilattavaksi. Finlandia-talo sekä Tampereen raatihuone käyttävät Penttilän tilan perunarieskoja. Tampere-talolle puolestaan toimitetaan perunapastaa, joka on vegaanista ja gluteenitonta. 

Tämän vuoden tammikuussa Penttilän tila ja Gluteeniton Leipomo Ilona Oy ovat yksissä tuumin hakeneet Penttilän rieskoille Euroopan Unionin nimisuojaa tuotenimellä Aitoo perunarieska. Seuraavat kuukaudet näyttävät, miten asia etenee. Tilalla leivotaan perunarieskoja kolmessa eri koossa. Penttilä sanoo keskittyvänsä lähiaikoina etenkin minirieskojen kysynnän kasvattamiseen. 

  • Tekemistä siinä riittää. Haluan pitää toiminnoissamme käsityön leiman, vaikka kasvua kertyisikin. Arvostan itse kaikkea käsityöläisyyttä, ja lähiruoka on lähellä sydäntäni, Penttilä toteaa. 

Viime keväänä Penttilä suoritti tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon. Tampereen Mestarikiltaan hänet valittiin syksyllä.    

Lue lisää Penttilän tilasta  

Teksti ja kuvat Kari Saarinen

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

Siirry takaisin sivun alkuun