Kohti tomaattivallankumousta

Ruokaketjun vastuullisuus

Tomaatti maistuu suomalaisille, ja se onkin eräs suosituimmista vihanneksistamme. Porissa toimiva Agrifutura Tomaatit Oy kasvattaa NAMS-nimellä tunnettuja tomaatteja, joiden hiilijalanjälki on saatu painettua ennätyksellisen alas. Tomaattien vastuullisuutta mitattaessa vaa’assa painavat myös monet muut tekijät kuin hiilijalanjälki.

Kotimaisia tomaatteja on saatavilla ympäri vuoden, ja tomaatin kotimaisuusaste on 60 prosenttia. Kasvihuonetomaattien maine ilmastopahiksina on säilynyt kuluttajien mielissä vahvana, vaikka koko kotimainen kasvihuoneviljelyala on laskenut hiilijalanjälkeään huimat 56 % ja tomaattien tuotanto 61 % vuosien 2004 ja 2017 välisenä aikana*. Agrifutura Tomaatit Oy on saanut laskettua NAMS-tomaattien hiilijalanjäljen jopa alhaisemmaksi kuin suurella osalla tuontitomaateista. Luonnonvarakeskuksen toteuttaman laskennan mukaan NAMS-tomaattien ilmastovaikutus on 0,36 kg hiilidioksidiekvivalentteina (CO2-ekv) tomaattikiloa kohden.

  • Vaikka hiilijalanjälkemme onkin ennätysalhainen, ei tomaattien vastuullisuutta arvioitaessa voi kuitenkaan tuijottaa pelkästään hiilijalanjälkeen. Kotimaisten tomaattien tuotantoa verrataan usein kuivuudesta kärsivään espanjalaiseen tuotantoon, jossa vesijalanjälki on yli 90 kertainen Suomen vesijalanjälkeen verrattuna. Oma tuotantomme on läpinäkyvää, mutta esimerkiksi työntekijöiden olosuhteet ja torjunta-aineiden käyttömäärät eivät ole välttämättä tiedossa tuontitomaattien kohdalla. Puoliraakoina poimittujen tomaattien rahtaamiseen toiselle puolelle Eurooppaa kuluu myös melkoinen määrä dieseliä, eikä tomaattien maku siinä matkalla ainakaan parane, toteaa Agrifutura Tomaatit Oy:n myyntijohtaja Teemu Kanasuo.

Vaikka Suomessa riittää puhdasta vettä, Agrifutura Tomaatit Oy kerää, puhdistaa ja säilöö kaiken sadeveden yli neljän hehtaarin katolta. Kasteluvesiä ei päästetä maaperään vaan kaikki ylivuoto kierrätetään takaisin kasteluun. Kastelussa ei siis käytetä ollenkaan lainkaan pohja- tai vesijohtovettä.

Tekniikkaa ja biologiaa

Agrifutura Tomaatit Oy perustaa koko toimintansa viimeisimmän biologisen ja teknisen osaamisen yhdistämiseen. Käytössä on ainoana toimijana pohjoisessa Euroopassa ns. puolisuljettu systeemi, mikä tarkoittaa sitä, että kasvihuoneen päädyissä on verkoilla suojattu yhteys ulkoilmaan. Siten lämpö ei karkaa katosta ja se voidaan kierrättää puhaltimien avulla kasvihuoneeseen.

Lämpö kasvihuoneelle tulee lähistöllä sijaitsevan Pori Energian voimalaitoksesta, josta ostettu kaukolämpö on 100 % kompensoitua ja se tuotetaan pääosin suomalaisella uusiutuvalla puuhakkeella. Kasvihuoneessa on myös käytössä energiaverhot, jotka estävät lämmön ja valon karkaamisen, sillä sisäpinta on materiaaliltaan hopeoitua ja säteilee valon takaisin kasveille.

Rikkinäiset tomaatit ja vanhat kasvualustat hyödynnetään tällä hetkellä joko energian tuotantoon tai kompostina. Tulevaisuudessa tarkoituksena on jalostaa rikkinäiset tomaatit biokaasun sijaan NAMS-tuotteiksi kuten keitoiksi ja ketsupeiksi.

  • Pyrimme koko ajan tarkempaan resurssien käyttöön ja meillä on mahdollisuus olla laskennallisesti hiilipositiivinen yhtiö, sillä tuomme kasvihuoneellemme 200 000 kg teollisuudessa syntynyttä hiilidioksidia, jonka kasvit yhteyttävät hapeksi, Kanasuo kertoo.

Puolisuljetun kierron myötä kasvihuone on ylipaineinen, joten pienet tuholaiset eivät pääse sisään. Pienet ”poliisihyönteiset” sen sijaan pörräävät kasvihuoneen sisällä huolehtimassa, että tomaatit saavat rauhassa kypsyä, eivätkä päädy mahdollisten tuholaisten suihin. Biologisessa torjunnassa hyödynnetään myös erilaisia hyödyllisiä bakteereita, sienikasvustoja ja loukkuja. Pölytyksestä huolehtii kontukimalaisarmeija.

  • Haluamme tehdä tomaattivallankumousta tuottamalla mahdollisimman pienellä maa-alalla mahdollisimman paljon herkullista ja turvallista satoa ympäristöä mahdollisimman vähän rasittaen. Lisäksi lähellä tuotettu ruoka varmentaa yhteiskunnan ruokahuoltoa ja jättää tuotantopanokset sekä verotulot myös oman maan rajojen sisälle. Tämä luo hyvän kierrettä, josta hyötyvät sekä ympäristö että ihmiset, Kanasuo toteaa.

*Lähde: Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutuslaskenta ja vesijalanjälki, Silvenius, Frans; Usva, Kirsi; Katajajuuri, Juha-Matti; Jaakkonen, Anna-Kaisa (2019): https://jukuri.luke.fi/handle/10024/545046

Teemu Kanasuo

Myynti- ja markkinointijohtaja, Agrifutura Tomaatit Oy

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

Siirry takaisin sivun alkuun