Ravitsemussitoumus kehittää ravitsemusvastuullisuutta konkreettisin keinoin

Emmi-Elina Heikura

Ruokaketjun vastuullisuus

Ravitsemussitoumus on elintarviketoimijoiden työkalu ravitsemuslaadun parantamiseen ja ravitsemusvastuullisen toiminnan edistämiseen.

Ravitsemuksella on suuri rooli ihmisen hyvinvoinnissa.

“Hyvä ravitsemus edistää yhteiskuntaa monella tavalla. Se esimerkiksi ylläpitää terveyttä, lisää työssä jaksamista ja ehkäisee ennenaikaista eläköitymistä”, kertoo johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta.

Tätä kaikkea tukemaan syntyi ravitsemussitoumus. Vuonna 2016 EU:n terveysneuvosto laati yhdessä EU:n jäsenmaiden kanssa suunnitelman ruokien ravitsemuslaadun parantamiseksi, jonka yhdeksi keinoksi Suomessa ravitsemussitoumusta esitettiin.

Ravitsemussitoumus on elintarviketoimijoille suunnattu toimintamalli, jonka tarkoituksena on kannustaa niitä kehittämään tuotteidensa ravitsemuslaatua ja edistämään ravitsemusvastuullista toimintaa. Sitoumuksen perimmäisenä tavoitteena on parantaa kansanterveyttä.

Tanhuanpään mukaan sitoumus toimii yhtenä työkaluna yrityksen ravitsemusvastuullisuuden kehittämisessä:

“Ravitsemussitoumus perustuu vapaaehtoisuuteen. Sen ajatuksena on kannustaa toimijoita parantamaan ruokien ravitsemuslaatua konkreettisilla toimenpiteillä ilman lainsäädäntöä tai pakottavia toimia.”

Jokaiselle toimijalle oma tapa tehdä vastuullisuustekoja

Elintarvikealan toimijoiden joukko on laaja ja toimijoilla on erilaisia elintarvikkeita vihanneksista makeisiin.

“Sitoumuksessa ajatuksena on, että jokainen yritys voisi löytää sitoumusmallista erilaisia elementtejä, miten sitä voi toteuttaa. Pienistä puroista syntyy iso virta. Kun kaikki tekevät jotain, niin se on yhteensä jo paljon”, Tanhuanpää summaa.

Sitoumuksen sisältöalueita ovat suola, rasvan laatu, sokeri, kasvikset, tuotteet lapsille, annos- ja pakkauskoot, lounaat (ateriat ja välipalat) ja ruokaohjeet. Sisältöalueet ovat tärkeitä tuote- tai palvelumuotoilun kohteita, joiden avulla ravitsemuslaatua parannetaan.

Tuotemuotoilu on pitkäjänteistä työtä. Tuotekehitys voi viedä aikaa jopa kaksi vuotta, vaikka tuotteessa päätettäisiin muuttaa vain jokin pienempi asia.

Kun tuotteesta otetaan jotain pois, on tilalle laitettava jotain muuta, jotta tuote pysyy koossa, säilyy entiseen tapaansa eikä maku muutu liiaksi. On myös varmistettava, että tuote pysyy muutoksen jälkeen edelleen terveellisenä ja että esimerkiksi rasvaa ei korvata liian suurella määrällä sokeria.

“Tämä vaatii osaamista ja ammattitaitoa. Tuotekehitys on pitkä prosessi, jolla on tärkeä tavoite”, Tanhuanpää kertoo.

Yritykset kuluttajan terveellisten valintojen tukena

”Ravitsemus- ja terveysasiat ovat olleet viime vuosina enemmän pinnalla kuluttajien toiveesta, ja niistä keskustellaan yhä enemmän. Ravitsemussitoumus vastaa tähän toiveeseen”, Tanhuanpää toteaa.

Kuluttajilla on oltava mahdollisuus tehdä terveellistä ravitsemusta ja hyviä elämäntapoja tukevia valintoja. Esimerkiksi eri kokoisilla pakkauksilla kuluttajille annetaan mahdollisuus valita itselle sopivin vaihtoehto.

Kun yritykset kehittävät tuotteitaan, se heijastuu kuluttajille terveellisempänä valikoimana. Tavoitteellinen ja mitattava sitoumus toimii hyvänä työkaluna yrityksen ja toimijoiden ravitsemusvastuullisuuden kehittämisessä.

Valintojen tekemiseen kuluttajat tarvitsevat myös monipuolisesti tietoa tuotteista ja niiden sisällöistä. Vastuullisella markkinoinnilla tarjotaan tietoa tuotteista sekä viestitään hyvinvoinnista ja terveellisistä elämäntavoista:

”Meillä kaikilla, yksilöillä, yrityksillä ja yhteiskunnalla on vastuu hyvinvoinnista. Yritysten rooli ruokaympäristössä ja -tarjonnassa on kuitenkin keskeinen, ja niiden on huomioitava ravitsemuslaatu myös viestinnässään ja markkinoinnissaan.”

Ravitsemussitoumus auttaa ruoka-alan toimijoita

Yritykset kehittävät tuotteitaan aina asiakasta kuunnellen, mutta ravitsemussitoumus toimii lisäkannustimena ja tuo mukaan ohjaavuutta. Ravitsemussitoumus myös kannustaa ja motivoi toisia toimijoita osallistumaan muutoksen tekoon ja parhaimmillaan uusiin innovaatioihin.

“Esimerkiksi Benecol ja Valsa ovat olleet historiallisesti isoja innovaatioita ruoka-alalla”, Tanhuanpää mainitsee.

Kun yritykset tekevät julkisesti esitetyn ravitsemussitoumuksen, se tuo toimijoiden ravitsemusvastuullisuudelle näkyvyyttä.

“Tämä on myös hyvä työväline yrityskuvan rakentamiseen”, Tanhuanpää lisää.

Parhaimmillaan koko ruoka-ala vaikuttaa ravitsemukseen

Koko alan kannalta sitoumustoimintamalli on merkittävä, sillä sen avulla yritykset ja muut toimijat ottavat ravitsemusvastuun huomioon yhä vahvemmin. Vastuullisuus näkyy yritysten strategioissa entistä selkeämmin.

“Sillä myös osoitetaan viranomaisille ja laajemmin yhteiskunnalle, että elintarvikeala toimii vastuullisesti”, Tanhuanpää kertoo.

Lue lisää:

Ruokavirasto

Elintarviketeollisuusliitto ry

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

6.5.2025 Puheenvuoro

Hyvinvointia vai laihdutuskulttuuria?

Tänään 6.5. vietetään kansainvälistä Älä laihduta -päivää. Sen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä laihdutuskulttuurin vahingollisuudesta…

2.5.2025 Hyvän tekijät

Viskaalin tila on ruoantuotannon kiertotalouden edelläkävijä

Viskaalin tilan kiertotaloudessa kaikki ruuantuotannon materiaali kiertää. Tuloksena syntyy ilmastoystävällisempää punaista lihaa, lannoitteita ja…

15.4.2025 Miksi valita suomalaista

Kotimainen ruoka luo työtä ja turvaa – mitä jos kasvattaisimme sen osuutta ostoskoreissamme?

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas inspiroivat suosimaan kotimaista ruokaa ja kasvattamaan sen osuutta…

11.4.2025 Ruokakasvatus

Maatilavierailuja virtuaalisesti ja livenä – Vuoden ruokakasvattajat avaavat tilojensa ovet lapsille ja nuorille

Ruokatieto Yhdistys palkitsi kolme maatilaa ja ruoan tuottajaa Vuoden ruokakasvattaja -tittelillä. Yleisön jättämistä ehdotuksista…

7.3.2025 Hyvän tekijät

Kinnarin tila tuo kaurakansan lautasille uusia tuulia

Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet syömään kauransa puurona ja leipänä. Kinnarin tilalla kaurasta on nyt…

5.2.2025 Hyvän tekijät

Täysjyvä – avain parempaan hyvinvointiin ja kestävämpään ruokailuun

Täysjyvä on yksi ravitsemuksen kulmakivistä, mutta sen terveys- ja ympäristöhyödyt jäävät monelle vielä tuntemattomiksi.…

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

Siirry takaisin sivun alkuun