Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Tiedote

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös ympäristön ja mielen hyvinvoinnille, ja ekologinen ja sosiaalinen kestävyys liitetäänkin yhä useammin myös ravitsemustieteeseen.

Ruoan ympäristövaikutuksia on pitkään tutkittu erillään ruoan ravitsemuksellisesta laadusta. Ravintoaineiden saaminen mukaan tuotteiden elinkaariarviointiin toisi lisää arvokasta tietoa tuotteiden vertailuun. Ravitsemuskatsauksessa tutustutaan, kuinka NEPGa-hanke edistää asiaa etujoukoissa.

Kulttuurinen ruoka- ja kehopuhe muokkaa meidän jokaisen ruokasuhdetta, ja lapsuudessa kuultu ruoka- tai kehokommentointi voi vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen asti. Siksi jokaisen tulisi kantaa vastuuta siitä, millaista ruokapuhetta ylläpitää ja edistää. Ruokasuhde on läheisessä yhteydessä minäkäsitykseen, eli siihen mitä ihminen ajattelee itsestään.

Ruoan voima ja vaikutus eivät ulotu pelkästään fyysiseen terveyteen, vaan ravitsemuksellisesti laadukkaalla ravinnolla sekä sosiaalisesti ja aistillisesti antoisilla syömistilanteilla voidaan vahvistaa myös mielenterveyttä. Mielenterveyttä vahvistavaa ruokailua voidaan edistää mm. laadukkaalla ruokakasvatuksella ja kouluruokailulla, sekä ravitsemussuosituksiin perustuvalla joukkoruokailulla. Myös näistä teemoista Ravitsemuskatsauksessa kerrotaan.

Lisäksi lehdessä esitellään muun muassa ruokaympäristön ja stressin vaikutusta ruokavalintoihin ja -tottumuksiin, EU-tasoisen terveellisyydestä kertovan pakkausmerkinnän edistymistä, maidon merkitystä lapsen ravitsemuksessa sekä C-vitamiinin vaikutusta lapsen diabetesriskiin. Henkilökuvassa ravitsemustieteen professori Maija-Liisa Erkkola kertoo kiinnostavasta työstään ja elämästään.

Lue uusi Ravitsemuskatsaus osoitteesta: https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/ravitsemuskatsaus

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi, 050 5118909

Ravitsemuskatsaus on lehti ravitsemuksen, opetuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille. Sitä julkaisee Maitotieto/Ruokatieto Yhdistys ry ja sen toimituskunta koostuu ravitsemustieteen asiantuntijoista.

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

Siirry takaisin sivun alkuun