Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Tiedote

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös ympäristön ja mielen hyvinvoinnille, ja ekologinen ja sosiaalinen kestävyys liitetäänkin yhä useammin myös ravitsemustieteeseen.

Ruoan ympäristövaikutuksia on pitkään tutkittu erillään ruoan ravitsemuksellisesta laadusta. Ravintoaineiden saaminen mukaan tuotteiden elinkaariarviointiin toisi lisää arvokasta tietoa tuotteiden vertailuun. Ravitsemuskatsauksessa tutustutaan, kuinka NEPGa-hanke edistää asiaa etujoukoissa.

Kulttuurinen ruoka- ja kehopuhe muokkaa meidän jokaisen ruokasuhdetta, ja lapsuudessa kuultu ruoka- tai kehokommentointi voi vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen asti. Siksi jokaisen tulisi kantaa vastuuta siitä, millaista ruokapuhetta ylläpitää ja edistää. Ruokasuhde on läheisessä yhteydessä minäkäsitykseen, eli siihen mitä ihminen ajattelee itsestään.

Ruoan voima ja vaikutus eivät ulotu pelkästään fyysiseen terveyteen, vaan ravitsemuksellisesti laadukkaalla ravinnolla sekä sosiaalisesti ja aistillisesti antoisilla syömistilanteilla voidaan vahvistaa myös mielenterveyttä. Mielenterveyttä vahvistavaa ruokailua voidaan edistää mm. laadukkaalla ruokakasvatuksella ja kouluruokailulla, sekä ravitsemussuosituksiin perustuvalla joukkoruokailulla. Myös näistä teemoista Ravitsemuskatsauksessa kerrotaan.

Lisäksi lehdessä esitellään muun muassa ruokaympäristön ja stressin vaikutusta ruokavalintoihin ja -tottumuksiin, EU-tasoisen terveellisyydestä kertovan pakkausmerkinnän edistymistä, maidon merkitystä lapsen ravitsemuksessa sekä C-vitamiinin vaikutusta lapsen diabetesriskiin. Henkilökuvassa ravitsemustieteen professori Maija-Liisa Erkkola kertoo kiinnostavasta työstään ja elämästään.

Lue uusi Ravitsemuskatsaus osoitteesta: https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/ravitsemuskatsaus

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi, 050 5118909

Ravitsemuskatsaus on lehti ravitsemuksen, opetuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille. Sitä julkaisee Maitotieto/Ruokatieto Yhdistys ry ja sen toimituskunta koostuu ravitsemustieteen asiantuntijoista.

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun