Täysjyvä – avain parempaan hyvinvointiin ja kestävämpään ruokailuun

Hyvän tekijät

Täysjyvä on yksi ravitsemuksen kulmakivistä, mutta sen terveys- ja ympäristöhyödyt jäävät monelle vielä tuntemattomiksi. Marraskuussa 2024 julkaistut uudet kansalliset ravitsemussuositukset asettivat ensimmäistä kertaa grammamääräisen täysjyväsuosituksen – vähintään 90 grammaa päivässä. Vaasan haluaa osaltaan auttaa suomalaisia saavuttamaan tämän tärkeän tavoitteen.

Täysjyväviljan käyttö on suoraan yhteydessä parempaan suolisto-, sydän- ja verisuoniterveyteen. Täysjyvä sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja hivenaineita, jotka edistävät hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Tutkimukset osoittavat, että liian vähäinen täysjyvän saanti on yksi suurimmista ruokavaliotekijöistä, jotka vaikuttavat terveyteen ja elinvuosiin1.

Suomalaisten ruokavaliossa täysjyväleipä on merkittävin täysjyvän lähde, ja valinnoillamme leipähyllyllä on suuri vaikutus siihen, saammeko tarpeeksi täysjyvää päivittäin2. Vaasan haluaa auttaa kuluttajia tarjoamalla helppoja ja herkullisia tapoja lisätä täysjyvän käyttöä arjessa. Vaasanilla täysjyvän käytön lisääminen on tärkeä osa vastuullisuustyötä ja tuotekehitystä.

  • Olemme asettaneet tavoitteeksemme, että 60 % myyntivolyymistamme on täysjyväleipiä vuoteen 2030 mennessä – tällä hetkellä luku on jo 54 %. Kehitämme uusia tuotteita, jotka vastaavat ravitsemussuosituksiin ja auttavat kuluttajia saavuttamaan täysjyväsaantisuosituksen helposti. Tuotteen täysjyväpitoisuutta ei näe leivän väristä. Leipää saa kutsua täysjyväleiväksi silloin, kun vähintään 50 % viljaraaka-aineesta on täysjyvää, kertoo Vaasanin Product Developer Marjut Väyrynen.

Riittävä täysjyvän saanti ei vaadi monimutkaisia muutoksia ruokavalioon. Esimerkiksi Vaasan 100 % Kaura -täysjyväkauraleivän yksi viipale sisältää noin 18 grammaa täysjyvää, eli viisi viipaletta päivässä kattaa suositellun määrän.

Täysjyvä on hyvä valinta paitsi terveyden myös ympäristön kannalta. Täysjyvän ilmastohyöty syntyy, kun jyvä käytetään kokonaan, eli yhtä leipää kohden tarvitaan vähemmän viljan jyviä, kuin puhdistetusta, valkoisesta jauhosta leivottuun leipään. Näin säästyy sekä viljelyalaa, että viljelyyn käytettyjä tuotantopanoksia, ja viljan koko hyvä käytetään ihmisen ravinnoksi eläinrehun sijaan.

  • Leivomme Suomessa kotimaisesta viljasta ja monet tuotteemme kantavat ylpeästi Hyvää Suomesta -merkkiä, joka takaa suomalaisen laadun ja vastuullisen tuotantoprosessin, Marjut Väyrynen toteaa.

1) Global Burden of Disease Study 2017. Lancet 2019
2) Finravinto 2017 -tutkimus, täysjyvän saanti Suomen aikuisväestössä

Hyvän tekijät -artikkelisarjassa kurkistetaan ruoantuotannon kulissien taakse. Mitä kaikkea ruokaketjussa tapahtuukaan ennen kuin ruoka on lautasillamme? Artikkelisarjassa ruoan tekijät kertovat osaamisesta, ammattitaidosta sekä vastuullisista toimintatavoista, joiden ansioista saamme nauttia ruokaa omasta maasta joka päivä.

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

5.2.2025 Hyvän tekijät

Täysjyvä – avain parempaan hyvinvointiin ja kestävämpään ruokailuun

Täysjyvä on yksi ravitsemuksen kulmakivistä, mutta sen terveys- ja ympäristöhyödyt jäävät monelle vielä tuntemattomiksi.…

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

Siirry takaisin sivun alkuun