Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Ruokaketjun vastuullisuus

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen valtavirtaistuminen edellyttää entistäkin parempaa makua ja rakennetta, sekä monipuolisia vaihtoehtoja. Se tarkoittaa myös kasvavaa tarvetta erilaisille kasviproteiinin lähteille.

Rypsin ja rapsin asiantuntijana Apetit näki näiden öljykasvien potentiaalin kasviproteiinimarkkinoilla. Perinteisestihän rypsiä ja rapsia on kulutettu ihmisravintona vain öljyn muodossa. Useampi vuosi sitten alettiin kuitenkin tutkia, millä muulla tavoin aiemmin eläinten rehuna käytetty rypsiöljyn puristuksen sivutuote, rypsin puristekakku, voitaisiin hyödyntää. Projektiin saatiin myös Business Finlandilta avustus.

Koko siemen käyttöön

Projektin alkaessa kasviproteiinien kehitys yleisesti keskittyi pääosin proteiini-isolaatteihin. Apetitin tiimi päätti kuitenkin tavoitella jotain muuta, sillä sisältäähän rypsinsiemen laadukkaan, kaikki välttämättömät aminohapot sisältävän proteiinin lisäksi myös kuitua ja pehmeää rasvaa. Miksi siis heittää hukkaan näitä ravintoaineita? Prosessoinnin määrä haluttiin pitää minimissä – vain sen verran, että siemen saadaan ihmisravinnoksi sopivaksi. Syntyi BlackGrain from Yellow Fields™, viralliselta nimeltään osittain rasvaton rapsijauhe joka vuonna 2021 sai Euroopan komission uuselintarvikeluvan.

  • Rypsi ja rapsi ovat jo itsessään erinomaisia ravinnon lähteitä kestävään ruokajärjestelmään. Ne vetävät puoleensa pölyttäjiä, mikä on hyväksi koko ympäröivälle ekosysteemille. Rypsi ja rapsi ovat hyväksi myös viljelykierron kannalta. BlackGrainin tuottamiseksi ei myöskään tarvitse viljellä mitään lisää. Raaka-aine tulee sivuvirtana jo olemassa olevasta prosessista rypsin- ja rapsin siemenen puristamisesta öljyksi. Pystymme hyödyntämään rypsin ja rapsin siemenestä 99% ja lyhentämään ravintoketjua, kun siemenen kuiva-aineskin menee ihmisravinnoksi, toteaa Apetit Kasviöljy Oy:n myyntipäällikkö Maria Soini.

Maku ratkaisee

Kun BlackGrainin kehittäminen alkoi, ei ihan tarkkaan tiedetty, mitä rypsin puristekakusta voitaisiin saada aikaan ja mihin kaikkeen se voisi soveltua. Utelias ja taitava tiimi kuitenkin on saanut vuosien varrella aikaan tuotteen, joka osuu myös kaikista tärkeimpään ominaisuuteen, kun ruoasta puhutaan: Hyvä maku. Vastuullisuus ja hyvät ravintoarvot eivät riitä, jos maku ei ole sellainen, että tuotetta halutaan nauttia uudestaan ja uudestaan.

Kasviproteiineilla on perinteisesti melko voimakas ominaismaku, joka voi tuoda haasteita tuotekehitykselle. BlackGrain on vastaus myös tähän tarpeeseen. Itsessään BlackGrain on maultaan hyvin mieto. Yhdistettynä esimerkiksi herneproteiiniin se taittaa herneen ominaismakua ja tuo esimerkiksi kasviproteiinituotteeseen umamista makua.

  • Lihaa jäljittelevissä tuotteissa suutuntuma  ja rakenne ovat erittäin tärkeitä. Rakenteen täytyy myös säilyä vaikkapa kasvisjauhiskastiketta uudelleen lämmitettäessä. BlackGrain laittaa raksin myös tähän ruutuun. Se toimii myös lihaa ja kasviproteiinia yhdistävissä hybridituotteissa, mikä on todella kätevä tapa vähentää lihan osuutta reseptissä, huomauttaa Soini.

Tutkimustyötä monella saralla

Uuselintarvikeluvan saamiseksi BlackGrain on käynyt läpi tiukat tutkimukset niin ravitsemuksen, elintarviketurvallisuuden kuin käytettävyydenkin näkökulmista. Niinpä elintarviketeollisuus voi aidosti luottaa tuotteen laatuun ja ominaisuuksiin. Apetitin tiimi koko ajan myös tutkii raaka-ainetta lisää ja testaa itse sekä kumppaneiden kanssa, miten ja minkälaisissa sovellutuksissa se toimii parhaiten ja minkälaisin keinoin.

Kasviproteiinit ovat isosti pinnalla. BlackGrainia hyödyntäen kiinnostavia ja herkullisia tuotteita on saatu aikaan myös muun muassa puffattujen muro- ja snacks-tuotteiden kategorioissa, välipalapatukoissa sekä leivonnassa.  Maku, käytettävyys ja ravintosisältö ovat kunnossa, joten avaimet huipputuotteisiin ovat valmiina!

Tervetuloa kuulemaan lisää aiheesta sekä muista kiinnostavista kestävän ruokatuotannon ratkaisuista 4.9. Suomalaisen ruoan päivän webinaariin Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon. Lue lisää ja ilmoittaudu

Maria Soini

Myyntipäällikkö, Apetit Kasviöljy Oy

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Kiva kuva SRP osion etusivulla

17.5.2024 Miksi valita suomalaista

Maailman puhtainta ruokaa tuotetaan yhteistyössä luonnon kanssa

Suomessa ollaan ruoantuotannon saralla poikkeuksellisen paljon luonnon armoilla, olemmehan yksi maailman pohjoisimmista ruoantuottajamaista. Pohjoisella…

19.3.2024 Puheenvuoro

Kestävyysmuutokseen tarvitaan ruoan tajua

Ruoka on sana, josta ensiksi saattaa tulla mieleen syöminen, ravitsemus, ruoan laitto ja erilaisia…

7.2.2024 Ruokakulttuuri

Ainutlaatuiselle perunarieskalle haussa nimisuoja 

Sydän-Hämeen ytimessä syntyy Suomen parhaita rieskoja. Tämän ovat myöntäneet varsinaisen rieska-alueen eli Pohjois-Pohjanmaan seudunkin…

29.1.2024 Puheenvuoro

Radium, polonium sekä ”Lavantauti-Mary”

Mikä yhdistää otsikon kahta radioaktiivista alkuainetta ja surullisen kuuluisaa Mary Mallonia? Miten voidaan niputtaa…

Siirry takaisin sivun alkuun