Kotimainen ruoka luo työtä ja turvaa – mitä jos kasvattaisimme sen osuutta ostoskoreissamme?

Miksi valita suomalaista

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas inspiroivat suosimaan kotimaista ruokaa ja kasvattamaan sen osuutta suomalaisten ostoskoreissa.

KOTIMAISTA alkuperää olevien Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden osuus suomalaisten ostoskoreista on NielsenIQ:n kuluttajapaneeliaineiston mukaan 32 prosenttia.* Miten ja kuinka paljon kotimainen ruoka näkyy lopulta suomalaisten arjessa?

Vuoden 2024 ruokalähettiläiksi valitut Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas ovat ylläpitäneet Iman ja Leena Safkaa -tiliään viiden vuoden ajan.

Ennen suositun ruokatilin perustamista Gharagozlu toimi ravintoloitsijana, kun taas Ahokas työskenteli markkinointialalla. Kokkailu muodostui parin yhteiseksi harrastukseksi korona-aikana uusia lounasreseptejä kehitellessä. Pariskunnan keittiössä korostuvat satokauden monipuoliset raaka-aineet, ja arkireseptit ovat sittemmin kasvaneet yli 90 000 seuraajan hyvän mielen ruokayhteisöksi.

Suomessa on eteenpäin menevä ja turvallinen ruokatuotanto

JATKUVASTI eteenpäin menevä ja kehittyvä suomalainen ruokatuotanto on osunut myös Imanin ja Leenan eteen kaupassa.

Vielä 90-luvulla Gharagozlun vanhemmat joutuivat matkustamaan kauppareissuja varten toiseen kaupunkiin asti persialaiseen ruokaan tarvittavien ainesten, kuten korianterin, perässä. Nykyään taas kaupan hyllyillä notkuu laaja kotimainen valikoima yrttejä, joilla maustaa ruokaa.

Kotimaisuuden suosiminen näkyy vahvasti Imanin ja Leenan arjessa, ja kauppakassiin valitaan mahdollisuuksien mukaan aina kotimainen vaihtoehto.

Ruokatiedon toteuttamassa tutkimuksessa suomalaiset mieltävät ruokakulttuurin koostuvan muun muassa paikallisuudesta sekä kotimaisista raaka-aineista ja tuotannosta.

Imanille ja Leenalle suomalainen ruoka merkitsee ennen kaikkea luottamusta, eikä sen ostamisen kohdalla tarvitse miettiä, onko tuotannon takana haitallisia kemikaaleja tai epäeettistä toimintaa tuotantoketjun työntekijöitä kohtaan. Kotimaista ostaessa tietää, mistä ruoka tulee.

Hyvää Suomesta -merkityissä tuotteissa kotimaisuus kattaa valmistuksen lisäksi myös raaka-aineet. Nykyään myös kotimaisista eläinten ruoista voi löytää Hyvää Suomesta -merkin kertomassa tuotteen kotimaisesta alkuperästä.

Tuplataan kotimaisuus ostoskoreissa

MAATALOUS- JA ELINTARVIKEALA työllistää Suomessa 320 000 ihmistä, mikä on jopa 12 prosenttia kaikista työllisistä.

Imania ja Leenaa valinnoissa ohjaa myös mahdollisuus vaikuttaa Suomen työllisyyteen ja talouteen. Vaikka kotimaisten tuotteiden suosiminen ruoanlaitossa on pariskunnalle prioriteetti, heistä ei ole realistista ajatella, että jokainen pystyisi ostamaan aina sataprosenttisesti suomalaista ruokaa.

He nostavat kuitenkin esiin ajatuksen: jos suomalaiset tuplaisivat tai selkeästi kasvattaisivat kotimaisen ruoan osuutta ostoskorissaan, miten merkittävää vaikutusta sillä saataisiinkaan aikaan.

Muuttuneen maailman- ja taloustilanteen vuoksi moni valitsee tuotteen hinta edellä, mutta samaan aikaan valinnan taustalla kotimaisuuden merkitys on korostuneempi kuin koskaan aikaisemmin. Iman ja Leena haluavat murtaa ajatusta siitä, että kotimainen olisi aina kalliimpi vaihtoehto.

”Ihmiset ovat lukkiutuneet syömään lohta, joka on korkeimmillaan maksanut jopa 40 euroa kilolta, kun samaan aikaan tiskiltä saisi suomalaista silakkaa tai muikkua viiden euron kilohintaan. Miksi emme osaa käyttää monipuolisemmin kotimaista järvikalaa ja ostamme itsemme kipeäksi norjalaisella lohella”, Leena pohtii.

KOTIMAISISTA RAAKA-AINEISTA voi valmistaa tuttujen kotimaisten klassikkojen lisäksi ruokaa monipuolisesti kansainvälisten keittiöiden tyyliin.

Pariskunta toteaakin suomalaisten jumittavan usein samoihin resepteihin ja käsityksiin ruoanlaitosta. Imanin ja Leenan keittiössä arkiset ruoat, kuten makaronilaatikko ja siskonmakkarakeitto, saavat uuden vivahteen mausteilla, kun taas väriä aterioihin lisätään sesongissa olevilla juureksilla ja kasviksilla. Vastavuoroisesti taas italialainen pasta valmistuu hetkessä täysin suomalaisista raaka-aineista.

Ruokakauppojen hyllyiltä löytyy tällä hetkellä yli 13 000 Hyvää Suomesta -merkittyä kotimaista tuotetta ja Hyvää Suomesta -merkki kattaa ainoana alkuperämerkkinä kaikki tuoteryhmät. Vaihtoehtoja riittää kaikkiin ruokavalioihin ja budjetteihin, eivätkä kotimaiset raaka-aineet ja tuotteet rajoitu ennakko-oletusten mukaisesti vain klassisiin perunoihin ja lihaan.

”Suomalaisella ruoka-alalla tapahtuu paljon maukkaita juttuja. Unohtakaa se, että naapurin nurmikko olisi aina vihreämpää”, Iman kiteyttää.

Katso Imanin ja Leenan reseptivinkit kotimaisten reseptien tuunaamiseen ja arjen kokkailuun täältä

* NielsenIQ Homescan, Koko Suomi, Hyvää Suomesta merkin elintarvikkeet, Osuus arvossa, 52 viikkoa päättyen 29.12.2024 (Copyright © NielsenIQ, Ref.no: 06138425, 7.4.2025)v

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

15.4.2025 Miksi valita suomalaista

Kotimainen ruoka luo työtä ja turvaa – mitä jos kasvattaisimme sen osuutta ostoskoreissamme?

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas inspiroivat suosimaan kotimaista ruokaa ja kasvattamaan sen osuutta…

11.4.2025

Maatilavierailuja virtuaalisesti ja livenä – Vuoden ruokakasvattajat avaavat tilojensa ovet lapsille ja nuorille

Ruokatieto Yhdistys palkitsi kolme maatilaa ja ruoan tuottajaa Vuoden ruokakasvattaja -tittelillä. Yleisön jättämistä ehdotuksista…

7.3.2025 Hyvän tekijät

Kinnarin tila tuo kaurakansan lautasille uusia tuulia

Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet syömään kauransa puurona ja leipänä. Kinnarin tilalla kaurasta on nyt…

5.2.2025 Hyvän tekijät

Täysjyvä – avain parempaan hyvinvointiin ja kestävämpään ruokailuun

Täysjyvä on yksi ravitsemuksen kulmakivistä, mutta sen terveys- ja ympäristöhyödyt jäävät monelle vielä tuntemattomiksi.…

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

Siirry takaisin sivun alkuun