Kinnarin tila tuo kaurakansan lautasille uusia tuulia

Hyvän tekijät

Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet syömään kauransa puurona ja leipänä. Kinnarin tilalla kaurasta on nyt kuorittu riisin korvaaja, joka on päätynyt Suomalainen menestysresepti-kilpailun voiton myötä myös kauppojen valmisruokahyllyihin. Suomalainen kaura on ilmastoystävällistä superruokaa, jolla on monia tieteellisesti todistettuja terveyshyötyjä.

Hollolassa sijaitsevaa vuodesta 1667 alkaen toiminnassa ollutta Kinnarin tilaa viljelee nyt 14. sukupolvi. Tänä päivänä Terhi ja Teemu Kinnarin pitämä tila on erikoistunut kauraan ja öljykasveihin.

  • Aloitimme kauran jalostamisen Okeroisten myllyssä, jossa opettelimme, kuinka viljaa jalostetaan ja kuoritaan sekä kuinka eri viljalajit käyttäytyvät. Sieltä meille päätuotteeksi valikoitui kaurahiutaleet ja nimenomaan kuumakäsittelemättömät höyryttämättömät kaurahiutaleet, joita nykyään valmistamme omalla tilallamme sijaitsevassa Kinnarin myllyssä, kertoo Terhi Kinnari.

Sisulla uutta luomassa

Tuotevalikoimaan kuuluu myös riisin tavoin käytettävät kaurasuurimot. Kahviloissa ja kouluissa kaurasuurimot eivät aluksi tehneet kauppaansa, ja pessimistisen palautteen sisuunnuttamana Terhi Kinnari päätti lähteä muuttamaan asenteita.

  • Kaura on kaunis, pitkulainen ja soikea ja kypsyy vedessä kuten riisi. Kaurasuurimo on mieto ja samalla superruokaa. Miksi suurimoa ei voisi käyttää riisin korvikkeena ruokatuotteissa? Olen syventynyt vuosien varrella kauran ominaisuuksiin, ja oppinut että se sisältää enemmän proteiinia kuin riisi, on hyväksi suolistoterveydelle, vaikuttaa kolesterolia alentavasti ja pitää verensokeria tasaisena. Lisäksi se on ilmastoystävällinen kasvi, joka selviää Suomen oloissa, ja mikä parasta, tukee Suomen omavaraisuutta, Kinnari toteaa.

Tilalla toimivan kahvilan keittiöpäällikkö sai tehtäväksi luoda ja testata ruokaohjeita, joissa riisi korvataan kaurasuurimoilla. Kokeilujen tuloksena syntyi täysin uudenlaisia reseptejä ruokakaurasta. Tilan kahvilassa tuotteita testattiin lounasruokailijoilla, ja niistä saatiin positiivista palautetta.

Toden teolla näitä kaurasta valmistettuja ruokatuotteita ryhdyttiin kehittämään, kun Kinnari pääsi Suomalainen menestysresepti -kilpailuun mukaan. Kilpailuprosessin aikana syntyi kovan työn tuloksena kaurapohjainen valmisruokasarja, jonka kehittämiseen Terhi Kinnari tiimeineen pisti kaiken osaamisensa ja oppi myös paljon uutta. Nyt kaurareseptiikan kehityksen hedelmät ovat kaikkien suomalaisten saatavilla, sillä Kinnarin tilan kaura-ateriat voittivat tammikuussa Suomalainen menestysreseptikilpailun.

Suomalaisen ruoan puolestapuhuja

Kinnarin tilan toimintaa ohjaa vahva arvopohja: suomalainen ruokakulttuuri, maaperä ja ruoka.

  • Pohjolassa pitää pystyä ruokkimaan tässä räiskyvässä maailmantilanteessa oma kansa. Meillä on puhdas ainutlaatuinen ruoantuotantoympäristö, joka on alihyödynnetty. Meillä on resursseja tuottaa hyvää ruokaa ja raaka-aineita, ja lisäksi meillä on valtavan taitavia maanviljelijöitä, jotka pienellä tulotasolla tuottavat meille ruokaa ja ylläpitävät monimuotoisuutta, Kinnari huomauttaa.

Kinnari näkee työnsä sukupolvien jatkumona, jossa kiteytyy edellisten sukupolvien rohkeus ja kyky viedä asioita eteenpäin.

  • Olen saanut itsekin juuret Kinnarin tilalla ja syvä rakkaus omaan maahan on vain voimistunut. Arvot ovat alkaneet kirkastua vuosien karttuessa.

Terhi Kinnari haluaa olla suomalaisen ruoan puolestapuhuja ja se toteutuu erinomaisesti kotimaisen kauran avulla.

  • Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertoo tuotteissamme oleva Hyvää Suomesta -merkki, jolla on minulle todella iso merkitys myös henkilökohtaisesti, Kinnari kertoo.

Riisin käytön vähentäminen on ympäristöteko ja kotimaiset viljat helppo omaksua käyttöön. Terhi Kinnarilla onkin suomalaisille haaste: voisiko suomalaisten yhteinen vuoden 2025 vastuullisuusteko olla kauran valinta ruokapöytään riisin asemasta?

Hyvän tekijät -artikkelisarjassa kurkistetaan ruoantuotannon kulissien taakse. Mitä kaikkea ruokaketjussa tapahtuukaan ennen kuin ruoka on lautasillamme? Artikkelisarjassa ruoan tekijät kertovat osaamisesta, ammattitaidosta sekä vastuullisista toimintatavoista, joiden ansioista saamme nauttia ruokaa omasta maasta joka päivä.

Muut artikkelit

Kaikki artikkelit

7.3.2025 Hyvän tekijät

Kinnarin tila tuo kaurakansan lautasille uusia tuulia

Suomalaiset ovat perinteisesti tottuneet syömään kauransa puurona ja leipänä. Kinnarin tilalla kaurasta on nyt…

5.2.2025 Hyvän tekijät

Täysjyvä – avain parempaan hyvinvointiin ja kestävämpään ruokailuun

Täysjyvä on yksi ravitsemuksen kulmakivistä, mutta sen terveys- ja ympäristöhyödyt jäävät monelle vielä tuntemattomiksi.…

27.11.2024 Ruokakasvatus

Ravitsemussuositukset tuuppaavat kohti terveyttä edistäviä valintoja

Uudet ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Niiden tavoite on säilynyt samana: ohjata suomalaisia kohti terveellisiä valintoja.…

7.10.2024 Miksi valita suomalaista

10 syytä valita suomalaista ruokaa

Talouden muutokset ja hintojen nousut aiheuttavat monille päänvaivaa ja pakottavat pohtimaan ostopäätöksiä entistä tarkemmin.…

27.8.2024 Ruokaketjun vastuullisuus

Rypsiöljyn puristuksen sivuvirrasta elintarvikkeeksi

Tarve syödä kasviperäisesti kasvaa. Samalla kasvaa myös tarve erilaisille kasvipohjaisille tuotteille. Kasviproteiinien käytön todellinen…

20.8.2024 Ruokakulttuuri

Suomalainen maatalous nojaa sukupolvien pitkään ketjuun – tilaa on myös uusille toimijoille

On tavallista, että suomalaisilla maatiloilla on pitkät perinteet, ja että tilat ja maatalouteen liittyvä…

7.8.2024 Ruokakasvatus

Nuusku-koira johdattaa lapset päiväkodista pelloille

Ruokatieto Yhdistyksen julkaisema uusi varhaiskasvatuksen opetukseen tarkoitettu Pellon elämää -oppimateriaali vahvistaa alle kouluikäisten lasten…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaturva kaiken perustana

Suomi sijoittui vuoden 2022 Global Food Security Index -ruokaturvavertailussa sijalle yksi. Ruokaturvamme on siis…

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Ruokaa joka lähtöön

Suomalaisista raaka-aineista syntyy osaavissa käsissä ruokaa kaikille mauille, ruokavalioille ja kukkaroille.

3.7.2024 Miksi valita suomalaista

Työtä, joka kehittää osaamista ja tuo hyvinvointia

Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut työllistävät, luovat arvonlisää ja tuovat…

13.6.2024 Puheenvuoro

Ruokaa omasta maasta – kovalla työllä

Ruoka ei synny napin painalluksella, vaikka kuinka eletään digiaikaa. Kun itse koettaa saada pieneltä…

5.6.2024 Ruokakasvatus

Ruokakasvatuksessa tuloksia syntyy yhteistyöllä

Lempäälän ruokapalvelut haluaa kehittää ruokakasvatusta kunnassa tukeakseen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tulokset näkyvät muun…

Siirry takaisin sivun alkuun