Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Tiedote

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös ympäristön ja mielen hyvinvoinnille, ja ekologinen ja sosiaalinen kestävyys liitetäänkin yhä useammin myös ravitsemustieteeseen.

Ruoan ympäristövaikutuksia on pitkään tutkittu erillään ruoan ravitsemuksellisesta laadusta. Ravintoaineiden saaminen mukaan tuotteiden elinkaariarviointiin toisi lisää arvokasta tietoa tuotteiden vertailuun. Ravitsemuskatsauksessa tutustutaan, kuinka NEPGa-hanke edistää asiaa etujoukoissa.

Kulttuurinen ruoka- ja kehopuhe muokkaa meidän jokaisen ruokasuhdetta, ja lapsuudessa kuultu ruoka- tai kehokommentointi voi vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen asti. Siksi jokaisen tulisi kantaa vastuuta siitä, millaista ruokapuhetta ylläpitää ja edistää. Ruokasuhde on läheisessä yhteydessä minäkäsitykseen, eli siihen mitä ihminen ajattelee itsestään.

Ruoan voima ja vaikutus eivät ulotu pelkästään fyysiseen terveyteen, vaan ravitsemuksellisesti laadukkaalla ravinnolla sekä sosiaalisesti ja aistillisesti antoisilla syömistilanteilla voidaan vahvistaa myös mielenterveyttä. Mielenterveyttä vahvistavaa ruokailua voidaan edistää mm. laadukkaalla ruokakasvatuksella ja kouluruokailulla, sekä ravitsemussuosituksiin perustuvalla joukkoruokailulla. Myös näistä teemoista Ravitsemuskatsauksessa kerrotaan.

Lisäksi lehdessä esitellään muun muassa ruokaympäristön ja stressin vaikutusta ruokavalintoihin ja -tottumuksiin, EU-tasoisen terveellisyydestä kertovan pakkausmerkinnän edistymistä, maidon merkitystä lapsen ravitsemuksessa sekä C-vitamiinin vaikutusta lapsen diabetesriskiin. Henkilökuvassa ravitsemustieteen professori Maija-Liisa Erkkola kertoo kiinnostavasta työstään ja elämästään.

Lue uusi Ravitsemuskatsaus osoitteesta: https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/ravitsemuskatsaus

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi, 050 5118909

Ravitsemuskatsaus on lehti ravitsemuksen, opetuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille. Sitä julkaisee Maitotieto/Ruokatieto Yhdistys ry ja sen toimituskunta koostuu ravitsemustieteen asiantuntijoista.

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun