Yläkoulujen Hävikki-battle on nyt käynnissä – osallistumisaikaa koko syyskuu

Tiedote

Tänään alkavaan kilpailuun on ilmoitettu mukaan 8 200 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailussa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat tuottavat kahden ruokalajin ateriat ruokakauppojen lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Oppilaat voivat halutessaan osallistua myös Instagram-kuvakisaan, jossa näyttävimpien annosten valmistajat palkitaan.

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat ruokakauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona.

Vielä ehdit ilmoittautua mukaan

Opettajien ja oppilaiden suosioon noussut kilpailu järjestetään tänä vuonna jo kuudetta kertaa. Kisa käynnistyy Hävikkiviikolla, jota vietetään 12.9. – 18.9.2022 ja osallistua voi koko syyskuun ajan. 

 Ilmoittautuminen on avoinna Hävikki-battlen käynnissäoloajan aina syyskuun loppuun saakka. Ilmoittaudu mukaan lomakkeen kautta!  

Tänä vuonna palkintoja jaetaan Instagram-kuvakisassa sekä arvonnassa 

Oppilaat voivat halutessaan osallistua myös Instagram-kuvakilpailuun. Kuvakisaan voi osallistua jakamalla kuvia valmistamistaan hävikkiannoksista esimerkiksi koulun tai opettajan Instagram-tilillä. Kaikki Instagramissa #hävikkibattle2022 -tunnisteella jaetut kuvat ovat mukana kuvakisassa. Ruokatiedon koostama raati valitsee lokakuun aikana näyttävimmän pää- ja jälkiruoan, joiden valmistajat palkitaan 20 euron lahjakortilla ruokakauppaan. 

Tänä vuonna kaikkien Hävikki-battleen osallistuneiden koulujen kesken arvotaan yksi palkinto: 300 euron arvoinen lahjakortti opettajan valitsemaan kodinkone- tai keittiötarvikemyymälään. Lahjakortilla Ruokatieto haluaa tukea koulun kotitalousluokan varustetasoa.

Arvonnan ja kuvakilpailun voittajille ilmoitetaan voitosta lokakuun aikana. 
 

Mikä Hävikki-battle?Motivan ideoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Syksyllä 2021 kilpailuun osallistui yli 11 000 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2019 kilpailu palkittiin EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä Saa Syödä -sivustolla. Vuodesta 2021 alkaen Hävikki-battlen järjestäjänä on toiminut Ruokatieto Yhdistys ry. 

Lisätietoja    
Noora Laukkanen   
ruokakasvatuksen asiantuntija   
Ruokatieto Yhdistys ry   
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi   
p. +358 44 236 0039 

Hanna Larjavaara 
ruokakasvatuksen ja viestinnän asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry 
hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi 
p. +348 50 5020531 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.     

Seuraa Ruokatietoa somessa!      
Facebook.com/Ruokatieto.fi      
Twitter.com/Ruokatieto     
Instagram.com/Ruokatieto

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun