Tutkimus osoitti Retki kauppaan -ruokakasvatuskonseptin vahvistavan lasten sitoutumista ruokaan

Tiedote

Retki kauppaan –ruokakasvatuskonseptin mukainen opetus vahvistaa koululaisten kiinnostusta ja sitoutumista ruokaan, osoittaa tuore Helsingin yliopiston tutkimus. Ruokatiedon ja S-ryhmän yhteistyönä syntyneen Retki kauppaan –ruokakasvatuskonseptin vaikuttavuutta tutkittiin Eu-rahoitteisen WeValueFood –hankkeen osana syksyllä 2020. Retki kauppaan –ruokakasvatuskonseptin mukainen opetus vahvistaa oppilaiden sitoutumista ruokaan, osoittavat Euroopassa käytössä olevia ruokakasvatusmenetelmiä ja -työkaluja selvittävän hankkeen tulokset. Vain harvan ruokakasvatuskonseptin toimivuutta on tutkittu tieteellisesti, mikä tekee tuloksesta merkittävän.

KAUPPARETKEN TOIMIVUUTTA TESTATTIIN POIKKEUSOLOISSA 

Retki kauppaan on alakouluille suunnattu ruokakasvatuskonsepti, johon kuuluu valmis opetusmateriaali sekä pienryhmissä toteutettava “ulos luokasta oppimaan” -periaatteen mukainen kaupparetki. Retki kauppaan vie oppilaat opettajan johdolla lähimarkettiin oppimaan kaupasta ja ruokaketjusta. Opetuskokonaisuus on liitettävissä joustavasti osaksi eri oppiaineita. 

Retki kauppaan -konseptia testattiin WeValueFood-hankkeen myötä puolalaisissa ja suomalaisissa kouluissa. Ruokakasvatuskonseptiin kuuluvat kaupparetket siirrettiin poikkeusolojen vuoksi verkkoon: ruokakauppojen valikoimaan tutustuttiin ruuan verkkokaupassa ja kaupan henkilökuntaa haastateltiin etäyhteyksin. Oppilaat valmistelivat haastattelukysymykset etukäteen ja haastattelivat ruokakaupan marketpäällikköä sovittuna ajankohtana. 

– Opettajat pitivät menetelmää opetussuunnitelmaan hyvin istuvana. Myös oppilaat olivat innostuneita Retki kauppaan –ruokakasvatuskonseptin etätoteutuksesta ja marketpäälliköille tuli paljon kysymyksiä, toteaa yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta.

RETKI KAUPPAAN VAHVISTI LASTEN SITOUTUMISTA RUOKAAN 

Retki kauppaan -ruokakasvatuskonseptin mukainen opetus vahvisti tutkimuksessa lasten sitoutumista ruokaan (food engagement). Oppilaiden sitoutumista ruokaan tarkasteltiin tutkimuksen alussa ja lopussa, ja näiden välillä tapahtunutta muutosta analysoitiin. 

– Kestävän ruokajärjestelmän rakentaminen lähtee yksilöiden kiinnostuksesta ja sitoutumisesta. Tutkimus osoitti, että Retki kauppaan -konseptin avulla voidaan monipuolisesti vahvistaa tulevan sukupolven ruokakiinnostusta ja sitoutumista, toteaa yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta. 

Ruokaan sitoutuminen jaettiin kuuteen eri osa-alueeseen, joista neljässä tapahtui tilastollisesti merkitseviä muutoksia. Konseptin mukainen opetus oli yhteydessä lasten korkeampaan ruokaan sitoutumiseen erityisesti ruoantuotannon, ruoan valinnan ja ostosten tekemisen, ruokajätteen ja ruokakiinnostuksen aihepiirien osalta. 

KAUPPARETKET TOTEUTUVAT NYT MYÖS ETÄNÄ 

Tutkimushanke osoitti, että etäyhteyksin toteutettava kaupparetki vahvistaa oppilaiden ruokaosaamista. Tutkimustulosten myötä Ruokatieto on laajentanut Retki kauppaan -ruokakasvatuskonseptin tutkimushankkeessa kokeiltuun muotoon.  

Etäretki soveltuu käytettäväksi niin etä- kuin lähiopiskelussakin. 

Etätoteutus opettaa oppilaille myös ajankohtaiseksi tulleita arjen taitoja. Arjen toiminnot siirtyvät yhä laajemmissa määrin internetiin. Arjen sujuvoittamiseksi on tärkeää, että lapset ja nuoret pääset harjoittelemaan ajalle ominaisia taitoja jo varhaisessa vaiheessa. 

 

WeValueFood -hanke selvittää toimivia ruokakasvatusmalleja 

WeValueFood on EIT foodin rahoittama hanke, jossa on mukana 14 yliopistoa ja organisaatiota ympäri Eurooppaa. Suomea edustaa Helsingin yliopisto. Hanke kartoitti Euroopassa käytössä olevia ja toimivia ruokakasvatustyökaluja ja -menetelmiä, joita löytyi yli 350. Hankkeessa kehitettiin alusta, jonne kaikki hankkeessa kerätyt työkalut on koottu ja ruokakasvattajat voivat löytää toimivan työkalun omien hakutoiveidensa mukaisesti.   

EIT Food on eurooppalainen ruokatuotannon suuri kehityshanke, joka integroi liiketoimintaa, koulutusta ja tutkimusta ratkaisujen löytämiseksi ruokaan liittyviin maailmanlaajuisiin haasteisiin. Tavoitteena on kehittää kestävää, terveellistä ja luotettavaa ruokajärjestelmää uusien innovaatioiden ja monipuolisen yhteistyön voimin. 

 

Lisätietoja

Noora Laukkanen (Kuvituskuvia saatavissa pyydettäessä.)
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039 

Maijaliisa Erkkola 
ravitsemustieteen dosentti, yliopistonlehtori 
Helsingin yliopisto 
maijaliisa.erkkola(at)helsinki.fi  
p. +358 45 671 5455 

Hanna Leppäniemi 
viestintäpäällikkö 
SOK Media 
hanna.leppaniemi(at)sok.fi 
p. +358 10 768 0534 

Kuva: Ruta Särki

https://www.ruokatieto.fi/retki-kauppaan  

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta. 

Seuraa Ruokatietoa somessa! 
Facebook.com/Ruokatieto.fi 
Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

Siirry takaisin sivun alkuun