Suomen arvostetuin alkuperämerkki perustuu koko ruokaketjun yhteistyöhön

Tiedote

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus 2022 –tutkimuksesta. Hyvää Suomesta –merkki on pysynyt vuodesta toiseen Suomen arvostetuimpien brändien kärkisijoilla ja viime vuodesta sijoitus nousi peräti viisi sijalukua.

Hyvää Suomesta -merkki kertoo ruokatuotteen kotimaisesta alkuperästä: sekä raaka-aineet että työ tulevat Suomesta.  

– Viides sija arvostetuimpien brändien joukossa kertoo kuluttajien vahvasta luottamuksesta merkkiä kohtaan ja rakkaudesta oman maan ruokaan. Merkki viestii kaikkein kotimaisimmasta valinnasta ruokakaupassa, ja erityisesti näinä aikoina suomalaiset arvostavat tätä viestiä. Hyvää Suomesta -merkki helpottaa valintojen tekemistä arjen kiireissä, sillä se on helppo ja nopea tapa tunnistaa suomalainen ruoka, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi. 

Hyvää Suomesta –merkki on koko ruokaketjun yhteistyön tulos 

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä noin 350 eri elintarvikevalmistajalla, yhteensä liki 12 000 eri tuotteessa. Toiminnan vahvuus on se, että yhteistyötä merkin eteen tekee koko elintarvikeketju maataloudesta teollisuuteen ja kauppaan.  

– Hyvää Suomesta –merkki on elintarvikekentällä ainutlaatuinen, sillä se on laajin yhteistyön muoto, joka kulkee läpi koko ruokaketjun. Toimiva yhteistyö auttaa selviämään myös tämän hetken haastavasta tilanteesta ja toimimaan jatkossakin suomalaisen ruoan eteen, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Harri Hovi. 

Merkki kertoo tinkimättömästä työstä 

Hyvää Suomesta -merkillä varustettuja tuotteita löytyy kaikista tuoteryhmistä ja eri kokoisilta elintarvikeyrittäjiltä. Pienimmissä yrityksissä valmistetaan ruokaa käsityönä oman tilan raaka-aineista, kun taas suurimmat merkkiä käyttävät yritykset ovat elintarviketeollisuuden ja -kaupan yrityksiä, joilla tuotteita riittää kaikkiin Suomen kauppoihin ja myös vientiin. 

Hyvää Suomesta –merkin viesti kotimaisuudesta on kilpailuetu merkkiä käyttäville yrityksille, jotka työllään rakentavat luottamusta kotimaiseen ruokaan. Merkin käytölle on asetettu tiukat kriteerit, joiden toteutumista seurataan säännöllisesti. 

– Kuluttajan on vaikea ensisilmäyksellä erottaa kaupan hyllystä kotimainen tuote, sillä ulkomaista alkuperää olevia tuotteita pakataan suomalaisin elementein ja tuotenimin. Meille on erittäin tärkeätä, että kuluttajat arvostavat Hyvää Suomesta -merkkiä. Merkki kertoo varmasta tuotteen kotimaisuudesta, puhtaasta ja turvallisesta raaka-aineesta sekä työstä, jota arvostetaan yhä enemmän. Siksi meidänkin paketeistamme löytyy Hyvää Suomesta -merkki ja siitä voimme olla ylpeitä, toteaa Jukolan Juuston juustomestari Markku Liias. 

Lisätietoja: 
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, p. 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi 
Minna Asunmaa, kehityspäällikkö, p. 040 4105270, minna.asunmaa@ruokatieto.fi 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on rakkaudesta oman maan ruokaan. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.  

Brändien arvostus -tutkimus on Taloustutkimus Oy:n vuosittain tekemä kuluttajatutkimus. Tänä vuonna tutkimuksessa arvioitavana oli 67 tuoteryhmää ja 585 brändiä.  

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

Siirry takaisin sivun alkuun