Ruokavisan voittajat palkittiin Sulkavalla

Tiedote

Vuoden 2020 valtakunnallisen Ruokavisan voitti Sulkavan yhtenäiskoulun joukkue Etelä-Savosta. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) palkitsi voittajajoukkueen tuotepalkinnoilla.

Voittajakoulun oppilasryhmään kuuluvat Julia Ruottinen, Suvi Vehomäki, Janna Hämäläinen, Piitu Lampilehto, Ancela Blomerus, Eliina Hintsanen ja Aini Tissari. Ryhmän opettajana toimi Sulkavan yhtenäiskoulun kotitalousopettaja ja nykyinen rehtori Marttiina Sihvola.

VOITTAJA VALITTIIN ALKUERIEN JA ENNAKKOTEHTÄVÄN PERUSTEELLA

Ruokavisa 2020 -kilpailun järjestelyt muuttuivat COVID-19-pandemian vuoksi. Varsinainen loppukilpailu peruttiin, joten voittajat valittiin alkuerien ja loppukilpailuun laaditun ennakkotehtävän perusteella.  Alkuerissä joukkueet kilpailivat verkkopeli Ruokavisassa, josta kolme parhaiten pärjännyttä joukkuetta pääsi mukaan loppukilpailuun. Loppukilpailun ennakkotehtävänä oli laatia kestävä kouluruokalista vuodelle 2030.

Loppukilpailuun suoriutui kolme koulua, kukin eri maakunnasta. Sulkavan yhtenäiskoulun lisäksi loppukilpailuun pääsivät Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. Alkueriin osallistui noin 3 000 yläkoululaista ympäri Suomea.

Ennakkotehtävänä toteutettu kirjallinen tuotos oli ensimmäistä kertaa arvioinnin keskiössä, mikä haastoi myös tuomaristoa. Voittajajoukkueen valinneeseen arvovaltaiseen tuomaristoon kuului tänä vuonna opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

MTK PALKITSI VOITTAJAJOUKKUEEN TUOTEPALKINNOILLA

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) palkitsi Sulkavan yhteinäiskoulun voittajajoukkueen maatilaretken sijaan tuotepalkinnoilla, sillä maatilavierailut jouduttiin perumaan COVID-19-pandemian vuoksi.

MTK Sulkavan yhdistyksen puheenjohtaja Katri Nissinen ja sihteeri Hannu Auvinen palkitsivat oppilaat Sulkavan yhtenäiskoulun tiloissa. MTK palkitsi oppilaat lahjakortilla paikalliseen elintarvikeliikkeeseen ja kannusti oppilaita tutkimaan elintarvikepakkausten merkintöjä ja niiden ruokien alkuperää. Lisäksi MTK:n Sulkavan yhdistys halusi muistaa oppilaat kotimaisella kattilasarjalla, jotta oppilaat pääsevät jatkamaan kokkailuja myös kotioloissa.

TULEVAN RUOKAVISAN OPETUSMATERIAALI JULKAISTAAN PIAN

Pian julkaistava Ruokavisa 2021: Retki kauppaan on yhdestoista versio perinteikkäästä visasta. Ruokavisan oppimateriaali julkaistaan joulukuussa ja uudistunut visa avataan oppilaiden käyttöön helmi-maaliskuun vaihteessa.

Tulevassa Ruokavisassa huomio kiinnittyy ruokakauppoihin osana ruokaketjua. Opetusmateriaalikokonaisuudessa painottuu vastuullisuuden, kestävän kehityksen ja elintarviketurvallisuuden näkökulmat, joihin oppilaat tutustuvat ruuan verkkokaupan kautta. Ruokavisan opetuskokonaisuus koostuu kolmesta tuntisuunnitelmasta, verkossa tehtävästä Ruokavisasta sekä loppukilpailusta, johon valitaan visassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät. Opetusmateriaali soveltuu myös etäopetukseen ja opettajille tarjotaan kattava taustamateriaali aiheiden käsittelyyn.  Ruokavisa 2021 on toteutettu yhteistyössä S-ryhmän kanssa. 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan. Viimeisimpään Ruokavisaan osallistui lähes 300 oppilasryhmää.

 

LISÄTIETOJA

Noora Laukkanennoora.laukkanen@ruokatieto.fi
p. 044 236 0039

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

Seuraa Ruokavisaa somessa!

#ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto.fi
Instagram @Ruokavisa

www.ruokatieto.fi

Kuva: Tea Ikonen, Sulkava-lehti

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

Siirry takaisin sivun alkuun