Ruokavisan voittajat palkittiin Sulkavalla

Tiedote

Vuoden 2020 valtakunnallisen Ruokavisan voitti Sulkavan yhtenäiskoulun joukkue Etelä-Savosta. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) palkitsi voittajajoukkueen tuotepalkinnoilla.

Voittajakoulun oppilasryhmään kuuluvat Julia Ruottinen, Suvi Vehomäki, Janna Hämäläinen, Piitu Lampilehto, Ancela Blomerus, Eliina Hintsanen ja Aini Tissari. Ryhmän opettajana toimi Sulkavan yhtenäiskoulun kotitalousopettaja ja nykyinen rehtori Marttiina Sihvola.

VOITTAJA VALITTIIN ALKUERIEN JA ENNAKKOTEHTÄVÄN PERUSTEELLA

Ruokavisa 2020 -kilpailun järjestelyt muuttuivat COVID-19-pandemian vuoksi. Varsinainen loppukilpailu peruttiin, joten voittajat valittiin alkuerien ja loppukilpailuun laaditun ennakkotehtävän perusteella.  Alkuerissä joukkueet kilpailivat verkkopeli Ruokavisassa, josta kolme parhaiten pärjännyttä joukkuetta pääsi mukaan loppukilpailuun. Loppukilpailun ennakkotehtävänä oli laatia kestävä kouluruokalista vuodelle 2030.

Loppukilpailuun suoriutui kolme koulua, kukin eri maakunnasta. Sulkavan yhtenäiskoulun lisäksi loppukilpailuun pääsivät Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. Alkueriin osallistui noin 3 000 yläkoululaista ympäri Suomea.

Ennakkotehtävänä toteutettu kirjallinen tuotos oli ensimmäistä kertaa arvioinnin keskiössä, mikä haastoi myös tuomaristoa. Voittajajoukkueen valinneeseen arvovaltaiseen tuomaristoon kuului tänä vuonna opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

MTK PALKITSI VOITTAJAJOUKKUEEN TUOTEPALKINNOILLA

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) palkitsi Sulkavan yhteinäiskoulun voittajajoukkueen maatilaretken sijaan tuotepalkinnoilla, sillä maatilavierailut jouduttiin perumaan COVID-19-pandemian vuoksi.

MTK Sulkavan yhdistyksen puheenjohtaja Katri Nissinen ja sihteeri Hannu Auvinen palkitsivat oppilaat Sulkavan yhtenäiskoulun tiloissa. MTK palkitsi oppilaat lahjakortilla paikalliseen elintarvikeliikkeeseen ja kannusti oppilaita tutkimaan elintarvikepakkausten merkintöjä ja niiden ruokien alkuperää. Lisäksi MTK:n Sulkavan yhdistys halusi muistaa oppilaat kotimaisella kattilasarjalla, jotta oppilaat pääsevät jatkamaan kokkailuja myös kotioloissa.

TULEVAN RUOKAVISAN OPETUSMATERIAALI JULKAISTAAN PIAN

Pian julkaistava Ruokavisa 2021: Retki kauppaan on yhdestoista versio perinteikkäästä visasta. Ruokavisan oppimateriaali julkaistaan joulukuussa ja uudistunut visa avataan oppilaiden käyttöön helmi-maaliskuun vaihteessa.

Tulevassa Ruokavisassa huomio kiinnittyy ruokakauppoihin osana ruokaketjua. Opetusmateriaalikokonaisuudessa painottuu vastuullisuuden, kestävän kehityksen ja elintarviketurvallisuuden näkökulmat, joihin oppilaat tutustuvat ruuan verkkokaupan kautta. Ruokavisan opetuskokonaisuus koostuu kolmesta tuntisuunnitelmasta, verkossa tehtävästä Ruokavisasta sekä loppukilpailusta, johon valitaan visassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät. Opetusmateriaali soveltuu myös etäopetukseen ja opettajille tarjotaan kattava taustamateriaali aiheiden käsittelyyn.  Ruokavisa 2021 on toteutettu yhteistyössä S-ryhmän kanssa. 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan. Viimeisimpään Ruokavisaan osallistui lähes 300 oppilasryhmää.

 

LISÄTIETOJA

Noora Laukkanennoora.laukkanen@ruokatieto.fi
p. 044 236 0039

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

Seuraa Ruokavisaa somessa!

#ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto.fi
Instagram @Ruokavisa

www.ruokatieto.fi

Kuva: Tea Ikonen, Sulkava-lehti

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

Siirry takaisin sivun alkuun