Ruokavisan voittajat palkittiin Sulkavalla

Tiedote

Vuoden 2020 valtakunnallisen Ruokavisan voitti Sulkavan yhtenäiskoulun joukkue Etelä-Savosta. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) palkitsi voittajajoukkueen tuotepalkinnoilla.

Voittajakoulun oppilasryhmään kuuluvat Julia Ruottinen, Suvi Vehomäki, Janna Hämäläinen, Piitu Lampilehto, Ancela Blomerus, Eliina Hintsanen ja Aini Tissari. Ryhmän opettajana toimi Sulkavan yhtenäiskoulun kotitalousopettaja ja nykyinen rehtori Marttiina Sihvola.

VOITTAJA VALITTIIN ALKUERIEN JA ENNAKKOTEHTÄVÄN PERUSTEELLA

Ruokavisa 2020 -kilpailun järjestelyt muuttuivat COVID-19-pandemian vuoksi. Varsinainen loppukilpailu peruttiin, joten voittajat valittiin alkuerien ja loppukilpailuun laaditun ennakkotehtävän perusteella.  Alkuerissä joukkueet kilpailivat verkkopeli Ruokavisassa, josta kolme parhaiten pärjännyttä joukkuetta pääsi mukaan loppukilpailuun. Loppukilpailun ennakkotehtävänä oli laatia kestävä kouluruokalista vuodelle 2030.

Loppukilpailuun suoriutui kolme koulua, kukin eri maakunnasta. Sulkavan yhtenäiskoulun lisäksi loppukilpailuun pääsivät Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. Alkueriin osallistui noin 3 000 yläkoululaista ympäri Suomea.

Ennakkotehtävänä toteutettu kirjallinen tuotos oli ensimmäistä kertaa arvioinnin keskiössä, mikä haastoi myös tuomaristoa. Voittajajoukkueen valinneeseen arvovaltaiseen tuomaristoon kuului tänä vuonna opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

MTK PALKITSI VOITTAJAJOUKKUEEN TUOTEPALKINNOILLA

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) palkitsi Sulkavan yhteinäiskoulun voittajajoukkueen maatilaretken sijaan tuotepalkinnoilla, sillä maatilavierailut jouduttiin perumaan COVID-19-pandemian vuoksi.

MTK Sulkavan yhdistyksen puheenjohtaja Katri Nissinen ja sihteeri Hannu Auvinen palkitsivat oppilaat Sulkavan yhtenäiskoulun tiloissa. MTK palkitsi oppilaat lahjakortilla paikalliseen elintarvikeliikkeeseen ja kannusti oppilaita tutkimaan elintarvikepakkausten merkintöjä ja niiden ruokien alkuperää. Lisäksi MTK:n Sulkavan yhdistys halusi muistaa oppilaat kotimaisella kattilasarjalla, jotta oppilaat pääsevät jatkamaan kokkailuja myös kotioloissa.

TULEVAN RUOKAVISAN OPETUSMATERIAALI JULKAISTAAN PIAN

Pian julkaistava Ruokavisa 2021: Retki kauppaan on yhdestoista versio perinteikkäästä visasta. Ruokavisan oppimateriaali julkaistaan joulukuussa ja uudistunut visa avataan oppilaiden käyttöön helmi-maaliskuun vaihteessa.

Tulevassa Ruokavisassa huomio kiinnittyy ruokakauppoihin osana ruokaketjua. Opetusmateriaalikokonaisuudessa painottuu vastuullisuuden, kestävän kehityksen ja elintarviketurvallisuuden näkökulmat, joihin oppilaat tutustuvat ruuan verkkokaupan kautta. Ruokavisan opetuskokonaisuus koostuu kolmesta tuntisuunnitelmasta, verkossa tehtävästä Ruokavisasta sekä loppukilpailusta, johon valitaan visassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät. Opetusmateriaali soveltuu myös etäopetukseen ja opettajille tarjotaan kattava taustamateriaali aiheiden käsittelyyn.  Ruokavisa 2021 on toteutettu yhteistyössä S-ryhmän kanssa. 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan. Viimeisimpään Ruokavisaan osallistui lähes 300 oppilasryhmää.

 

LISÄTIETOJA

Noora Laukkanennoora.laukkanen@ruokatieto.fi
p. 044 236 0039

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

Seuraa Ruokavisaa somessa!

#ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto.fi
Instagram @Ruokavisa

www.ruokatieto.fi

Kuva: Tea Ikonen, Sulkava-lehti

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

Siirry takaisin sivun alkuun