Ruokavisan loppukilpailussa kisaavat koulut Keski-Suomesta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Varsinais-Suomesta

Tiedote

Yläkoululaisten ruokaketju- ja vastuullisuusosaamista testaavan Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kilpailuun osallistuneesta yli 240 oppilasryhmästä finaaliin nousivat Jyväskylän normaalikoulu, Tupoksen koulu Limingasta sekä Maijamäen/Kalevanniemen koulu Naantalista. Kisan voittajat valitaan ja palkitaan toukokuussa 2022.

Tänä vuonna Ruokavisa tutustutti oppilaat ruokaketjuun ja sen vastuullisuuteen erityisesti kananmunan, siipikarjanlihan ja elintarvikejalostuksen näkökulmista. Kilpailun alkukarsintaan osallistui yli 2 100 yläkoululaista ympäri Suomen. Alkukarsinnan taso oli tänä vuonna erityisen korkea. 

Loppukilpailutehtävässä harjoitellaan kestävää ruoka-arkea 

Loppukilpailutehtävässä oppilaat pääsevät syventämään oppimaansa sekä osoittamaan, miten tiedollista osaamista sovelletaan osaksi käytännön ruokavalintoja. Tehtävässä oppilaat suunnittelevat yhdelle päivälle ruokalistan, jonka ruokavalinnat perustuvat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin. Ruoat myös valmistetaan. 

Ruokalista ja ruokavalintojen perustelut esitellään videon muodossa. Ruoka-alan ja ruokakasvatuksen ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsee voittajan videon perusteella.  

Voittajat julkistetaan ja palkitaan toukokuussa 

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla: voittajakoulun kotitalousluokkaan tarjotaan 1 000 euron arvoinen keittiövälinesetti, jonka lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. Palkinnot mahdollistavat Ruokatieto Yhdistys ry, Suomen Siipikarjaliitto ry, Suomen Broileryhdistys ry ja Heirol Oy. 
 
 

Mikä Ruokavisa? 

Ruokavisa on Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton yhteistyössä kehittämä ruokakasvatuskonsepti, joka tutustuttaa yläkoululaiset ruoan reittiin pellolta pöytään, lisää arvostusta ruoantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on koulujen keskuudessa vahva ruokakasvatusbrändi. Ruokavisaan on osallistunut jo yli 22 000 yläkoululaista ympäri Suomen. 

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visa ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokavisan opeoppaasta nimellä Siipikarja-ala – opettajalle ja visan pääsee täyttämään Ruokavisan sivustolla
 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt 
Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry noora.laukkanen@ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039 

Sari Saine 
Kotitalousopettaja 
Maijamäen/Kalevanniemen koulu, Naantali sarisaine@hotmail.com 
p. +358 40 522 0370 

Ulla Luhtavaara 
Kotitalousopettaja 
Tupoksen koulu, Liminka ulla.luhtavaara@edu.liminka.fi 
p. +358 40 565 6819 

Emmi Kalaniemi 
Kotitalousopettaja 
Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä emmi.p.kalaniemi@jyu.fi 
 

Ruokavisan logot ladattavissa täältä.

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.  
  

Seuraa Ruokatietoa somessa!   
Facebook.com/Ruokatieto.fi   
Twitter.com/Ruokatieto  
Instagram.com/Ruokatieto 
#ruokavisa #ruokakasvatus 

ruokavisa_2022_yhteistyokumppanien_logot_kootusti.jpg

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

Siirry takaisin sivun alkuun