Ruokavisan loppukilpailussa kisaavat koulut Keski-Suomesta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Varsinais-Suomesta

Tiedote

Yläkoululaisten ruokaketju- ja vastuullisuusosaamista testaavan Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kilpailuun osallistuneesta yli 240 oppilasryhmästä finaaliin nousivat Jyväskylän normaalikoulu, Tupoksen koulu Limingasta sekä Maijamäen/Kalevanniemen koulu Naantalista. Kisan voittajat valitaan ja palkitaan toukokuussa 2022.

Tänä vuonna Ruokavisa tutustutti oppilaat ruokaketjuun ja sen vastuullisuuteen erityisesti kananmunan, siipikarjanlihan ja elintarvikejalostuksen näkökulmista. Kilpailun alkukarsintaan osallistui yli 2 100 yläkoululaista ympäri Suomen. Alkukarsinnan taso oli tänä vuonna erityisen korkea. 

Loppukilpailutehtävässä harjoitellaan kestävää ruoka-arkea 

Loppukilpailutehtävässä oppilaat pääsevät syventämään oppimaansa sekä osoittamaan, miten tiedollista osaamista sovelletaan osaksi käytännön ruokavalintoja. Tehtävässä oppilaat suunnittelevat yhdelle päivälle ruokalistan, jonka ruokavalinnat perustuvat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävän kehityksen tavoitteisiin. Ruoat myös valmistetaan. 

Ruokalista ja ruokavalintojen perustelut esitellään videon muodossa. Ruoka-alan ja ruokakasvatuksen ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsee voittajan videon perusteella.  

Voittajat julkistetaan ja palkitaan toukokuussa 

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla: voittajakoulun kotitalousluokkaan tarjotaan 1 000 euron arvoinen keittiövälinesetti, jonka lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. Palkinnot mahdollistavat Ruokatieto Yhdistys ry, Suomen Siipikarjaliitto ry, Suomen Broileryhdistys ry ja Heirol Oy. 
 
 

Mikä Ruokavisa? 

Ruokavisa on Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton yhteistyössä kehittämä ruokakasvatuskonsepti, joka tutustuttaa yläkoululaiset ruoan reittiin pellolta pöytään, lisää arvostusta ruoantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on koulujen keskuudessa vahva ruokakasvatusbrändi. Ruokavisaan on osallistunut jo yli 22 000 yläkoululaista ympäri Suomen. 

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visa ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokavisan opeoppaasta nimellä Siipikarja-ala – opettajalle ja visan pääsee täyttämään Ruokavisan sivustolla
 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt 
Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry noora.laukkanen@ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039 

Sari Saine 
Kotitalousopettaja 
Maijamäen/Kalevanniemen koulu, Naantali sarisaine@hotmail.com 
p. +358 40 522 0370 

Ulla Luhtavaara 
Kotitalousopettaja 
Tupoksen koulu, Liminka ulla.luhtavaara@edu.liminka.fi 
p. +358 40 565 6819 

Emmi Kalaniemi 
Kotitalousopettaja 
Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä emmi.p.kalaniemi@jyu.fi 
 

Ruokavisan logot ladattavissa täältä.

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.  
  

Seuraa Ruokatietoa somessa!   
Facebook.com/Ruokatieto.fi   
Twitter.com/Ruokatieto  
Instagram.com/Ruokatieto 
#ruokavisa #ruokakasvatus 

ruokavisa_2022_yhteistyokumppanien_logot_kootusti.jpg

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun