Ruokavisan aiheena siipikarja-ala

Tiedote

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jonka teemana on tänä vuonna siipikarja-ala. Oppimateriaalista ja osaamiskilpailusta koostuva Ruokavisa syventää oppilaiden osaamista siipikarjan ja kananmunien tuotannosta sekä niiden jalostamisesta kuluttajille. Oppimateriaali julkaistaan joulukuussa 2021 ja osaamiskilpailuna toimiva visa avataan helmikuussa 2022. 

Ruokavisa tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisää arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Opetuskokonaisuus koostuu oppimateriaalista ja osaamiskilpailusta, jonka oppilaat toteuttavat verkossa osoitteessa ruokavisa.fi. Kolme parhaiten visassa menestynyttä oppilasryhmää pääsevät kilpailemaan pääpalkinnosta. 

LÄHTÖKOHTANA ILMIÖT JA OPPILASLÄHTÖISYYS 

Ruokavisan fokus vaihtelee vuorovuosin eri ruokaketjun osa-alueiden välillä. Tuleva Ruokavisa painottuu elintarviketeollisuuteen herätellen nuoria pohtimaan, millä tavoin kuluttajat hyötyvät elintarviketeollisuuden tekemästä työstä. Mitä tekisimme, jos sitä ei olisi? 

Ruokaketju tulee visassa tutuksi suomalaisen siipikarjatuotannon kontekstissa. Aihetta lähestytään ilmiölähtöisesti tutkimalla kananmunien ja siipikarjanlihan kulutuksen kasvua Suomessa. Samalla nuoret pääsevät selvittämään itse, millä tavoin ruoan alkuperästä viestitään ruokapakkauksissa tai ruoan tarjoilupaikoissa. Oppimateriaali herättelee nuorta pohtimaan ruokaan liittyvä arvojaan ja tukee kasvua vastuulliseksi kuluttajaksi.  

PALKINTONA KEITTIÖVÄLINEITÄ KOULULLE JA RAVINTOLAKOKEMUS OPPILAILLE

 Ruokavisan alkukarsinnat käydään verkossa pelattavan visan avulla 7.2.2022 – 21.3.2022 välisenä aikana. Kolme parhaiten menestynyttä koulua pääsevät mukaan kevään 2022 loppukilpailuun. 

Loppukilpailutehtävässä nuoret tuovat esiin osaamisensa ruuan vastuullisuudesta. Tehtävässä he pääsevät osoittamaan myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoihin sekä tieto- ja viestintäteknologiaan kytkeytyvän osaamisensa.  

Voittajakoululle tarjotaan kattava keittiövälinesetti koulun kotitalousluokkaan. Lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. 

OPPIMATERIAALI YLÄKOULUJEN KÄYTTÖÖN 

Edellisenä lukuvuonna Ruokavisan alkueriin osallistui opettajiensa johdolla ennätykselliset 3 900 oppilasta lähes neljästäsadasta opetusryhmästä eri puolilta Suomea. 

Ruokavisan oppimateriaali ja osaamiskilpailu ovat avoimesti kaikkien Suomen yläkoulujen käytettävissä oppiaineeseen katsomatta. Uusi Ruokavisa 2022 –oppimateriaali julkaistaan joulukuussa 2021 Ruokavisan opeoppaassa. Osallistumisohjeet löytyvät Mikä Ruokavisa? -sivustolta. 

 

Lisätietoja

Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
kotitalouden ja terveystiedon opettaja, KM 
Ruokatieto Yhdistys ry noora.laukkanen@ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039   

 

Mikä Ruokavisa? 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Vuoden 2022 Ruokavisan yhteistyökumppanina toimii Suomen Siipikarjaliitto ry. 

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.   

 

Seuraa Ruokavisaa somessa! 

#ruokavisa #ruokakasvatus facebook.com/Ruokatietotwitter.com/Ruokatietoinstagram.com/Ruokatieto 

logot.jpg

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

Siirry takaisin sivun alkuun