Ruokavisan aiheena siipikarja-ala

Tiedote

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jonka teemana on tänä vuonna siipikarja-ala. Oppimateriaalista ja osaamiskilpailusta koostuva Ruokavisa syventää oppilaiden osaamista siipikarjan ja kananmunien tuotannosta sekä niiden jalostamisesta kuluttajille. Oppimateriaali julkaistaan joulukuussa 2021 ja osaamiskilpailuna toimiva visa avataan helmikuussa 2022. 

Ruokavisa tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisää arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Opetuskokonaisuus koostuu oppimateriaalista ja osaamiskilpailusta, jonka oppilaat toteuttavat verkossa osoitteessa ruokavisa.fi. Kolme parhaiten visassa menestynyttä oppilasryhmää pääsevät kilpailemaan pääpalkinnosta. 

LÄHTÖKOHTANA ILMIÖT JA OPPILASLÄHTÖISYYS 

Ruokavisan fokus vaihtelee vuorovuosin eri ruokaketjun osa-alueiden välillä. Tuleva Ruokavisa painottuu elintarviketeollisuuteen herätellen nuoria pohtimaan, millä tavoin kuluttajat hyötyvät elintarviketeollisuuden tekemästä työstä. Mitä tekisimme, jos sitä ei olisi? 

Ruokaketju tulee visassa tutuksi suomalaisen siipikarjatuotannon kontekstissa. Aihetta lähestytään ilmiölähtöisesti tutkimalla kananmunien ja siipikarjanlihan kulutuksen kasvua Suomessa. Samalla nuoret pääsevät selvittämään itse, millä tavoin ruoan alkuperästä viestitään ruokapakkauksissa tai ruoan tarjoilupaikoissa. Oppimateriaali herättelee nuorta pohtimaan ruokaan liittyvä arvojaan ja tukee kasvua vastuulliseksi kuluttajaksi.  

PALKINTONA KEITTIÖVÄLINEITÄ KOULULLE JA RAVINTOLAKOKEMUS OPPILAILLE

 Ruokavisan alkukarsinnat käydään verkossa pelattavan visan avulla 7.2.2022 – 21.3.2022 välisenä aikana. Kolme parhaiten menestynyttä koulua pääsevät mukaan kevään 2022 loppukilpailuun. 

Loppukilpailutehtävässä nuoret tuovat esiin osaamisensa ruuan vastuullisuudesta. Tehtävässä he pääsevät osoittamaan myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoihin sekä tieto- ja viestintäteknologiaan kytkeytyvän osaamisensa.  

Voittajakoululle tarjotaan kattava keittiövälinesetti koulun kotitalousluokkaan. Lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. 

OPPIMATERIAALI YLÄKOULUJEN KÄYTTÖÖN 

Edellisenä lukuvuonna Ruokavisan alkueriin osallistui opettajiensa johdolla ennätykselliset 3 900 oppilasta lähes neljästäsadasta opetusryhmästä eri puolilta Suomea. 

Ruokavisan oppimateriaali ja osaamiskilpailu ovat avoimesti kaikkien Suomen yläkoulujen käytettävissä oppiaineeseen katsomatta. Uusi Ruokavisa 2022 –oppimateriaali julkaistaan joulukuussa 2021 Ruokavisan opeoppaassa. Osallistumisohjeet löytyvät Mikä Ruokavisa? -sivustolta. 

 

Lisätietoja

Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
kotitalouden ja terveystiedon opettaja, KM 
Ruokatieto Yhdistys ry noora.laukkanen@ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039   

 

Mikä Ruokavisa? 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Vuoden 2022 Ruokavisan yhteistyökumppanina toimii Suomen Siipikarjaliitto ry. 

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.   

 

Seuraa Ruokavisaa somessa! 

#ruokavisa #ruokakasvatus facebook.com/Ruokatietotwitter.com/Ruokatietoinstagram.com/Ruokatieto 

logot.jpg

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

Siirry takaisin sivun alkuun