Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Tiedote

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on aina ollut suuri merkitys ruokakulttuurissamme, ja yhä edelleen vilja on tärkeä osa ruoantuotantoa, ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. Viljatuotteet ovat myös keskeinen osa ravitsemusta. Materiaalissa pohditaan myös viljan tuotantoa ja kulutusta ympäristö- ja vastuullisuusnäkökulmista.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, joka koostuu Ruokatiedon nettisivuilla olevasta oppimateriaalista, verkossa tehtävästä Ruokavisasta ja keväällä järjestettävästä loppukilpailusta. Uusi oppimateriaali on nyt julkaistu ja vapaasti käytettävissä. Oppilaiden osaamista testaava osaamiskilpailu avataan 5.2. ja opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmänsä mukaan visaan 29.1. alkaen osoitteessa ruokavisa.fi. Visan voi suorittaa ja osallistua siten osaamiskilpailuun 5.2.-15.3.2024 välisenä aikana. Visa-ajan ulkopuolella kaikki visat ovat vapaasti käytettävissä, samoin kuin oppimateriaalit.

Mikä on Ruokavisa?

Ruokavisan tavoitteena on haastaa oppilaita pohtimaan ruoan alkuperää, ruoantuotannon nykypäivää, vastuullisuutta ja tulevaisuutta sekä omaa roolia osana ruokajärjestelmää. Tehtävät ohjaavat oppilaita arvioimaan omia ennakkotietojaan sekä oppimaan uutta yhteistyössä muiden kanssa. Viljatuotteet ovat oppilaiden arjessa tuttuja tuotteita, mutta vierampaa monelle lienee kaikki se osaaminen ja työ jota tehdään, ennen kuin viljatuotteet ovat kaupan hyllyllä.

Oppimateriaali koostuu kolmesta oppitunnista ja opettajan oppaasta

Oppimateriaali koostuu kolmesta diasarjasta, joihin on sisällytetty tehtäviä ja videomateriaalia. Opettajan työn tueksi on koostettu taustamateriaali, joka koostuu yksityiskohtaisemmasta taustatiedosta. Lisäksi siitä löytyy vinkkejä aiheiden käsittelyyn oppitunneilla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä eikä se sisällä kaupallista materiaalia. Diasarjoja saa muokata omaan käyttöön sopivaksi.

Tunti 1. Viljan reitti pellolta pöytään

  • Vilja on tärkeä osa ruoantuotantoa
  • Viljan viljely
  • Kuinka viljaa jalostetaan?
  • Viljatuotteissa näkyy paikallisuus
  • Viljatuotteiden säilytys ja ruokahävikin vähentäminen

Tunti 2. Vilja osana ruokakulttuuria ja ravitsemusta

  • Vilja ja leipä osana suomalaista ruokakulttuuria
  • Viljan käyttö teollisuudessa ja kotikeittiössä
  • Viljatuotteet osana ruokavaliota

Tunti 3. Vilja – ympäristö ja vastuullisuus

  • Hyvät viljelykäytänteet sekä Suomen luonnonolosuhteet vähentävät ympäristökuormitusta
  • Kiertotalous ja viljantuotanto
  • Viljaan liittyvä tutkimus ja innovaatiot
  • Miten tehdä vastuullinen valinta?

Aiheiden opetukseen kannattaa varata 3 x 45 minuuttia, jonka lisäksi aikaa tulee varata visan täyttämiseen. 

Parhaiten menestyneet ryhmät mukaan loppukilpailuun

Ruokavisa-nettipeli toimii osaamiskilpailun alkukarsintana, josta parhaiten menestyneet oppilasryhmät pääsevät mukaan loppukilpailuun. Visaa voi käyttää osana opetusta myös kilpailuajankohdan jälkeen.

Oppimateriaali löytyy Ruokavisan opeoppaan sivuilta

Lisätietoja

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry 
hanna.larjavaara@ruokatieto.fi
P. 050 5020531

Mikä Ruokavisa?  Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Vuoden 2024 Ruokavisan yhteistyökumppaneina toimivat Leipätiedotus ry, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto sekä Elintarviketeollisuusliitto.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun