Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Tiedote

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on aina ollut suuri merkitys ruokakulttuurissamme, ja yhä edelleen vilja on tärkeä osa ruoantuotantoa, ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. Viljatuotteet ovat myös keskeinen osa ravitsemusta. Materiaalissa pohditaan myös viljan tuotantoa ja kulutusta ympäristö- ja vastuullisuusnäkökulmista.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, joka koostuu Ruokatiedon nettisivuilla olevasta oppimateriaalista, verkossa tehtävästä Ruokavisasta ja keväällä järjestettävästä loppukilpailusta. Uusi oppimateriaali on nyt julkaistu ja vapaasti käytettävissä. Oppilaiden osaamista testaava osaamiskilpailu avataan 5.2. ja opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmänsä mukaan visaan 29.1. alkaen osoitteessa ruokavisa.fi. Visan voi suorittaa ja osallistua siten osaamiskilpailuun 5.2.-15.3.2024 välisenä aikana. Visa-ajan ulkopuolella kaikki visat ovat vapaasti käytettävissä, samoin kuin oppimateriaalit.

Mikä on Ruokavisa?

Ruokavisan tavoitteena on haastaa oppilaita pohtimaan ruoan alkuperää, ruoantuotannon nykypäivää, vastuullisuutta ja tulevaisuutta sekä omaa roolia osana ruokajärjestelmää. Tehtävät ohjaavat oppilaita arvioimaan omia ennakkotietojaan sekä oppimaan uutta yhteistyössä muiden kanssa. Viljatuotteet ovat oppilaiden arjessa tuttuja tuotteita, mutta vierampaa monelle lienee kaikki se osaaminen ja työ jota tehdään, ennen kuin viljatuotteet ovat kaupan hyllyllä.

Oppimateriaali koostuu kolmesta oppitunnista ja opettajan oppaasta

Oppimateriaali koostuu kolmesta diasarjasta, joihin on sisällytetty tehtäviä ja videomateriaalia. Opettajan työn tueksi on koostettu taustamateriaali, joka koostuu yksityiskohtaisemmasta taustatiedosta. Lisäksi siitä löytyy vinkkejä aiheiden käsittelyyn oppitunneilla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä eikä se sisällä kaupallista materiaalia. Diasarjoja saa muokata omaan käyttöön sopivaksi.

Tunti 1. Viljan reitti pellolta pöytään

  • Vilja on tärkeä osa ruoantuotantoa
  • Viljan viljely
  • Kuinka viljaa jalostetaan?
  • Viljatuotteissa näkyy paikallisuus
  • Viljatuotteiden säilytys ja ruokahävikin vähentäminen

Tunti 2. Vilja osana ruokakulttuuria ja ravitsemusta

  • Vilja ja leipä osana suomalaista ruokakulttuuria
  • Viljan käyttö teollisuudessa ja kotikeittiössä
  • Viljatuotteet osana ruokavaliota

Tunti 3. Vilja – ympäristö ja vastuullisuus

  • Hyvät viljelykäytänteet sekä Suomen luonnonolosuhteet vähentävät ympäristökuormitusta
  • Kiertotalous ja viljantuotanto
  • Viljaan liittyvä tutkimus ja innovaatiot
  • Miten tehdä vastuullinen valinta?

Aiheiden opetukseen kannattaa varata 3 x 45 minuuttia, jonka lisäksi aikaa tulee varata visan täyttämiseen. 

Parhaiten menestyneet ryhmät mukaan loppukilpailuun

Ruokavisa-nettipeli toimii osaamiskilpailun alkukarsintana, josta parhaiten menestyneet oppilasryhmät pääsevät mukaan loppukilpailuun. Visaa voi käyttää osana opetusta myös kilpailuajankohdan jälkeen.

Oppimateriaali löytyy Ruokavisan opeoppaan sivuilta

Lisätietoja

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry 
hanna.larjavaara@ruokatieto.fi
P. 050 5020531

Mikä Ruokavisa?  Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Vuoden 2024 Ruokavisan yhteistyökumppaneina toimivat Leipätiedotus ry, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto sekä Elintarviketeollisuusliitto.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

Siirry takaisin sivun alkuun