Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Tiedote

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on aina ollut suuri merkitys ruokakulttuurissamme, ja yhä edelleen vilja on tärkeä osa ruoantuotantoa, ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. Viljatuotteet ovat myös keskeinen osa ravitsemusta. Materiaalissa pohditaan myös viljan tuotantoa ja kulutusta ympäristö- ja vastuullisuusnäkökulmista.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, joka koostuu Ruokatiedon nettisivuilla olevasta oppimateriaalista, verkossa tehtävästä Ruokavisasta ja keväällä järjestettävästä loppukilpailusta. Uusi oppimateriaali on nyt julkaistu ja vapaasti käytettävissä. Oppilaiden osaamista testaava osaamiskilpailu avataan 5.2. ja opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmänsä mukaan visaan 29.1. alkaen osoitteessa ruokavisa.fi. Visan voi suorittaa ja osallistua siten osaamiskilpailuun 5.2.-15.3.2024 välisenä aikana. Visa-ajan ulkopuolella kaikki visat ovat vapaasti käytettävissä, samoin kuin oppimateriaalit.

Mikä on Ruokavisa?

Ruokavisan tavoitteena on haastaa oppilaita pohtimaan ruoan alkuperää, ruoantuotannon nykypäivää, vastuullisuutta ja tulevaisuutta sekä omaa roolia osana ruokajärjestelmää. Tehtävät ohjaavat oppilaita arvioimaan omia ennakkotietojaan sekä oppimaan uutta yhteistyössä muiden kanssa. Viljatuotteet ovat oppilaiden arjessa tuttuja tuotteita, mutta vierampaa monelle lienee kaikki se osaaminen ja työ jota tehdään, ennen kuin viljatuotteet ovat kaupan hyllyllä.

Oppimateriaali koostuu kolmesta oppitunnista ja opettajan oppaasta

Oppimateriaali koostuu kolmesta diasarjasta, joihin on sisällytetty tehtäviä ja videomateriaalia. Opettajan työn tueksi on koostettu taustamateriaali, joka koostuu yksityiskohtaisemmasta taustatiedosta. Lisäksi siitä löytyy vinkkejä aiheiden käsittelyyn oppitunneilla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä eikä se sisällä kaupallista materiaalia. Diasarjoja saa muokata omaan käyttöön sopivaksi.

Tunti 1. Viljan reitti pellolta pöytään

  • Vilja on tärkeä osa ruoantuotantoa
  • Viljan viljely
  • Kuinka viljaa jalostetaan?
  • Viljatuotteissa näkyy paikallisuus
  • Viljatuotteiden säilytys ja ruokahävikin vähentäminen

Tunti 2. Vilja osana ruokakulttuuria ja ravitsemusta

  • Vilja ja leipä osana suomalaista ruokakulttuuria
  • Viljan käyttö teollisuudessa ja kotikeittiössä
  • Viljatuotteet osana ruokavaliota

Tunti 3. Vilja – ympäristö ja vastuullisuus

  • Hyvät viljelykäytänteet sekä Suomen luonnonolosuhteet vähentävät ympäristökuormitusta
  • Kiertotalous ja viljantuotanto
  • Viljaan liittyvä tutkimus ja innovaatiot
  • Miten tehdä vastuullinen valinta?

Aiheiden opetukseen kannattaa varata 3 x 45 minuuttia, jonka lisäksi aikaa tulee varata visan täyttämiseen. 

Parhaiten menestyneet ryhmät mukaan loppukilpailuun

Ruokavisa-nettipeli toimii osaamiskilpailun alkukarsintana, josta parhaiten menestyneet oppilasryhmät pääsevät mukaan loppukilpailuun. Visaa voi käyttää osana opetusta myös kilpailuajankohdan jälkeen.

Oppimateriaali löytyy Ruokavisan opeoppaan sivuilta

Lisätietoja

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry 
hanna.larjavaara@ruokatieto.fi
P. 050 5020531

Mikä Ruokavisa?  Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Vuoden 2024 Ruokavisan yhteistyökumppaneina toimivat Leipätiedotus ry, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto sekä Elintarviketeollisuusliitto.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

29.10.2025 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus pysynyt korkeana

Hyvää Suomesta -merkittyyn ruokaan käytetään suuri osa suomalaisten ruoantuottajien tuottamista raaka-aineista ja vuosittaiset muutokset…

5.9.2025 Tiedote

Tilastotietoa ruoka-alasta 60 vuoden ajan – Tietohaarukka lunastaa paikkansa riippumattoman tiedon lähteenä 

Vuodesta 1965 lähtien julkaistu Tietohaarukka on monipuolinen tilastopaketti, joka kokoaa yksiin kansiin ruokaketjua koskevan…

4.9.2025 Yleinen

Tutkimus paljastaa kuka ostaa kotimaista ruokaa – nuoret miehet yllättävät ostoaikeillaan

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. juhlistetaan kotimaista ruokaa ja sen tekijöitä. Tuoreen tutkimuksen* mukaan suomalaisten…

28.8.2025 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on jälleen Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaisten rakastama Hyvää Suomesta -merkki sijoittui kolmanneksi lähes 700 brändin joukosta Taloustutkimuksen toteuttamassa Brändien…

22.8.2025 Yleinen

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. katetaan pöytään kotimaista

Suomalaisen ruoan päivä 4.9. ja siihen liittyvä kampanja muistuttaa kaikkia suomalaisia kattamaan pöytään kotimaista.…

13.8.2025 Tiedote, Yleinen

Tervetuloa webinaariin: Muuttuva ruoka, muuttuva maailma – mikä on suomalaisen ruoan rooli?

Pellervon taloustutkimus PTT ja Ruokatieto Yhdistys ry järjestävät 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä webinaarin, jossa…

11.6.2025 Tiedote

Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen 

Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen,…

10.6.2025 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan suomalaisen alkuperän

Kuluttaja saa jatkossa tietää elintarvikkeessa käytetyn lihan alkuperän entistä helpommin. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen…

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

Siirry takaisin sivun alkuun