Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Tiedote

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu ja vapaasti käytettävissä. Vuoden 2023 osaamiskilpailu käydään 6.2.-20.3.2023 osoitteessa ruokavisa.fi.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, joka koostuu oppimateriaalista, verkossa tehtävästä Ruokavisasta ja keväällä järjestettävästä loppukilpailusta. Vuonna 2022 osaamiskilpailun alkueriin osallistui yli 240 oppilasryhmää ja yli 2100 yläkoululaista ympäri Suomen. 

Oppimateriaali koostuu kolmesta oppitunnista ja opettajan oppaasta

Ruokavisan tavoitteena on haastaa oppilaita pohtimaan ruoan alkuperää ja tuotantoa, ruoantuotannon nykypäivää, vastuullisuutta ja tulevaisuutta sekä omaa roolia osana ruokajärjestelmää. Tehtävät ohjaavat oppilaita arvioimaan omia ennakkotietojaan sekä oppimaan uutta yhteistyössä muiden kanssa. 

Oppimateriaali koostuu kolmesta diasarjasta, joihin on sisällytetty tehtäviä ja videomateriaalia. Opettajan työn tueksi on koostettu taustamateriaali, joka koostuu yksityiskohtaisemmasta taustatiedosta. Lisäksi siitä löytyy vinkkejä aiheiden käsittelyyn oppitunneilla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä eikä se sisällä kaupallista materiaalia. Diasarjoja saa muokata omaan käyttöön sopivaksi.

Ensimmäisessä diasarjassa perehdytään siihen, miten pohjoiset olosuhteemme vaikuttavat ruoantuotantoomme, millaisia maatiloja Suomessa on ja mitä meillä tuotetaan. Lisäksi pohditaan, millaista työ maatiloilla on, ja millaista osaamista ruoan alkutuotannossa tarvitaan.

Toinen diasarja tutustuttaa oppilaat ruoantuotannon vastuullisuuteen sekä kestävän kehityksen eri osa-alueisiin alkutuotannossa. Materiaali haastaa oppilaita pohtimaan myös omaa roolia ruokajärjestelmän osana. Lisäksi luodaan katsaus tulevaisuuden visioihin ruoantuotannossa.

Kolmannessa diasarjassa pohditaan, millaisia taitoja osaava kuluttaja tarvitsee ja mitä hyötyä hänelle on suunnitelmallisuudesta, luovuudesta ja ruoanlaittotaidoista. Tutuiksi tulevat mm. pakkaus- ja alkuperämerkinnät sekä tuotteiden jäljitettävyys ja sen merkitys. Materiaali haastaa oppilaita myös pohtimaan erilaisia tapoja ostaa ruokaa.

Aiheiden opetukseen kannattaa varata 3 x 45 minuuttia, jonka lisäksi aikaa tulee varata visan täyttämiseen. Kilpailuun voi osallistua täyttämällä visan 6.2.2022 – 20.3.2023 välisenä aikana. Opettajat voivat ilmoittaa oppilasryhmänsä Ruokavisaan 30.1.2023 lähtien.

PARHAITEN MENESTYNEET RYHMÄT MUKAAN LOPPUKILPAILUUN

Ruokavisa-nettipeli toimii osaamiskilpailun alkukarsintana, josta parhaiten menestyneet oppilasryhmät pääsevät mukaan loppukilpailuun. Visaa voi käyttää osana opetusta myös kilpailuajankohdan jälkeen.

Loppukilpailutehtävässä nuoret tuovat esiin osaamistaan ruuan vastuullisuuteen liittyen. Tehtävässä he pääsevät osoittamaan myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojaan. Loppukilpailun voittajat valitsee arvovaltainen tuomaristo, joka koostuu ruoka-alan asiantuntijoista.

Oppimateriaali löytyy Ruokavisan opeoppaan sivuilta

Lisätietoja

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry hanna.larjavaara@ruokatieto.fi
P. 050 5020531

Mikä Ruokavisa?  Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Vuoden 2022 Ruokavisan yhteistyökumppanina toimii MTK ry.

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.    

Seuraa Ruokavisaa somessa! 

#ruokavisa #ruokakasvatus facebook.com/Ruokatietoinstagram.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun