Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Tavoite on, että ruokaviennin kasvualusta Ruokatiedon johdolla yhdistää elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat. Kasvualusta kokoaa yritysten ääntä ja toimii tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja muiden toimijoiden kanssa. Tulevaa Suomen ruokaviennin strategiaa rakennetaan yhteistyössä. Maa- ja metsätalousministeriön rahoitus, ”Ruokaviennin yrityslähtöinen kasvualusta”-hankkeelle (2025 – 2027) on mahdollistanut jo nyt Ruokatiedon nopean vauhtiin pääsyn ja toiminnan ruokaviennin edistämiseksi. Tavoitteena on saada aikaan pysyvä toimintamalli elintarvikealan yritysten näkemysten kokoamiseksi ja viennin kasvun mahdollistamiseksi jatkuvassa vuoropuhelussa valtion ja verkostojen kanssa. Päämääränä on yhteistyössä kaksinkertaistaa Suomen ruokavienti vuoteen 2031 mennessä.

Ruokaviennin kasvualusta – Viennin kasvua vauhdittamassa

Lataa tiedosto

Ruokaviennin edelläkävijöiden kokemukset ja näkemykset valjastetaan käyttöön uudessa valmennuskonseptissa

Ruokaviennin pioneerien vertaisvalmennus on elintarvikeyritysten viennin konkareille suunnattu vertaisjohtajuuteen perustuva valmennusohjelma, jonka tavoitteena on tukea hallituksen tavoitetta elintarvikeviennin kaksinkertaistamiseksi vuoteen 2031 mennessä ja edistää alan kansainvälistymistä osana ruoka-alan kasvustrategiaa. Valmennus perustuu Maa- ja Metsätalousministeriön teettämään selvitykseen ja konseptiin, joka julkaistiin tammikuussa 2025 (Katso selvitys ja konsepti). Nyt pilotoitava konsepti on osa ruoka-alan kasvuohjelman laajempaa kokonaisuutta.

Ketä mukaan?
Ryhmä tulee koostumaan Suomen kokeneimmista elintarvikevientiyritysten kansainvälisenkaupan osaajista. Osallistuvilla yrityksillä tulee olla yli 10 miljoonan euron liikevaihto. Kansainvälisen kaupan tulee näytellä merkittävää roolia yritysten liikevaihdossa ja strategiassa. Osallistuvilta yrityksiltä ja henkilöiltä tullaan edellyttämään vahvaa tahtotila ja sitoutumista valmennukseen. Osallistujilta edellytetään myös valmiutta jakaa omia kokemuksiaan ja näkemyksiään avoimesti kilpailulainsäädännön rajoissa.

Aikataulu ja haku:
– Valmennuksen toteutustahon ja fasilitaattorin haku on parhaillaan käynnissä 18.8.2025 asti (katso hankintailmoitus)
– Valmennus on tarkoitus käynnistää loppuvuodesta tai viimeistään alkuvuodesta 2026

Lisätietoja voit kysellä:

Jukka Vainionpää, Kasvujohtaja / Ruokatieto ry
jukka.vainionpaa@ruokatieto.fi
0505117982

Mikaela Sohlberg, valmennuksen koordinaattori / Ruokatieto ry (aloittaa 1.9.2025)
mikaela.sohlberg@ruokatieto.fi
0407792208

Siirry takaisin sivun alkuun