Ruokavienti

Ruokatieto Yhdistys edistää suomalaisen ruoan vientiä ja menestystä maailmalla eri tavoin. Rakennamme elintarvikealan kasvua yrityslähtöisesti yhteistyössä valtion ja alan verkostojen kanssa.

Ruokaviennin yrityslähtöistä kasvualustaa kehitetään yhteistyössä

Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Tavoite on, että ruokaviennin kasvualusta Ruokatiedon johdolla yhdistää elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat. Kasvualusta kokoaa yritysten ääntä ja toimii tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja muiden toimijoiden kanssa. Tulevaa Suomen ruokaviennin strategiaa rakennetaan yhteistyössä. Maa- ja metsätalousministeriön rahoitus, ”Ruokaviennin yrityslähtöinen kasvualusta”-hankkeelle (2025 – 2027) on mahdollistanut jo nyt Ruokatiedon nopean vauhtiin pääsyn ja toiminnan ruokaviennin edistämiseksi. Tavoitteena on saada aikaan pysyvä toimintamalli elintarvikealan yritysten näkemysten kokoamiseksi ja viennin kasvun mahdollistamiseksi jatkuvassa vuoropuhelussa valtion ja verkostojen kanssa. Päämääränä on yhteistyössä kaksinkertaistaa Suomen ruokavienti vuoteen 2031 mennessä.

EU-menekinedistämistuella näkyvyyttä ja tunnettavuutta suomalaiselle ruualle ja ruokakulttuurille

EU:n asetus 1144/2014 tarjoaa merkittävän rahoitusmahdollisuuden elintarvikeyrityksille, jotka haluavat edistää tuotteidensa vientiä ja tunnettuutta kansainvälisillä markkinoilla. Menekinedistämistuki on tarkoitettu tukemaan maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden markkinointia sekä EU:n sisämarkkinoilla että sen ulkopuolella.

Ruokatieto välittää jäsenistölleen tietoa EU- menekinedistämisrahoituksen mahdollisuuksista ja toteuttaa tarvittaessa projektihakemuksia. Tänä keväänä Ruokatieto aloitti kolmannen menekinedistämisohjelman, jossa markkinoidaan suomalaista kauraa ja kauratuotantoa Itä-Aasian markkinoille (Kiina, Japani, Etelä-Korea). Ohjelma on Multi-ohjelma joka toteutetaan yhteistyössä Ruotsin kanssa.

EU:n menekinedistämisohjelmat jakautuvat kahteen kategoriaan. Simple-ohjelmat ovat yhden jäsenvaltion vetämiä ohjelmia ja suunnattu pääasiassa yksittäisille organisaatioille tai usealle organisaation ryhmittymälle. Multi-ohjelmat puolestaan edellyttävät useamman jäsenvaltion yhteistyötä ja mahdollistavat suurempien ja monipuolisempien kampanjoiden toteuttamisen, joissa voidaan yhdistää eri toimijoiden osaamista ja resursseja.

Ruokatiedon EU-menekinedistämisohjelmat

Viime vuosina Ruokatieto on aktiivisesti hyödyntänyt EU:n menekinedistämistukia suomalaisen ruokaviennin edistämiseksi. Tähän mennessä yhdistys on toteuttanut kaksi Simple-ohjelmaa Kiinaan ja keväällä aloittanut Multi-ohjelman kauran viennin edistämiseksi yhteistyössä Ruotsin kanssa.

2021-2024 EU QualityMeat: Simple-ohjelma Kiinan markkinoille, siipikarja ja porsaanliha
2024-2027 EU DeliSus: Simple-ohjelma Kiinan markkinoille, porsaanliha ja maito
2025-2027 EU Oats Asia: Multi-ohjelma Itä-Aasian markkinoille, kaura

Miksi menekinedistämistukea kannattaa hakea?

Rahoitus: Tuki kattaa merkittävän osan (70-80%) markkinointikampanjoiden kustannuksista, mikä mahdollistaa laajempien ja tehokkaampien markkinointikampanjoiden toteuttamisen.

Markkinoiden avaaminen: Tuet auttavat yrityksiä tutustumaan uusiin markkinoihin ja luomaan kontakteja kansainvälisiin ostajiin. Ne mahdollistavat näkyvän osallistumisen kansainvälisille messuille ja tapahtumiin, joissa yritykset voivat esitellä tuotteitaan.

Tunnettuuden kasvattaminen: Tuet tukevat markkinointikampanjoita, joilla pyritään lisäämään suomalaisten elintarvikkeiden tunnettuutta ja suomalaisen ruuan imagoa ulkomailla. Tuen avulla yritykset voivat parantaa tuotteidensa tunnettuutta ja brändi-imagoa kansainvälisillä markkinoilla. Tuet auttavat yrityksiä investoimaan markkinointiin ja brändin rakentamiseen, mikä parantaa niiden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.

Yhteistyö ja verkosto: Yhteiset markkinointikampanjat ovat usein tehokkaampia kuin yksittäisten yritysten ponnistelut. Ne mahdollistavat yhteistyön muiden suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten kanssa, mikä vahvistaa koko suomalaisen elintarvikealan asemaa.

EU OATS ASIA

Hanke pyrkii parantamaan Pohjoismaisten kauratuotteiden kilpailukykyä Kiinan, Japanin ja Korean tärkeillä markkinoilla kasvattamalla markkinaosuutta ja edistämällä myynnin kasvua. Korostamalla Pohjoismaisten kauratuotteiden poikkeuksellista laatua, kestävyyttä ja ravitsemuksellisia hyötyjä, kampanja pyrkii lisäämään tietoisuutta ja kouluttamaan keskeisiä B2B- ja kuluttajaryhmiä näillä alueilla. Kestävän maatalouden käytäntöjen sekä terveyteen ja hyvinvointiin keskittymisen kautta Pohjoismainen kaura erottuu ympäristöystävällisenä premium-luokan valintana. Kampanja asemoi Pohjoismaisen kauran ihanteelliseksi ainesosaksi terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Lopullinen tavoite on saavuttaa 25 %:n vuotuinen kasvu kauratuotteiden tuontimäärissä joulukuuhun 2027 mennessä.

EU DeliSus Meals

EU DeliSus Meals -hanke pyrkii tuomaan eurooppalaisia kestäviä elintarviketuotteita—erityisesti suomalaista porsaan lihaa ja maitotuotteita—Kiinan markkinoille. Tämä B2C-kampanja kohdistuu neljään suurimpaan kaupunkiin Kiinassa—Shanghaihin, Chongqingiin, Pekingiin ja Guangzhouhun. Kampanjan pääasialliset tavoitteet ovat lisätä tietoisuutta näiden tuotteiden kestävyydestä, terveellisyydestä ja korkeasta laadusta sekä lisätä niiden vientiä Kiinaan. Kampanjan keskeisiä kestävyysnäkökulmia ovat täysi hiilineutraalius, antibioottivapaa tuotanto ja korkeat eläinten hyvinvointistandardit.

EU Quality Meat

EU Quality Meat -hanke, viralliselta nimeltään European Pork and Poultry – Quality Meat, Happy People, edisti suomalaisen sian- ja siipikarjanlihan vientiä Kiinaan korostamalla tuotteiden turvallisuutta, jäljitettävyyttä ja korkeaa laatua. Vuosina 2021–2024 toteutettu kolmivuotinen hanke keskittyi Kiinan suurkaupunkeihin: Pekingiin, Shanghaihin, Zhengzhouhun ja Chongqingiin. Tavoitteena oli lisätä kuluttajien tietoisuutta ja kasvattaa Suomen vientiä Kiinaan. Hankkeessa viestittiin sekä kuluttajille että alan ammattilaisille eurooppalaisista viljely- ja tuotantostandardeista sekä kestävistä käytännöistä.

Siirry takaisin sivun alkuun