Ruokatieto Yhdistys ry järjestää yläkoululaisten Hävikki-battlen syksyllä 2021

Tiedote

Ruokatieto Yhdistys ry järjestää Motivan ideoiman ja palkitun Hävikki-battlen syksyllä 2021. Hävikkiviikolla starttaava kisa on suunnattu yläkoulun kotitalouden valinnaisryhmille. Hävikki-battlen tavoitteena on oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen sekä soveltaa ruoanvalmistustaitoja tuottamalla kahden ruokalajin ateria satunnaisista raaka-aineista.

Hävikki-battle järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Opettajien ja oppilaiden suosioon noussut kisa käynnistyy Hävikkiviikolla, jota vietetään 13.9.-19.9.2021. 

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat ruokakauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita. Halutessaan oppilaat osallistuvat myös Instagram-kuvakisaan, jossa näyttävimmät hävikkiruoka-annokset palkitaan. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona. Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta.  

Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa

Ruokahävikkiä muodostuu väistämättä koko ruokaketjussa aina pellolta pöytään saakka. Suurin osa kaikesta ruokahävikistä syntyy kuitenkin kotitalouksissa, joiden osuus kaikesta ruokahävikistä on
noin 30 %.  

Luonnonvarakeskuksen mukaan jokainen suomalainen tuottaa vuosittain keskimäärin 20-25 kiloa ruokahävikkiä. Pelkästään kotona syntyvästä ruokahävikistä muodostuu siis noin 125 €:n ylimääräiset kulut jokaista suomalaista kohden. 

– Toivomme Hävikki-battlen herättävän keskustelua ruoan arvostuksesta. Onkin hedelmällistä pohtia esimerkiksi sitä, kuinka moni ruokaketjun toimija onkaan tehnyt töitä sen eteen, että suomalaiset saavat ruokaa lautasilleen, kertoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta.

Oppilaat haluavat tietää, miten ruokahävikkiä voisi vähentää 

Keskustelu ruokahävikistä ja ruoan aistinvaraisesta arvioinnista käy kotitalouden oppitunneilla vilkkaana. Hävikki-battlen ajatus on auttaa oppilaita soveltamaan näitä taitoja käytännössä innostavalla ja käytännönläheisellä tavalla. 

– Me kaikki voimme vaikuttaa ruokahävikin määrään! Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka on hyvä oppia jo nuorena. Tähteistä taikominen on taitolaji, jossa saa käyttää myös mielikuvitustaan, kertoo toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta. 

– Olemme ruokakasvatustyössämme havainneet, että yläkoululaiset ovat kiinnostuneita ruokahävikistä ja heillä on suuri halu vaikuttaa sen vähentämiseen. Oppilaiden sisäinen motivaatio aiheen opiskeluun on siis jo kunnossa, joten meidän tehtävämme on vastata tähän kiinnostukseen paitsi tarjoamalla lisää faktatietoa ruokahävikin vähentämisestä myös mahdollistamalla näiden toimien soveltaminen tavallisissa ruoanvalmistustilanteissa, kertoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta. 

Hävikki-battle tarjoaa oppilaille poikkeuksellisen hyvän ikkunan tutustua ruokahävikkiin. Konsepti mahdollistaa aistinvaraisen arvioinnin harjoittelemisen ja poistaa hävikkiruokaan liittyviä ennakkoluuloja. 

ilmoittautuminen on nyt auki – tule mukaan!

Ilmoittautuminen syksyn 2021 Hävikki-battleen on nyt avattu. Ilmoittamalla koulusi heti mukaan, saat sähköpostiisi ajallaan ohjeet niin opettajilta kuin oppilaita kehuja saaneen konseptin toteutukseen. Ilmoittaudu mukaan tästä

Tutustu Hävikki-battleen ja opetusmateriaaliin täältä! 

 

Lisätietoja  
Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039  

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.  

Seuraa Hävikki-battlea somessa!  
#hävikkibattle2021 Facebook.com/Ruokatieto.fi  Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

Siirry takaisin sivun alkuun