”Osalla ei ole aavistustakaan ruoan hinnasta” – yläkoulujen Ruokavisa kiinnosti etäaikana enemmän kuin koskaan

Tiedote

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatusohjelma, joka opettaa ruoan reittiä ja fiksua kuluttamista. Tänä vuonna ruokakasvatuksen osaamiskisassa tehtiin osallistujaennätys: mukana oli 3900 yläkoululaista ympäri Suomen. Kuluttajataitojen opettelulla on todellinen tarve, sanovat opettajat.

Osaamiskilpailun voitto meni Leppävaaran koululle Espooseen, joka ideoi tulevien Linnan juhlien menun uuteen uskoon. Kekseliäässä videossa oppilaiden suunnittelema ja valmistama, suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuva päivän ruokalista tarjoiltiin presidenttiparille.  Valtakunnallisten alkuerien perusteella loppukilpailussa kisailivat myös Kolin koulu Lieksasta ja Armfeltin koulu Salosta. 

Osa nuorista tutustuu ruoan hintaan eka kertaa – myös hävikki ja kestävät valinnat kiinnostavat

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali aktivoi oppilaita pohtimaan, mitä kestävyys tarkoittaa ruoka-arjessa ja ruokakaupassa asioidessa. Ruokavisan teemana oli Retki kauppaan, joka on Ruokatiedon ja S-ryhmän yhteistyönä syntynyt ja tykätty ruokakasvatuskonsepti ja joka vietiin nyt digimuotoon yläkouluille.

– Osalla yläkoululaisista ei ole aavistustakaan, mitä ruoka maksaa kaupassa. Oppilaat saattavat veikata, että 50 euroa riittäisi täysipainoiseen ruokaan kuukaudessa, osalla budjetti meni aivan överiksi. Ruoan hinnan käsittely on tärkeää kuluttajataitojen opettelua ja erityisesti ruokakuluista saimme aikaan hyviä keskusteluja oppimateriaalin perusteella, kertoo voittajaluokan kotitalousopettaja Leena Kaistinen Leppävaaran koulusta Espoosta.

– Arjen taitojen opettelulle on todellinen tarve. Kuluttajataitoja saatetaan opettaa omana irrallisena kokonaisuutena, mutta Retki kauppaan -malli nivoo opetettavia asioita yhteen. Ilmiöiden kautta lähestyminen innostaa havainnoimaan itse, tutkimaan ja kysymään ja ruokkii sitä kautta oppilaiden luontaista kiinnostusta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä, mutta myös lisätä myönteistä suhtautumista ruokaan, kertoo Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

Loppukilpailun oppimistehtävässä yläkoululaiset kertoivat, mistä kestävä ruoka-arki koostuu. Oppilaat suunnittelivat ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuvan päivän ruokalistan. Valinnoissa korostuivat kotimaisuus, ruokahävikki, satokauden kasvikset ja marjat ja kotimainen kala sekä lähialueen tuotanto. Voittaja erottautui joukosta hyvin perustellulla, johdonmukaisella ja luovalla tehtäväkokonaisuudella, joka on hiottu muotoonsa saumattoman yhteistyön avulla.

Ruoan verkkokauppa osoittautui poikkeusvuonna osuvaksi teemaksi

Ruokavisan yhteistyökumppanina toimi tänä vuonna S-ryhmä ja painopiste opetusmateriaalissa oli ruoan verkkokaupassa. Oppilaat pääsivät tutustumaan vastuulliseen kuluttamiseen ja kestävään ruoka-arkeen.

– Ruoan ostaminen on ollut kuluneena vuonna myllerryksessä. Ruokavisan painopiste ruoan verkkokaupassa oli tänä poikkeuksellisena vuonna ajankohtaisempi kuin yhteistyön alussa osasimme aavistaakaan. Retki kauppaan -malli on tärkeää yhteistyötä fiksujen kuluttajataitojen opettamiseksi. Palaute nuorilta, kouluilta ja vanhemmilta on ollut innostunutta ja ruokakasvatusmalli varsin tervetullut, kertoo päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmästä.

S-ryhmä palkitsee Ruokavisan voittajajoukkueen julkaisemalla heidän kehittelemänsä ruokalistan miljoonia suomalaisia tavoittavassa Yhteishyvä-lehdessä. Lisäksi S-ryhmä tarjoaa voittajajoukkueelle lahjakortin kotimaisen ruoan ostamiseen S-ryhmän ruokakaupoissa. Myös MTK ry:n paikallisyhdistykset muistavat loppukilpailijoita tuotepalkinnoin.

Katso voittajaluokan video!

 

Ruokavisa 2021 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluvat:
– opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta
– toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta
– tutkijatohtori Kristiina Janhonen Helsingin yliopistosta
– ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä
– Yhteishyvän sisältöpäällikkö Sanna Autio S-ryhmästä
– ravitsemusterapeutti Soile Käkönen HKScanilta
– toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta

 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissäVisan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 11. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 20 000 oppilasta kautta maan. Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visa ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen ja videoineen löytyvät Ruokavisan opeoppaasta nimellä Retki kauppaan –opettajalle ja visan pääsee täyttämään Ruokavisan uudistuneella visasivulla.

 

Lisätietoja 
Leena Kaistinen
kotitalousopettaja
Leppävaaran koulu, Espoo
leena.kaistinen(at)espoo.fi

Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi
p. +358 44 236 0039 

Hanna Leppäniemi
viestintäpäällikkö
S-ryhmä
hanna.leppaniemi(at)sok.fi
p. +358 10 768 0534

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta. 

Seuraa Ruokavisaa somessa! 
#ruokavisa 
#ruokakasvatusFacebook.com/Ruokatieto.fi Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun