”Osalla ei ole aavistustakaan ruoan hinnasta” – yläkoulujen Ruokavisa kiinnosti etäaikana enemmän kuin koskaan

Tiedote

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatusohjelma, joka opettaa ruoan reittiä ja fiksua kuluttamista. Tänä vuonna ruokakasvatuksen osaamiskisassa tehtiin osallistujaennätys: mukana oli 3900 yläkoululaista ympäri Suomen. Kuluttajataitojen opettelulla on todellinen tarve, sanovat opettajat.

Osaamiskilpailun voitto meni Leppävaaran koululle Espooseen, joka ideoi tulevien Linnan juhlien menun uuteen uskoon. Kekseliäässä videossa oppilaiden suunnittelema ja valmistama, suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuva päivän ruokalista tarjoiltiin presidenttiparille.  Valtakunnallisten alkuerien perusteella loppukilpailussa kisailivat myös Kolin koulu Lieksasta ja Armfeltin koulu Salosta. 

Osa nuorista tutustuu ruoan hintaan eka kertaa – myös hävikki ja kestävät valinnat kiinnostavat

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali aktivoi oppilaita pohtimaan, mitä kestävyys tarkoittaa ruoka-arjessa ja ruokakaupassa asioidessa. Ruokavisan teemana oli Retki kauppaan, joka on Ruokatiedon ja S-ryhmän yhteistyönä syntynyt ja tykätty ruokakasvatuskonsepti ja joka vietiin nyt digimuotoon yläkouluille.

– Osalla yläkoululaisista ei ole aavistustakaan, mitä ruoka maksaa kaupassa. Oppilaat saattavat veikata, että 50 euroa riittäisi täysipainoiseen ruokaan kuukaudessa, osalla budjetti meni aivan överiksi. Ruoan hinnan käsittely on tärkeää kuluttajataitojen opettelua ja erityisesti ruokakuluista saimme aikaan hyviä keskusteluja oppimateriaalin perusteella, kertoo voittajaluokan kotitalousopettaja Leena Kaistinen Leppävaaran koulusta Espoosta.

– Arjen taitojen opettelulle on todellinen tarve. Kuluttajataitoja saatetaan opettaa omana irrallisena kokonaisuutena, mutta Retki kauppaan -malli nivoo opetettavia asioita yhteen. Ilmiöiden kautta lähestyminen innostaa havainnoimaan itse, tutkimaan ja kysymään ja ruokkii sitä kautta oppilaiden luontaista kiinnostusta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä, mutta myös lisätä myönteistä suhtautumista ruokaan, kertoo Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

Loppukilpailun oppimistehtävässä yläkoululaiset kertoivat, mistä kestävä ruoka-arki koostuu. Oppilaat suunnittelivat ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuvan päivän ruokalistan. Valinnoissa korostuivat kotimaisuus, ruokahävikki, satokauden kasvikset ja marjat ja kotimainen kala sekä lähialueen tuotanto. Voittaja erottautui joukosta hyvin perustellulla, johdonmukaisella ja luovalla tehtäväkokonaisuudella, joka on hiottu muotoonsa saumattoman yhteistyön avulla.

Ruoan verkkokauppa osoittautui poikkeusvuonna osuvaksi teemaksi

Ruokavisan yhteistyökumppanina toimi tänä vuonna S-ryhmä ja painopiste opetusmateriaalissa oli ruoan verkkokaupassa. Oppilaat pääsivät tutustumaan vastuulliseen kuluttamiseen ja kestävään ruoka-arkeen.

– Ruoan ostaminen on ollut kuluneena vuonna myllerryksessä. Ruokavisan painopiste ruoan verkkokaupassa oli tänä poikkeuksellisena vuonna ajankohtaisempi kuin yhteistyön alussa osasimme aavistaakaan. Retki kauppaan -malli on tärkeää yhteistyötä fiksujen kuluttajataitojen opettamiseksi. Palaute nuorilta, kouluilta ja vanhemmilta on ollut innostunutta ja ruokakasvatusmalli varsin tervetullut, kertoo päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmästä.

S-ryhmä palkitsee Ruokavisan voittajajoukkueen julkaisemalla heidän kehittelemänsä ruokalistan miljoonia suomalaisia tavoittavassa Yhteishyvä-lehdessä. Lisäksi S-ryhmä tarjoaa voittajajoukkueelle lahjakortin kotimaisen ruoan ostamiseen S-ryhmän ruokakaupoissa. Myös MTK ry:n paikallisyhdistykset muistavat loppukilpailijoita tuotepalkinnoin.

Katso voittajaluokan video!

 

Ruokavisa 2021 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluvat:
– opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta
– toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta
– tutkijatohtori Kristiina Janhonen Helsingin yliopistosta
– ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä
– Yhteishyvän sisältöpäällikkö Sanna Autio S-ryhmästä
– ravitsemusterapeutti Soile Käkönen HKScanilta
– toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta

 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissäVisan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 11. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 20 000 oppilasta kautta maan. Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visa ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen ja videoineen löytyvät Ruokavisan opeoppaasta nimellä Retki kauppaan –opettajalle ja visan pääsee täyttämään Ruokavisan uudistuneella visasivulla.

 

Lisätietoja 
Leena Kaistinen
kotitalousopettaja
Leppävaaran koulu, Espoo
leena.kaistinen(at)espoo.fi

Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi
p. +358 44 236 0039 

Hanna Leppäniemi
viestintäpäällikkö
S-ryhmä
hanna.leppaniemi(at)sok.fi
p. +358 10 768 0534

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta. 

Seuraa Ruokavisaa somessa! 
#ruokavisa 
#ruokakasvatusFacebook.com/Ruokatieto.fi Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun