KYMMENENNEN RUOKAVISAN VOITTO SULKAVALLE

Tiedote

10. kertaa järjestettävän Ruokavisan on voittanut Sulkavan yhtenäiskoulun joukkue. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi loppukilpailua ei tänä vuonna järjestetty tuttuun tapaan tapahtumana, vaan voittaja valittiin alkuerien pisteiden sekä ennakkotehtävien perusteella.

Sulkavan yhtenäiskoulun kotitalousopettaja Marttiina Sihvola on voitosta innoissaan. “Ryhmä aloitti valmistautumisen heti kun tieto loppukilpailupaikasta tuli, ennen etäopetuksen alkua. Ehdimme valita ruokalistan ruokalajit ja testata niistä suurimman osan kotitalousluokassa. Lopulta oppilaat äänestivät ruokalistalle päätyneet ruuat” Sihvola kertoo. Kuvassa kilpailujoukkue vasemmalta: Julia Ruottinen, Suvi Vehomäki, Janna Hämäläinen ja Piitu Lampilehto. Oikealla opettaja Marttiina Sihvola.

MTK VIE VOITTAJAT RETKELLE MAATILALLE

Ruokavisan tämän vuoden teeman, kestävän kouluruokailun, mukaisesti oppilaat suunnittelivat ennakkotehtävänä kouluruokalistan vuodelle 2030. Ruokalistan piti huomioida kouluruokailua koskevat säädökset ja ennakkotehtävässä tuli perustella, miten annetut ohjeistukset näkyvät viikon ruokalistassa.

Ruokavisan alkuerät pelattiin tammi-helmikuussa osoitteessa www.ruokavisa.fi. Alkueristä jatkoon selvisivät Sulkavan yhtenäiskoulun lisäksi Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. Ruokavisan yhteistyökumppani MTK palkitsee voittajaluokan retkellä maatilalle ensi syksynä. Retki järjestetään yhteistyössä alueen maatalousyrittäjien kanssa.

FINAALIRUOKANA LEHTIKAALILETUT JÄRVIKALATÄYTTEELLÄ

Sulkavan kohdalla tuomariston vakuutti herkullinen ruokalista, perusteellisesti tehty pohjatyö sekä ennakkotehtävästä näkyvä positiivinen pedagogiikka sekä ruokailo.

Ruokalista koostui lehtikaaliletuista järvikalatäytteellä, yrttibroilerista, riistapullista, uuniperunoista sekä lohikeitosta.

Ravitsemussuositukset oli hyvin otettu huomioon, sillä jokaisella aterialla oli tarjolla pääruuan lisäksi kasvislisäke, maitoa, piimää ja vettä ruokajuomana sekä näkkileipää ja levitettä.

Sulkavan kilpailujoukkue muodostui kahdeksannen luokan valinnaisryhmän oppilaista, jotka olivat heti alkukarsinnoista lähtien innostuneita ja motivoituneita. Ryhmä aloitti ennakkotehtävät kutsumalla Sulkavan ravitsemispäällikön kertomaan koululle ruokalistasuunnittelusta ja raaka-ainehankinnoista. Selvisi, että kunnassa käytetään paljon lähellä tuotettuja, kotimaisia raaka-aineita kouluruokailussa. “Pienessä kunnassa on pienen kunnan edut” toteaa Sihvola.

TUOMARISTO ARVOSTI YHDESSÄ TEKEMISTÄ

Tänä vuonna tuomaristolla oli edessään hyvin erilainen tehtävä kuin aiempina vuosina. Tuomaristoon kuuluivat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:sta sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta. Arvioinnin keskiössä oli tänä vuonna kirjallinen tuotos, toisin kuin normaalioloissa toiminta itse kilpailufinaalissa.

”Näiden ennakkotehtävien arvioinnissa korostuu tuomariston yhteisen arviointikeskustelun merkitys” kertoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Marjaana Manninen. Tänä vuonna se toteutettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksien avulla poikkeusolojen takia. ”Tuomaristo arvosti kilpailun ennakkoprosessia pedagogisena kokonaisuutena.

”Yhdessä tekeminen, osallisuus, voimavarojen tasainen jakaminen ja arjen taidot oli hienosti tuotu ennakkotehtävissä esiin.”

”Nyt poikkeukselliseksi muuttuneessa koulun ja kodin arjessa niiden merkitys kasvaa entisestään” sanoo Manninen.

Tuomaristo päätti jakaa myös erillisen kunniamaininnan Kuulammen koululle ennakkotehtävän  esimerkillisestä tavasta huomioida paikallisuus osana vastuullisuutta.

LISÄTIETOJA

Ruokatieto Yhdistys ry
Minttu Virkki
ruokakasvatuksen asiantuntija, KtaOminttu.virkki@ruokatieto.fi
p. 050 326 1231

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

OPETTAJIEN YHTEYSTIEDOT

Marttiina Sihvola
Sulkavan yhteinäiskoulu
Sulkava, Etelä-Savomarttiina.sihvola@sulkava.fi

Marja-Kaisa Varonen
Kuulammen koulu
Tyrnävä, Pohjois-Pohjanmaamarja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

Aila Arell
Kotimäen koulu
Kaarina, Varsinais-Suomiaila.arell@kaarina.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

Siirry takaisin sivun alkuun