KYMMENENNEN RUOKAVISAN VOITTO SULKAVALLE

Tiedote

10. kertaa järjestettävän Ruokavisan on voittanut Sulkavan yhtenäiskoulun joukkue. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi loppukilpailua ei tänä vuonna järjestetty tuttuun tapaan tapahtumana, vaan voittaja valittiin alkuerien pisteiden sekä ennakkotehtävien perusteella.

Sulkavan yhtenäiskoulun kotitalousopettaja Marttiina Sihvola on voitosta innoissaan. “Ryhmä aloitti valmistautumisen heti kun tieto loppukilpailupaikasta tuli, ennen etäopetuksen alkua. Ehdimme valita ruokalistan ruokalajit ja testata niistä suurimman osan kotitalousluokassa. Lopulta oppilaat äänestivät ruokalistalle päätyneet ruuat” Sihvola kertoo. Kuvassa kilpailujoukkue vasemmalta: Julia Ruottinen, Suvi Vehomäki, Janna Hämäläinen ja Piitu Lampilehto. Oikealla opettaja Marttiina Sihvola.

MTK VIE VOITTAJAT RETKELLE MAATILALLE

Ruokavisan tämän vuoden teeman, kestävän kouluruokailun, mukaisesti oppilaat suunnittelivat ennakkotehtävänä kouluruokalistan vuodelle 2030. Ruokalistan piti huomioida kouluruokailua koskevat säädökset ja ennakkotehtävässä tuli perustella, miten annetut ohjeistukset näkyvät viikon ruokalistassa.

Ruokavisan alkuerät pelattiin tammi-helmikuussa osoitteessa www.ruokavisa.fi. Alkueristä jatkoon selvisivät Sulkavan yhtenäiskoulun lisäksi Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. Ruokavisan yhteistyökumppani MTK palkitsee voittajaluokan retkellä maatilalle ensi syksynä. Retki järjestetään yhteistyössä alueen maatalousyrittäjien kanssa.

FINAALIRUOKANA LEHTIKAALILETUT JÄRVIKALATÄYTTEELLÄ

Sulkavan kohdalla tuomariston vakuutti herkullinen ruokalista, perusteellisesti tehty pohjatyö sekä ennakkotehtävästä näkyvä positiivinen pedagogiikka sekä ruokailo.

Ruokalista koostui lehtikaaliletuista järvikalatäytteellä, yrttibroilerista, riistapullista, uuniperunoista sekä lohikeitosta.

Ravitsemussuositukset oli hyvin otettu huomioon, sillä jokaisella aterialla oli tarjolla pääruuan lisäksi kasvislisäke, maitoa, piimää ja vettä ruokajuomana sekä näkkileipää ja levitettä.

Sulkavan kilpailujoukkue muodostui kahdeksannen luokan valinnaisryhmän oppilaista, jotka olivat heti alkukarsinnoista lähtien innostuneita ja motivoituneita. Ryhmä aloitti ennakkotehtävät kutsumalla Sulkavan ravitsemispäällikön kertomaan koululle ruokalistasuunnittelusta ja raaka-ainehankinnoista. Selvisi, että kunnassa käytetään paljon lähellä tuotettuja, kotimaisia raaka-aineita kouluruokailussa. “Pienessä kunnassa on pienen kunnan edut” toteaa Sihvola.

TUOMARISTO ARVOSTI YHDESSÄ TEKEMISTÄ

Tänä vuonna tuomaristolla oli edessään hyvin erilainen tehtävä kuin aiempina vuosina. Tuomaristoon kuuluivat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:sta sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta. Arvioinnin keskiössä oli tänä vuonna kirjallinen tuotos, toisin kuin normaalioloissa toiminta itse kilpailufinaalissa.

”Näiden ennakkotehtävien arvioinnissa korostuu tuomariston yhteisen arviointikeskustelun merkitys” kertoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Marjaana Manninen. Tänä vuonna se toteutettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksien avulla poikkeusolojen takia. ”Tuomaristo arvosti kilpailun ennakkoprosessia pedagogisena kokonaisuutena.

”Yhdessä tekeminen, osallisuus, voimavarojen tasainen jakaminen ja arjen taidot oli hienosti tuotu ennakkotehtävissä esiin.”

”Nyt poikkeukselliseksi muuttuneessa koulun ja kodin arjessa niiden merkitys kasvaa entisestään” sanoo Manninen.

Tuomaristo päätti jakaa myös erillisen kunniamaininnan Kuulammen koululle ennakkotehtävän  esimerkillisestä tavasta huomioida paikallisuus osana vastuullisuutta.

LISÄTIETOJA

Ruokatieto Yhdistys ry
Minttu Virkki
ruokakasvatuksen asiantuntija, KtaOminttu.virkki@ruokatieto.fi
p. 050 326 1231

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

OPETTAJIEN YHTEYSTIEDOT

Marttiina Sihvola
Sulkavan yhteinäiskoulu
Sulkava, Etelä-Savomarttiina.sihvola@sulkava.fi

Marja-Kaisa Varonen
Kuulammen koulu
Tyrnävä, Pohjois-Pohjanmaamarja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

Aila Arell
Kotimäen koulu
Kaarina, Varsinais-Suomiaila.arell@kaarina.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

Siirry takaisin sivun alkuun