KYMMENENNEN RUOKAVISAN VOITTO SULKAVALLE

Tiedote

10. kertaa järjestettävän Ruokavisan on voittanut Sulkavan yhtenäiskoulun joukkue. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi loppukilpailua ei tänä vuonna järjestetty tuttuun tapaan tapahtumana, vaan voittaja valittiin alkuerien pisteiden sekä ennakkotehtävien perusteella.

Sulkavan yhtenäiskoulun kotitalousopettaja Marttiina Sihvola on voitosta innoissaan. “Ryhmä aloitti valmistautumisen heti kun tieto loppukilpailupaikasta tuli, ennen etäopetuksen alkua. Ehdimme valita ruokalistan ruokalajit ja testata niistä suurimman osan kotitalousluokassa. Lopulta oppilaat äänestivät ruokalistalle päätyneet ruuat” Sihvola kertoo. Kuvassa kilpailujoukkue vasemmalta: Julia Ruottinen, Suvi Vehomäki, Janna Hämäläinen ja Piitu Lampilehto. Oikealla opettaja Marttiina Sihvola.

MTK VIE VOITTAJAT RETKELLE MAATILALLE

Ruokavisan tämän vuoden teeman, kestävän kouluruokailun, mukaisesti oppilaat suunnittelivat ennakkotehtävänä kouluruokalistan vuodelle 2030. Ruokalistan piti huomioida kouluruokailua koskevat säädökset ja ennakkotehtävässä tuli perustella, miten annetut ohjeistukset näkyvät viikon ruokalistassa.

Ruokavisan alkuerät pelattiin tammi-helmikuussa osoitteessa www.ruokavisa.fi. Alkueristä jatkoon selvisivät Sulkavan yhtenäiskoulun lisäksi Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. Ruokavisan yhteistyökumppani MTK palkitsee voittajaluokan retkellä maatilalle ensi syksynä. Retki järjestetään yhteistyössä alueen maatalousyrittäjien kanssa.

FINAALIRUOKANA LEHTIKAALILETUT JÄRVIKALATÄYTTEELLÄ

Sulkavan kohdalla tuomariston vakuutti herkullinen ruokalista, perusteellisesti tehty pohjatyö sekä ennakkotehtävästä näkyvä positiivinen pedagogiikka sekä ruokailo.

Ruokalista koostui lehtikaaliletuista järvikalatäytteellä, yrttibroilerista, riistapullista, uuniperunoista sekä lohikeitosta.

Ravitsemussuositukset oli hyvin otettu huomioon, sillä jokaisella aterialla oli tarjolla pääruuan lisäksi kasvislisäke, maitoa, piimää ja vettä ruokajuomana sekä näkkileipää ja levitettä.

Sulkavan kilpailujoukkue muodostui kahdeksannen luokan valinnaisryhmän oppilaista, jotka olivat heti alkukarsinnoista lähtien innostuneita ja motivoituneita. Ryhmä aloitti ennakkotehtävät kutsumalla Sulkavan ravitsemispäällikön kertomaan koululle ruokalistasuunnittelusta ja raaka-ainehankinnoista. Selvisi, että kunnassa käytetään paljon lähellä tuotettuja, kotimaisia raaka-aineita kouluruokailussa. “Pienessä kunnassa on pienen kunnan edut” toteaa Sihvola.

TUOMARISTO ARVOSTI YHDESSÄ TEKEMISTÄ

Tänä vuonna tuomaristolla oli edessään hyvin erilainen tehtävä kuin aiempina vuosina. Tuomaristoon kuuluivat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:sta sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta. Arvioinnin keskiössä oli tänä vuonna kirjallinen tuotos, toisin kuin normaalioloissa toiminta itse kilpailufinaalissa.

”Näiden ennakkotehtävien arvioinnissa korostuu tuomariston yhteisen arviointikeskustelun merkitys” kertoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Marjaana Manninen. Tänä vuonna se toteutettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksien avulla poikkeusolojen takia. ”Tuomaristo arvosti kilpailun ennakkoprosessia pedagogisena kokonaisuutena.

”Yhdessä tekeminen, osallisuus, voimavarojen tasainen jakaminen ja arjen taidot oli hienosti tuotu ennakkotehtävissä esiin.”

”Nyt poikkeukselliseksi muuttuneessa koulun ja kodin arjessa niiden merkitys kasvaa entisestään” sanoo Manninen.

Tuomaristo päätti jakaa myös erillisen kunniamaininnan Kuulammen koululle ennakkotehtävän  esimerkillisestä tavasta huomioida paikallisuus osana vastuullisuutta.

LISÄTIETOJA

Ruokatieto Yhdistys ry
Minttu Virkki
ruokakasvatuksen asiantuntija, KtaOminttu.virkki@ruokatieto.fi
p. 050 326 1231

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

OPETTAJIEN YHTEYSTIEDOT

Marttiina Sihvola
Sulkavan yhteinäiskoulu
Sulkava, Etelä-Savomarttiina.sihvola@sulkava.fi

Marja-Kaisa Varonen
Kuulammen koulu
Tyrnävä, Pohjois-Pohjanmaamarja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

Aila Arell
Kotimäen koulu
Kaarina, Varsinais-Suomiaila.arell@kaarina.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun