Kouluruokailun kehittämiseen tarvitaan tuoreeseen tutkimukseen perustuvia toimintamalleja

Tiedote

Kouluruokailu on suomalaisen yhteiskunnan helmi ja yhdenvertaistava yhteiskunnallinen palvelu. Tämän aseman ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa aktiivista kehitystyötä ja yhteistyötä palvelun käyttäjien kanssa. Ruokatieto on mukana kehittämässä kouluruokailua. Tavoitteena on lisätä kiinnostusta vastuullisen ruokapalvelun kehittämiseen sekä ruokakasvatuksen monipuolisten menetelmien käyttäminen osana kouluruokailua. Ateria-messuilla 2.11. Ruokatieto esittelee käytännön vinkkejä kouluruokailun ruokakasvatuksen edistämiseen.

Suomalainen kouluruokailu on pitkään onnistunut ravitsemuskasvatuksellisessa tehtävässään. Pelkästään ravitsemuskasvatukseen painottuvaa ruokakasvatusta ei kuitenkaan enää pidetä riittävänä. Sen tueksi tarvitaan kokonaisvaltaista ruokakasvatusta: lisää ymmärrystä ruoan alkuperästä ja tukea myönteisen ruokasuhteen kehittymiselle. 

Ruokakasvatus on sijoitus tulevaisuuteen. Kasvattajien – mukaan lukien kouluruokailun henkilöstön – tavat puhua ruoasta, syömisestä ja erilaisista ruokavalioista opettavat lapsille ja nuorille yleisesti hyväksyttyjä tapoja suhtautua ruokaan. Vastuullisen kasvattajan onkin tarpeen reflektoida omia asenteitaan ruokaa ja syömistä kohtaan. Koululaisen ruokasuhteen vahvistamiseksi kasvattajan tulee paitsi opastaa, myös näyttää esimerkkiä joustavasta, sallivasta ja myönteisestä suhtautumisesta ruokaa ja syömistä kohtaan. 

Kouluruoka-agentti tarjoaa tehtäviä kouluruokailun ruokakasvatukseen 

Oppilaat osallistuvat innokkaasti kouluruokailun kehittämiseen, mikäli heille tarjotaan selkeitä tehtävänantoja tämän toteuttamiseksi, näin havaittiin MAMK:in ja VTT:n kouluruokailun kehittämishankkeessa (2011). Ruokatieto kokosi konkreettisista kouluruokailun kehittämisideoista Kouluruoka-agentin käsikirjan, jonka koulut voivat helposti ottaa oman kouluruokailun kehitystyönsä tueksi. 

Kouluruoka-agentin käsikirja opastaa muodostamaan koulun sisäisen Agenttitiimin, jossa oppilaat, opettajat ja ruokapalvelutyöntekijät kehittävät kouluruokailua yhdessä. Käsikirja tarjoaa koulun arkeen sopivia tehtäviä, joiden avulla oppilaat pääsevät muuttamaan kouluruokailua entistä parempaan suuntaan. 

Tehtäväpankkiin on päivitetty ideoita, jotka tukevat oppilaiden ruokasuhteen kehittymistä. Tällaisia ovat esimerkiksi oman nälkätilanteen tunnistamiseen, erilaisten ruokavalioiden hyväksymiseen ja uusien raaka-aineiden maisteluun liittyvät tehtävät.  

Kouluruoka-agentin käsikirja on avoimesti käytettävissä Ruokatiedon verkkosivuilla

Ruokatieto mukana kehittämässä ruokapalvelujen vastuullisuutta 

Vastuulliset ruokapalvelut –hankkeessa (Varuke) kehitetään julkisten ammattikeittiöiden vastuullisuutta ja ideoidaan jatkuvasti parempia toimia yhdessä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Ohjelmaan osallistuu kymmenen ruokapalvelutoimijaa, jotka saavat työpajoissa elintarvikealan asiantuntijoilta opastusta ja sparrausta vastuullisuustyöhönsä. Ruokatieto osallistuu hankkeeseen asiantuntijan roolissa.  

Ruokatiedon osaamisen ytimessä on ruokaketjun tuntemus, kotimaisuudesta viestiminen sekä yhteinen tekeminen erilaisten elintarvikeyritysten, sidosryhmien ja ruokapalveluiden kanssa. 

Varuke-hanke on herätellyt ruokapalvelutoimijoita ymmärtämään, että kuluttajat ovat kriittisen tärkeä osa ruokapalvelujen kehittämistä. Keväällä 2021 hankkeen ruokapalvelutoimijat ottivat kuluttajat mukaan kehitystyöhön. Kuluttajat osallistuivat palvelun kehittämiseen esimerkiksi makuraadein, asiakaskyselyin sekä reseptikilpailuin. 

Hankkeen tavoitteena on jakaa uusia oivalluksia ja parhaita käytäntöjä myös muiden ammattikeittiöiden käyttöön. Hanke jatkuu vuoteen 2023 saakka, jonka jälkeen parhaat käytänteet raportoidaan ja jaetaan kaikkien käyttöön. 

Lisätietoja 

Minna Lehdonvirta 
jäsenpalvelukoordinaattori, asiantuntija, ETM 
Ruokatieto Yhdistys ry 
minna.lehdonvirta(at)ruokatieto.fi 
p. +358 40 595 4671 

 
Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija, KM 
Ruokatieto Yhdistys ry   
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi   
p. +358 44 236 0039    

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.    

Seuraa Ruokatietoa somessa!
Facebook.com/Ruokatieto.fi    
Twitter.com/Ruokatieto  
Instagram.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun