Kouluruokailun kehittämiseen tarvitaan tuoreeseen tutkimukseen perustuvia toimintamalleja

Tiedote

Kouluruokailu on suomalaisen yhteiskunnan helmi ja yhdenvertaistava yhteiskunnallinen palvelu. Tämän aseman ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa aktiivista kehitystyötä ja yhteistyötä palvelun käyttäjien kanssa. Ruokatieto on mukana kehittämässä kouluruokailua. Tavoitteena on lisätä kiinnostusta vastuullisen ruokapalvelun kehittämiseen sekä ruokakasvatuksen monipuolisten menetelmien käyttäminen osana kouluruokailua. Ateria-messuilla 2.11. Ruokatieto esittelee käytännön vinkkejä kouluruokailun ruokakasvatuksen edistämiseen.

Suomalainen kouluruokailu on pitkään onnistunut ravitsemuskasvatuksellisessa tehtävässään. Pelkästään ravitsemuskasvatukseen painottuvaa ruokakasvatusta ei kuitenkaan enää pidetä riittävänä. Sen tueksi tarvitaan kokonaisvaltaista ruokakasvatusta: lisää ymmärrystä ruoan alkuperästä ja tukea myönteisen ruokasuhteen kehittymiselle. 

Ruokakasvatus on sijoitus tulevaisuuteen. Kasvattajien – mukaan lukien kouluruokailun henkilöstön – tavat puhua ruoasta, syömisestä ja erilaisista ruokavalioista opettavat lapsille ja nuorille yleisesti hyväksyttyjä tapoja suhtautua ruokaan. Vastuullisen kasvattajan onkin tarpeen reflektoida omia asenteitaan ruokaa ja syömistä kohtaan. Koululaisen ruokasuhteen vahvistamiseksi kasvattajan tulee paitsi opastaa, myös näyttää esimerkkiä joustavasta, sallivasta ja myönteisestä suhtautumisesta ruokaa ja syömistä kohtaan. 

Kouluruoka-agentti tarjoaa tehtäviä kouluruokailun ruokakasvatukseen 

Oppilaat osallistuvat innokkaasti kouluruokailun kehittämiseen, mikäli heille tarjotaan selkeitä tehtävänantoja tämän toteuttamiseksi, näin havaittiin MAMK:in ja VTT:n kouluruokailun kehittämishankkeessa (2011). Ruokatieto kokosi konkreettisista kouluruokailun kehittämisideoista Kouluruoka-agentin käsikirjan, jonka koulut voivat helposti ottaa oman kouluruokailun kehitystyönsä tueksi. 

Kouluruoka-agentin käsikirja opastaa muodostamaan koulun sisäisen Agenttitiimin, jossa oppilaat, opettajat ja ruokapalvelutyöntekijät kehittävät kouluruokailua yhdessä. Käsikirja tarjoaa koulun arkeen sopivia tehtäviä, joiden avulla oppilaat pääsevät muuttamaan kouluruokailua entistä parempaan suuntaan. 

Tehtäväpankkiin on päivitetty ideoita, jotka tukevat oppilaiden ruokasuhteen kehittymistä. Tällaisia ovat esimerkiksi oman nälkätilanteen tunnistamiseen, erilaisten ruokavalioiden hyväksymiseen ja uusien raaka-aineiden maisteluun liittyvät tehtävät.  

Kouluruoka-agentin käsikirja on avoimesti käytettävissä Ruokatiedon verkkosivuilla

Ruokatieto mukana kehittämässä ruokapalvelujen vastuullisuutta 

Vastuulliset ruokapalvelut –hankkeessa (Varuke) kehitetään julkisten ammattikeittiöiden vastuullisuutta ja ideoidaan jatkuvasti parempia toimia yhdessä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Ohjelmaan osallistuu kymmenen ruokapalvelutoimijaa, jotka saavat työpajoissa elintarvikealan asiantuntijoilta opastusta ja sparrausta vastuullisuustyöhönsä. Ruokatieto osallistuu hankkeeseen asiantuntijan roolissa.  

Ruokatiedon osaamisen ytimessä on ruokaketjun tuntemus, kotimaisuudesta viestiminen sekä yhteinen tekeminen erilaisten elintarvikeyritysten, sidosryhmien ja ruokapalveluiden kanssa. 

Varuke-hanke on herätellyt ruokapalvelutoimijoita ymmärtämään, että kuluttajat ovat kriittisen tärkeä osa ruokapalvelujen kehittämistä. Keväällä 2021 hankkeen ruokapalvelutoimijat ottivat kuluttajat mukaan kehitystyöhön. Kuluttajat osallistuivat palvelun kehittämiseen esimerkiksi makuraadein, asiakaskyselyin sekä reseptikilpailuin. 

Hankkeen tavoitteena on jakaa uusia oivalluksia ja parhaita käytäntöjä myös muiden ammattikeittiöiden käyttöön. Hanke jatkuu vuoteen 2023 saakka, jonka jälkeen parhaat käytänteet raportoidaan ja jaetaan kaikkien käyttöön. 

Lisätietoja 

Minna Lehdonvirta 
jäsenpalvelukoordinaattori, asiantuntija, ETM 
Ruokatieto Yhdistys ry 
minna.lehdonvirta(at)ruokatieto.fi 
p. +358 40 595 4671 

 
Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija, KM 
Ruokatieto Yhdistys ry   
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi   
p. +358 44 236 0039    

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.    

Seuraa Ruokatietoa somessa!
Facebook.com/Ruokatieto.fi    
Twitter.com/Ruokatieto  
Instagram.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

Siirry takaisin sivun alkuun