Kestävä ruoka pellolta pöytään – kotimainen ruokajärjestelmä tutuksi opettajille

Tiedote

Ruokatieto Yhdistys järjestää vuoden 2022 aikana ruokakasvatusosaamista vahvistavaa täydennyskoulutusta opettajille. Opetushallituksen rahoittamassa koulutuksessa tutustutaan suomalaisen ruokajärjestelmän eri osa-alueisiin ja sen kestävyyteen.  

Tieto siitä, kuinka ruoka lautasillemme päätyy, on monelle lapselle, nuorelle ja aikuisellekin hämärän peitossa. Tieto ruoan alkuperästä ja sen eteen tehdystä työstä ruokaketjun eri vaiheissa lisää ruoan arvostusta, ja se puolestaan ohjaa lapsia ja nuoria tietoisempiin ja kestävämpiin ruokavalintoihin. 

Tietoa ja työkaluja ruokakasvatukseen 

Tietopohjan lisäksi koulutus tarjoaa valmiuksia koulun ruokakasvatustyön vahvistamiseen sekä rakentavan ruokakeskustelun ja ruokarauhan rakentamiseen. Koulutuksessa lähestytään aihetta ratkaisukeskeisesti ja perehdytään ongelmien sijaan siihen, kuinka ahdistustakin aiheuttavia ongelmia ratkaistaan ruokaketjun eri vaiheissa. 

Osana koulutusta osallistujat tutustuvat erilaisiin ruokakasvatuksen menetelmiin ja materiaaleihin, ja kokoavat samalla omaan opetukseensa soveltuvaa ruokakasvatuksen “työkalupakkia”. 

Koulutukset ovat suunnattu perusopetuksen sekä toisen asteen opettajille. Koulutus järjestetään etätoteutuksena, ja kukin osio on suoritettavissa kuukauden ajan ja vastaa kuuden tunnin työskentelyä.

Täydennyskoulutusta voi hyödyntää VESO-koulutuksena, mikäli se soveltuu koulun VESO-käytäntöihin. Koulutuksen luennoitsijat ovat alansa huippuja ruoka-alan eri osa-alueilta: tutkimuksesta, ruokakasvatuksesta, alkutuotannosta, elintarviketeollisuudesta ja kaupasta. Luennot ovat liveluentoja verkossa, mutta niiden tallenteet löytyvät myös oppimisalustalta. 

Ilmoittaudu koulutukseen ja lue lisää aikatauluista ja sisällöistä: ruokatieto.fi/kestava-ruoka-2022 

Lisätietojaruokakasvatus@ruokatieto.fi 

Hanna Larjavaara 
puh: 050 5020531 

Noora Laukkanen 
puh: 044 2360039 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.  

Seuraa Ruokatietoa somessa!   
Facebook.com/Ruokatieto.fi   
Twitter.com/Ruokatieto  
Instagram.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun