Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Tiedote

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilasta pääsi käyttämään luovuuttaan ja taitojaan loihtiessaan kaupan ja kotitalousluokan hävikistä herkullisia ruoka-annoksia. Tänä vuonna Instagram-kuvakilpailun voittajat tulevat Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta ja Petalax Högstadietista Maalahdesta.

Hävikki-battlessa oppilaat tutustuvat ruokahävikkiin käytännönläheisesti: kotitalouden oppitunnilla nuoret ideoivat ja toteuttavat pää- ja jälkiruokia ruokakaupan lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Tavoitteena on oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen ja omien ruoanvalmistustaitojen soveltamiseen. Samalla haaste herättää pohtimaan, kuinka paljon työtä ja resursseja ruoan tuottaminen edellyttää.

Kuvakisa osoitti oppilaiden osaamista

Tunnisteella #hävikkibattle2023 Instagramissa julkaistut kuvat osallistuivat Hävikki-battlen kuvakisaan kahdessa kategoriassa: pääruoka ja jälkiruoka. Tuomaristo valitsi ja palkitsi Instagramiin postatuista hävikkiruoka-annoskuvista näyttävimmät ja hävikkiä kekseliäimmin hyödyntäneet annokset.

Tuomaristo valitsi pääruokakategorian voittajaksi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaisten toteuttaman hävikkiwrapin. Annoksessa on koottu salaatinlehdelle kesäkurpitsaa, jauhelihaa, kurkkua, kaalia, porkkanaa, purjoa, salaatinkastiketta, sipulia, persiljaa ja kuohukermaa.

Jälkiruokasarjan voittajat tulevat Maalahdella sijaitsevasta Petalax Högstadietista. Voittoisassa jälkiruoassa oli kekseliäästi valmistettu juustokakku tavallisesta poikkeavaan muotoon jälkiruokamaljaan.  

Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko, johon kuuluivat Hävikkifoorumin vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta, kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta sekä jäsenpalvelupäällikkö Minna Lehdonvirta Ruokatiedosta.

  • Hävikki-battle oli todella korkeatasoinen! Ruoat olivat ilahduttavan kekseliäitä ja kuviin oli panostettu, toteaa raadin jäsen Marita Suontausta.  Tuomaristosta oli mukava nähdä, miten luovuutta oli käytetty ja tutuista ruoista ideoitu toisenlaisia vähän aineksia korvaamalla tai muuttamalla, kuten voittaja-wrapissä ja juustokakussa. Voittajakuvissa oli myös kerrottu, mikä kaikki siitä oli ollut hävikkiuhan alla. Monen kivan idean kohdalla kaipasimme tietoa mitä hävikkiraaka-aineita oli käytetty. Kuvasta sitä ei voinut päätellä, harmittelee Suontausta.

Voittoisien annosten valmistaneet oppilaat palkitaan ruokakauppalahjakortein. Kaikkien Hävikki-battleen ilmoittautuneiden koulujen kesken arvottiin myös lahjakortti kodinkone- tai keittiövälinekauppaan. Tänä vuonna arpaonni suosi Ylitornion koulua.

Hävikki-battle rohkaisee soveltamaan ja käyttämään luovuutta

Kouluissa Hävikki-battle koetaan mielekkääksi tavaksi opetella hävikin torjuntaa. Luovuus ja opitun soveltaminen ovat avainasemassa hävikkikokkauksessa. Kotitalousluokassa testatut ratkaisut hävikin hyödyntämisessä kannustavat nuoria luottamaan omiin taitoihinsa ja aisteihinsa ja viemään opittuja asioita myös omaan arkeen. Näin Hävikki-battle kannustaa nuoria kohti kestävämpää elämäntapaa.

  • Oppilaat ovat tykänneet konseptista kovasti, ja innolla ja tosissaan ideoivat erilaisia annoksia saamistaan hävikkiraaka-aineista. Nämä tunnit olivat todella odotettuja ja toivottuja, eivätkä oppilaat välittäneet siitä, että raaka-aineet olivat punalaputettuja tai osa vihanneksista oli jo hieman nahistuneita, vaan kokkasivat innokkaasti. Myös opettajan näkökulmasta tämä on merkittävä ja kasvatuksellisesti arvokas osa kotitalousopetusta. Oppilaiden luovuuden ja innostuksen seuraaminen on ilo, toteavat kotitalousopettajat Linda Nysand-Heikius Petalax Högstadietista ja Niina Virmo-Pesola Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta.

Mikä Hävikki-battle?

Motivan ideoima ja Ruokatieto Yhdistyksen koordinoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Vuoden 2023 kilpailuun osallistui 7600 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2019 kilpailu palkittiin EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä Saa Syödä -sivustolla.

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen ja viestinnän asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara (at)ruokatieto.fi
p. +358 505020531

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti. 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

Siirry takaisin sivun alkuun