Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Tiedote

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilasta pääsi käyttämään luovuuttaan ja taitojaan loihtiessaan kaupan ja kotitalousluokan hävikistä herkullisia ruoka-annoksia. Tänä vuonna Instagram-kuvakilpailun voittajat tulevat Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta ja Petalax Högstadietista Maalahdesta.

Hävikki-battlessa oppilaat tutustuvat ruokahävikkiin käytännönläheisesti: kotitalouden oppitunnilla nuoret ideoivat ja toteuttavat pää- ja jälkiruokia ruokakaupan lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Tavoitteena on oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen ja omien ruoanvalmistustaitojen soveltamiseen. Samalla haaste herättää pohtimaan, kuinka paljon työtä ja resursseja ruoan tuottaminen edellyttää.

Kuvakisa osoitti oppilaiden osaamista

Tunnisteella #hävikkibattle2023 Instagramissa julkaistut kuvat osallistuivat Hävikki-battlen kuvakisaan kahdessa kategoriassa: pääruoka ja jälkiruoka. Tuomaristo valitsi ja palkitsi Instagramiin postatuista hävikkiruoka-annoskuvista näyttävimmät ja hävikkiä kekseliäimmin hyödyntäneet annokset.

Tuomaristo valitsi pääruokakategorian voittajaksi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9.-luokkalaisten toteuttaman hävikkiwrapin. Annoksessa on koottu salaatinlehdelle kesäkurpitsaa, jauhelihaa, kurkkua, kaalia, porkkanaa, purjoa, salaatinkastiketta, sipulia, persiljaa ja kuohukermaa.

Jälkiruokasarjan voittajat tulevat Maalahdella sijaitsevasta Petalax Högstadietista. Voittoisassa jälkiruoassa oli kekseliäästi valmistettu juustokakku tavallisesta poikkeavaan muotoon jälkiruokamaljaan.  

Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko, johon kuuluivat Hävikkifoorumin vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta, kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta sekä jäsenpalvelupäällikkö Minna Lehdonvirta Ruokatiedosta.

  • Hävikki-battle oli todella korkeatasoinen! Ruoat olivat ilahduttavan kekseliäitä ja kuviin oli panostettu, toteaa raadin jäsen Marita Suontausta.  Tuomaristosta oli mukava nähdä, miten luovuutta oli käytetty ja tutuista ruoista ideoitu toisenlaisia vähän aineksia korvaamalla tai muuttamalla, kuten voittaja-wrapissä ja juustokakussa. Voittajakuvissa oli myös kerrottu, mikä kaikki siitä oli ollut hävikkiuhan alla. Monen kivan idean kohdalla kaipasimme tietoa mitä hävikkiraaka-aineita oli käytetty. Kuvasta sitä ei voinut päätellä, harmittelee Suontausta.

Voittoisien annosten valmistaneet oppilaat palkitaan ruokakauppalahjakortein. Kaikkien Hävikki-battleen ilmoittautuneiden koulujen kesken arvottiin myös lahjakortti kodinkone- tai keittiövälinekauppaan. Tänä vuonna arpaonni suosi Ylitornion koulua.

Hävikki-battle rohkaisee soveltamaan ja käyttämään luovuutta

Kouluissa Hävikki-battle koetaan mielekkääksi tavaksi opetella hävikin torjuntaa. Luovuus ja opitun soveltaminen ovat avainasemassa hävikkikokkauksessa. Kotitalousluokassa testatut ratkaisut hävikin hyödyntämisessä kannustavat nuoria luottamaan omiin taitoihinsa ja aisteihinsa ja viemään opittuja asioita myös omaan arkeen. Näin Hävikki-battle kannustaa nuoria kohti kestävämpää elämäntapaa.

  • Oppilaat ovat tykänneet konseptista kovasti, ja innolla ja tosissaan ideoivat erilaisia annoksia saamistaan hävikkiraaka-aineista. Nämä tunnit olivat todella odotettuja ja toivottuja, eivätkä oppilaat välittäneet siitä, että raaka-aineet olivat punalaputettuja tai osa vihanneksista oli jo hieman nahistuneita, vaan kokkasivat innokkaasti. Myös opettajan näkökulmasta tämä on merkittävä ja kasvatuksellisesti arvokas osa kotitalousopetusta. Oppilaiden luovuuden ja innostuksen seuraaminen on ilo, toteavat kotitalousopettajat Linda Nysand-Heikius Petalax Högstadietista ja Niina Virmo-Pesola Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta.

Mikä Hävikki-battle?

Motivan ideoima ja Ruokatieto Yhdistyksen koordinoima opetuskokonaisuus, joka on suunnattu yläkoulujen valinnaisille kotitaloustunneille. Vuoden 2023 kilpailuun osallistui 7600 oppilasta ympäri Suomen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2019 kilpailu palkittiin EMBLA Nordic Food Awards -palkinnolla. Oppimateriaali on vapaasti käytettävissä Saa Syödä -sivustolla.

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen ja viestinnän asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara (at)ruokatieto.fi
p. +358 505020531

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti. 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

Siirry takaisin sivun alkuun