KYMMENENNEN RUOKAVISAN VOITTO SULKAVALLE

Tiedote

10. kertaa järjestettävän Ruokavisan on voittanut Sulkavan yhtenäiskoulun joukkue. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi loppukilpailua ei tänä vuonna järjestetty tuttuun tapaan tapahtumana, vaan voittaja valittiin alkuerien pisteiden sekä ennakkotehtävien perusteella.

Sulkavan yhtenäiskoulun kotitalousopettaja Marttiina Sihvola on voitosta innoissaan. “Ryhmä aloitti valmistautumisen heti kun tieto loppukilpailupaikasta tuli, ennen etäopetuksen alkua. Ehdimme valita ruokalistan ruokalajit ja testata niistä suurimman osan kotitalousluokassa. Lopulta oppilaat äänestivät ruokalistalle päätyneet ruuat” Sihvola kertoo. Kuvassa kilpailujoukkue vasemmalta: Julia Ruottinen, Suvi Vehomäki, Janna Hämäläinen ja Piitu Lampilehto. Oikealla opettaja Marttiina Sihvola.

MTK VIE VOITTAJAT RETKELLE MAATILALLE

Ruokavisan tämän vuoden teeman, kestävän kouluruokailun, mukaisesti oppilaat suunnittelivat ennakkotehtävänä kouluruokalistan vuodelle 2030. Ruokalistan piti huomioida kouluruokailua koskevat säädökset ja ennakkotehtävässä tuli perustella, miten annetut ohjeistukset näkyvät viikon ruokalistassa.

Ruokavisan alkuerät pelattiin tammi-helmikuussa osoitteessa www.ruokavisa.fi. Alkueristä jatkoon selvisivät Sulkavan yhtenäiskoulun lisäksi Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. Ruokavisan yhteistyökumppani MTK palkitsee voittajaluokan retkellä maatilalle ensi syksynä. Retki järjestetään yhteistyössä alueen maatalousyrittäjien kanssa.

FINAALIRUOKANA LEHTIKAALILETUT JÄRVIKALATÄYTTEELLÄ

Sulkavan kohdalla tuomariston vakuutti herkullinen ruokalista, perusteellisesti tehty pohjatyö sekä ennakkotehtävästä näkyvä positiivinen pedagogiikka sekä ruokailo.

Ruokalista koostui lehtikaaliletuista järvikalatäytteellä, yrttibroilerista, riistapullista, uuniperunoista sekä lohikeitosta.

Ravitsemussuositukset oli hyvin otettu huomioon, sillä jokaisella aterialla oli tarjolla pääruuan lisäksi kasvislisäke, maitoa, piimää ja vettä ruokajuomana sekä näkkileipää ja levitettä.

Sulkavan kilpailujoukkue muodostui kahdeksannen luokan valinnaisryhmän oppilaista, jotka olivat heti alkukarsinnoista lähtien innostuneita ja motivoituneita. Ryhmä aloitti ennakkotehtävät kutsumalla Sulkavan ravitsemispäällikön kertomaan koululle ruokalistasuunnittelusta ja raaka-ainehankinnoista. Selvisi, että kunnassa käytetään paljon lähellä tuotettuja, kotimaisia raaka-aineita kouluruokailussa. “Pienessä kunnassa on pienen kunnan edut” toteaa Sihvola.

TUOMARISTO ARVOSTI YHDESSÄ TEKEMISTÄ

Tänä vuonna tuomaristolla oli edessään hyvin erilainen tehtävä kuin aiempina vuosina. Tuomaristoon kuuluivat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:sta sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta. Arvioinnin keskiössä oli tänä vuonna kirjallinen tuotos, toisin kuin normaalioloissa toiminta itse kilpailufinaalissa.

”Näiden ennakkotehtävien arvioinnissa korostuu tuomariston yhteisen arviointikeskustelun merkitys” kertoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Marjaana Manninen. Tänä vuonna se toteutettiin ensimmäistä kertaa etäyhteyksien avulla poikkeusolojen takia. ”Tuomaristo arvosti kilpailun ennakkoprosessia pedagogisena kokonaisuutena.

”Yhdessä tekeminen, osallisuus, voimavarojen tasainen jakaminen ja arjen taidot oli hienosti tuotu ennakkotehtävissä esiin.”

”Nyt poikkeukselliseksi muuttuneessa koulun ja kodin arjessa niiden merkitys kasvaa entisestään” sanoo Manninen.

Tuomaristo päätti jakaa myös erillisen kunniamaininnan Kuulammen koululle ennakkotehtävän  esimerkillisestä tavasta huomioida paikallisuus osana vastuullisuutta.

LISÄTIETOJA

Ruokatieto Yhdistys ry
Minttu Virkki
ruokakasvatuksen asiantuntija, KtaOminttu.virkki@ruokatieto.fi
p. 050 326 1231

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

OPETTAJIEN YHTEYSTIEDOT

Marttiina Sihvola
Sulkavan yhteinäiskoulu
Sulkava, Etelä-Savomarttiina.sihvola@sulkava.fi

Marja-Kaisa Varonen
Kuulammen koulu
Tyrnävä, Pohjois-Pohjanmaamarja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

Aila Arell
Kotimäen koulu
Kaarina, Varsinais-Suomiaila.arell@kaarina.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

Siirry takaisin sivun alkuun