Koulut innostuivat ruokahävikin vähentämisestä – yli 10 000 oppilasta osallistuu Hävikki-battleen

Tiedote

Hävikki-battleen ilmoitettiin tänä vuonna mukaan ennätysmäärä oppilaita: 10 600 yläkoululaista ympäri Suomen! Tänään starttaavassa kisassa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat tuottavat kahden ruokalajin ateriat ruokakauppojen lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Oppilaat voivat halutessaan osallistua myös Instagram-kuvakisaan, jossa näyttävimmät annokset tuottaneet oppilaat palkitaan.

Hävikki-battle on Motivan ideoima ja palkittu kilpailu, jota organisoi tänä vuonna Ruokatieto Yhdistys ry. Opettajien ja oppilaiden suosioon noussut kilpailu järjestetään tänä vuonna jo viidettä kertaa. Kisa käynnistyy Hävikkiviikolla, jota vietetään 13.9.-19.9.2021. 

Hävikki-battlessa kotitalouden valinnaisryhmien oppilaat valmistavat ruokakauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita. Samalla perehdytään ruokahävikkitietouteen ja keskustellaan siitä, miten hävikkiä voi vähentää kotona.  

Tänään alkavan haasteen ottaa vastaan ennätykselliset 10 600 oppilasta. Opettaja voi ilmoittaa ryhmänsä mukaan kisaan lomakkeen kautta.  

Nuoret pääsevät kokeilemaan uusia tapoja ruokahävikin vähentämiseen 

Ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä on kirjattu yhdeksi hallitusohjelman tavoitteeksi. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää vahvaa osaamista myös kuluttajilta, sillä jopa 30 % ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Tiedolle ja käytännön toimintataidoille on siis kysyntää. 

Ruoan säilyvyyden ja ruokahävikin vähentämisen tematiikkaa käsitellään koulujen kotitalouden oppitunneilla johdonmukaisesti jo nyt. Harvassa ovat kuitenkin tilanteet, joissa nuoret pääsevät itse arvioimaan raaka-aineen käyttökelpoisuutta omin aistein. Tähän Hävikki-battle tarjoaa mahdollisuuden: oppilaat saavat itse kokeilla aistinvaraista arviointia ja testailla keinoja, joiden avulla ruokahävikkiä voidaan vähentää. 

– On tärkeää, että oppilaat pääsevät itse kokeilemaan, miten ruoan käyttökelpoisuutta arvioidaan ja miltä aistinvarainen arviointi tuntuu. Turvallisessa ympäristössä harjoitteleminen tuo myös varmuutta tuleviin tilanteisiin, joissa oppilaiden pitää arvioida ruoan käyttökelpoisuutta itsenäisesti, toteaa ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta. 

Hävikki-battle tarjoaakin oppilaille poikkeuksellisen hyvän ikkunan tutustua ruokahävikkiin. Konsepti paitsi mahdollistaa aistinvaraisen arvioinnin harjoittelemisen, se voi myös auttaa poistamaan hävikkiruokaan liittyviä ennakkoluuloja.  

Lisätietoja Hävikki-battlen toteutuksesta ja oppimateriaalista saatavissa Saa Syödä! -sivustolta. 

Lisätietoja   
Noora Laukkanen  
ruokakasvatuksen asiantuntija  
Ruokatieto Yhdistys ry  
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039   

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.   

Seuraa Hävikki-battlea somessa!   
#hävikkibattle2021  Facebook.com/Ruokatieto.fi   Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun