Ruokavisan aiheena siipikarja-ala

Tiedote

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jonka teemana on tänä vuonna siipikarja-ala. Oppimateriaalista ja osaamiskilpailusta koostuva Ruokavisa syventää oppilaiden osaamista siipikarjan ja kananmunien tuotannosta sekä niiden jalostamisesta kuluttajille. Oppimateriaali julkaistaan joulukuussa 2021 ja osaamiskilpailuna toimiva visa avataan helmikuussa 2022. 

Ruokavisa tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisää arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Opetuskokonaisuus koostuu oppimateriaalista ja osaamiskilpailusta, jonka oppilaat toteuttavat verkossa osoitteessa ruokavisa.fi. Kolme parhaiten visassa menestynyttä oppilasryhmää pääsevät kilpailemaan pääpalkinnosta. 

LÄHTÖKOHTANA ILMIÖT JA OPPILASLÄHTÖISYYS 

Ruokavisan fokus vaihtelee vuorovuosin eri ruokaketjun osa-alueiden välillä. Tuleva Ruokavisa painottuu elintarviketeollisuuteen herätellen nuoria pohtimaan, millä tavoin kuluttajat hyötyvät elintarviketeollisuuden tekemästä työstä. Mitä tekisimme, jos sitä ei olisi? 

Ruokaketju tulee visassa tutuksi suomalaisen siipikarjatuotannon kontekstissa. Aihetta lähestytään ilmiölähtöisesti tutkimalla kananmunien ja siipikarjanlihan kulutuksen kasvua Suomessa. Samalla nuoret pääsevät selvittämään itse, millä tavoin ruoan alkuperästä viestitään ruokapakkauksissa tai ruoan tarjoilupaikoissa. Oppimateriaali herättelee nuorta pohtimaan ruokaan liittyvä arvojaan ja tukee kasvua vastuulliseksi kuluttajaksi.  

PALKINTONA KEITTIÖVÄLINEITÄ KOULULLE JA RAVINTOLAKOKEMUS OPPILAILLE

 Ruokavisan alkukarsinnat käydään verkossa pelattavan visan avulla 7.2.2022 – 21.3.2022 välisenä aikana. Kolme parhaiten menestynyttä koulua pääsevät mukaan kevään 2022 loppukilpailuun. 

Loppukilpailutehtävässä nuoret tuovat esiin osaamisensa ruuan vastuullisuudesta. Tehtävässä he pääsevät osoittamaan myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoihin sekä tieto- ja viestintäteknologiaan kytkeytyvän osaamisensa.  

Voittajakoululle tarjotaan kattava keittiövälinesetti koulun kotitalousluokkaan. Lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. 

OPPIMATERIAALI YLÄKOULUJEN KÄYTTÖÖN 

Edellisenä lukuvuonna Ruokavisan alkueriin osallistui opettajiensa johdolla ennätykselliset 3 900 oppilasta lähes neljästäsadasta opetusryhmästä eri puolilta Suomea. 

Ruokavisan oppimateriaali ja osaamiskilpailu ovat avoimesti kaikkien Suomen yläkoulujen käytettävissä oppiaineeseen katsomatta. Uusi Ruokavisa 2022 –oppimateriaali julkaistaan joulukuussa 2021 Ruokavisan opeoppaassa. Osallistumisohjeet löytyvät Mikä Ruokavisa? -sivustolta. 

 

Lisätietoja

Noora Laukkanen 
ruokakasvatuksen asiantuntija 
kotitalouden ja terveystiedon opettaja, KM 
Ruokatieto Yhdistys ry noora.laukkanen@ruokatieto.fi 
p. +358 44 236 0039   

 

Mikä Ruokavisa? 

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Vuoden 2022 Ruokavisan yhteistyökumppanina toimii Suomen Siipikarjaliitto ry. 

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.   

 

Seuraa Ruokavisaa somessa! 

#ruokavisa #ruokakasvatus facebook.com/Ruokatietotwitter.com/Ruokatietoinstagram.com/Ruokatieto 

logot.jpg

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun