Kotimainen ruoka on joulupöydän kestosuosikki – kotimaisuuden merkitys tänä vuonna yhä suurempi

Tiedote

Ruokajuhlan tuottama elintarvikkeiden kulutuksen kasvu on syytä ohjata kotimaiseen tuotantoon, jolloin vahvistamme Suomen taloutta ja työllisyyttä. Ruoan alkuperän suhteen onkin tärkeää tehdä tiedostavia valintoja.

Tänä jouluna kotimaan markkinoilla liikkuu poikkeuksellisen paljon rahaa, joka on aiemmin käytetty muun muassa ulkomaanmatkoihin. Ruoka on työllisyysvaikutuksiltaan monia aloja suurempi, joten suomalaisen ruoan valitseminen sesonkiaikana pyörittää vauhdilla kotimaista taloutta.

Nordean tutkimuksen (08.12.) mukaan epävarma taloustilanne ei ole laskenut talouksien joulubudjettia, vaan joulunviettoon lahjojen lisäksi kulutetaan henkilöä kohden 204 euroa. Osalla kotitalouksista taloustilanne on nyt heikentynyt, mutta niissä talouksissa, joissa rahaa jää nyt säästöön, ostetaan laatua (Helsingin Sanomat 14.11.).

Jouluruokaostoksilla kannattaa olla tarkkana kotimaisuuden suhteen

Ruokaketju ulottuu pelloilta aina kuluttajan pöytään asti. Jokainen ketjuun kuuluva osa on tärkeä: tuottajista aina elintarvikevalmistajiin ja kauppoihin. Koko ketjun taloudelliseen hyvinvointiin voivat etenkin ruokasesonkien aikana vaikuttaa tuotteiden loppukäyttäjät, eli ostopäätöksiä tekevät kuluttajat. Kotimaista ruokaa ostamalla vahvistamme Suomen taloutta ja työllisyyttä.

”Kotimaisen elintarvikkeen ostaminen on lämmin joulutervehdys koko suomalaisen ruokaketjun toimijoille.”

Vuoden aikana kotimaisten, alkuperämerkittyjen tuotteiden menekki on ollut kasvussa (K-ryhmä 2020) ja useat nyt enemmän kotimaista valinneet aikovat tehdä niin myös jatkossa (Sitra 2020). Joulupöydässä kotimaisuus on ollut korkealla jo vuosia. ”Kotimaisen elintarvikkeen ostaminen on lämmin joulutervehdys koko suomalaisen ruokaketjun toimijoille”, toteaa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Kuluttajalle syitä kotimaisen ruoan valitsemiseen ovat talouden ja työllisyyden lisäksi laatu, puhtaus ja luotettavuus. Kotimaisen ruoan kulutuksella tuetaan jatkossakin ruokaketjun vastuullisuuskehitystä. Valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kuitenkaan kerro selkeästi ruokatuotteen tosiasiallisesta suomalaisuudesta. Ruokatuotteiden valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota valvottuihin alkuperämerkkeihin. Siten varmistat, että ruokaan käytetty raha ohjautuu taatusti kotimaisen ruoan toimijoille.

Pakatuissa elintarvikkeissa käytettävä Hyvää Suomesta -alkuperämerkki takaa sekä raaka-aineiden suomalaisen alkuperän että Suomessa tehdyn työn. Merkki on käytössä noin 350:llä eri elintarvikevalmistajalla, yhteensä yli 12 000 eri tuotteessa.

 

Lähteet

Helsingin Sanomat. 14.11.2020. ”Mielihyvää ostamassa”. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007617756.html

Nordea. 08.12.2020.  ”Nordean kyselytutkimus: Korona ei ole vaikuttanut suomalaisten joulubudjettiin”. https://www.nordea.com/fi/media/uutiset-ja-lehdistotiedotteet/press-releases/2020/12-08-09h47-nordean-kyselytutkimus-korona-ei-ole-vaikuttanut-suomalaisten-joulubudjettiin.html

K-ryhmä. 25.11.2020. Vuoden 2021 trendikatsaus. https://kesko.fi/globalassets/pdf-tiedostot/ruokailmiot_2021-yhteenveto-_final.pdf

Sitra. 15.12.2020. Elämäntavat pandemian jälkeen. https://media.sitra.fi/2020/12/15081559/elamantavat-pandemian-jalkeenesityssitrafi.pdf

 

Lisätietoja

Anni-Mari Syväniemi
Ruokatieto Yhdistys ry, toiminnanjohtaja

anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi
050-511 8909

 

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

17.4.2025 Uutinen

Kasvu löytyy rajojen ulkopuolelta-elintarvikeala investoi vientiin

Suuri osa elintarvikeyritysten kasvusta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Suomalainen elintarvikesektori panostaa brändeihin.

11.4.2025 Tiedote

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille…

11.4.2025 Tiedote

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila…

28.3.2025 Uutinen

Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita

Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle…

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

Siirry takaisin sivun alkuun