Valitsemalla Hyvää Suomesta tuet ruokaketjun työtä raaka-aineen tuottajasta kauppaan

Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki on elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka opastaa ostamaan ruokaa, joka on valmistettu suomalaisella työllä ja raaka-aineella.

Hyvää Suomesta -merkki, tuttu sinivalkoinen joutsenmerkki, on ainoa valtakunnallinen ja koko alan yhteinen ruoan alkuperämerkki, joka takaa elintarvikkeen suomalaisen raaka-aineen tiukkojen kriteerien puitteissa. Hyvää Suomesta -merkin kotimaisuusaste lasketaan siitä raaka-ainemäärästä, joka tuotteen valmistuksessa käytetään. 

Suomalainen työ on Hyvää Suomesta -merkin käytön perusedellytys, eikä sitä lasketa mukaan tuotteen kotimaisuusasteeseen. Hyvää Suomesta -merkin takana on koko ruokaketjun työ. Valitsemalla Hyvää Suomesta -merkillä varustetun elintarvikkeen kuluttaja auttaa varmistamaan suomalaisten työpaikkojen säilymisen aina alkutuotannon työntekijöistä kauppaan asti.

 KORKEA KOTIMAISUUSASTE 

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä 12 000 eri tuotteessa, ja merkkiä käyttää tuotteissaan noin 350 yritystä. 

Rekisterissä olevien Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on keskimäärin 95 prosenttia. Se vaihtelee kriteerien mukaisesti 75 – 100 % välillä.  

Kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Tällaisia tuotteita ovat liha, kala, maito ja kananmuna sekä yhden aineisosan tuotteet, joiden kriteerivaatimus on täydet 100 %. Lisäksi tähän yltää monen aineisosan kasvituotteita, kuten vihannesekoituksia ja juomia. 

Toinen kolmannes Hyvää Suomesta -tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on 95–99 prosenttia. Näissä tuotteissa ulkomaisia ainesosia ovat yleisimmin suola ja mausteet, kuten marinoiduissa lihoissa sekä juustoissa.  

Kotimaisuusasteeltaan 80 prosentin pintaan kuuluvissa tuotteissa on paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei Suomessa kasva tai niiden saatavuus on epävarmaa esimerkiksi satovaihtelun takia. Tyypillisesti näitä ovat valmisruuat, joissa liha ja kala ovat kuitenkin Hyvää Suomesta-merkin kriteerien vaatimusten mukaisesti kokonaan suomalaisia.

 

Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden kotimaisuusasteet, rekisteri 2.12.2021, yhteensä 11 554 tuotetta.

 

Kotimaisuus-
aste %

Osuus tuotteista 

 

100 

36 

95-99 

34 

90-94 

14 

85-89 

80-84 

75-79 

Yhteensä 

100 

 

Lisätiedot: 

Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry, 040 410 5270 minna.asunmaa@ruokatieto.fi 

Kuvituskuvia löydät  kuvapankistamme.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

Siirry takaisin sivun alkuun