Valitsemalla Hyvää Suomesta tuet ruokaketjun työtä raaka-aineen tuottajasta kauppaan

Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki on elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka opastaa ostamaan ruokaa, joka on valmistettu suomalaisella työllä ja raaka-aineella.

Hyvää Suomesta -merkki, tuttu sinivalkoinen joutsenmerkki, on ainoa valtakunnallinen ja koko alan yhteinen ruoan alkuperämerkki, joka takaa elintarvikkeen suomalaisen raaka-aineen tiukkojen kriteerien puitteissa. Hyvää Suomesta -merkin kotimaisuusaste lasketaan siitä raaka-ainemäärästä, joka tuotteen valmistuksessa käytetään. 

Suomalainen työ on Hyvää Suomesta -merkin käytön perusedellytys, eikä sitä lasketa mukaan tuotteen kotimaisuusasteeseen. Hyvää Suomesta -merkin takana on koko ruokaketjun työ. Valitsemalla Hyvää Suomesta -merkillä varustetun elintarvikkeen kuluttaja auttaa varmistamaan suomalaisten työpaikkojen säilymisen aina alkutuotannon työntekijöistä kauppaan asti.

 KORKEA KOTIMAISUUSASTE 

Hyvää Suomesta -merkki on käytössä yhteensä 12 000 eri tuotteessa, ja merkkiä käyttää tuotteissaan noin 350 yritystä. 

Rekisterissä olevien Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on keskimäärin 95 prosenttia. Se vaihtelee kriteerien mukaisesti 75 – 100 % välillä.  

Kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Tällaisia tuotteita ovat liha, kala, maito ja kananmuna sekä yhden aineisosan tuotteet, joiden kriteerivaatimus on täydet 100 %. Lisäksi tähän yltää monen aineisosan kasvituotteita, kuten vihannesekoituksia ja juomia. 

Toinen kolmannes Hyvää Suomesta -tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on 95–99 prosenttia. Näissä tuotteissa ulkomaisia ainesosia ovat yleisimmin suola ja mausteet, kuten marinoiduissa lihoissa sekä juustoissa.  

Kotimaisuusasteeltaan 80 prosentin pintaan kuuluvissa tuotteissa on paljon kasviksia sisältäviä tuotteita, joiden kaikkia raaka-aineita ei Suomessa kasva tai niiden saatavuus on epävarmaa esimerkiksi satovaihtelun takia. Tyypillisesti näitä ovat valmisruuat, joissa liha ja kala ovat kuitenkin Hyvää Suomesta-merkin kriteerien vaatimusten mukaisesti kokonaan suomalaisia.

 

Taulukko: Hyvää Suomesta -tuotteiden kotimaisuusasteet, rekisteri 2.12.2021, yhteensä 11 554 tuotetta.

 

Kotimaisuus-
aste %

Osuus tuotteista 

 

100 

36 

95-99 

34 

90-94 

14 

85-89 

80-84 

75-79 

Yhteensä 

100 

 

Lisätiedot: 

Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry, 040 410 5270 minna.asunmaa@ruokatieto.fi 

Kuvituskuvia löydät  kuvapankistamme.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

11.9.2023 Uutinen

Tietohaarukka 2023 on julkaistu

Kuinka suuri viljasato oli vuonna 2022? Paljonko suomalaiset kuluttavat lihatuotteita? Mihin suuntaan tuottajahinnat ovat…

1.9.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta jälleen arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta –merkki on arvostetuin tuotteen alkuperästä kertova merkki ja Suomen viidenneksi arvostetuin brändi…

31.8.2023 Tiedote

4.9. koko Suomi juhlii kotimaista ruokaa

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. viidettä kertaa. Päivä on omistettu suomalaisen ruoan tuottajille ja…

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

Siirry takaisin sivun alkuun