Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Tiedote

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala sekä paikallisuus. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Hankoniemen yläaste Hangosta ja Kuulammen koulu Tyrnävältä.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä vastuullista kuluttamista. Ruokavisa tutustuttaa yläkoululaiset ruokaketjun vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla. Tänä keväänä teemana oli viljan reitti pellolta pöytään. Vuosittain järjestettävään Ruokavisaan sisältyy oppimateriaali sekä visa, joka testaa opittuja asioita ja karsii kolme parasta joukkuetta loppukilpailuun.

Hiuksenhienoja eroja

Loppukilpailutehtävässä joukkueiden tehtävänä oli suunnitella ja valmistaa pääruoka sekä jälkiruoka, ja molemmissa ruokalajeissa tuli hyödyntää viljatuotteita sekä huomioida kestävän kehityksen periaatteita. Tehtävässä tuli myös pohtia ruokakulttuuria, ravitsemusta sekä oman alueen ruoantuotantoa. Lisäksi tehtävä kannusti tiiviiseen yhteistyön joukkuelaisten kesken.

Joukkueet valmistivat ja esittelivät menunsa tuomaristolle paikan päällä Helsingin Messukeskuksessa Ruoka 2024 -messujen kisalavalla. Paikalla oli myös kannustusjoukkoja osallistujien kotitalousryhmästä, joka oli yhdessä suunnitellut loppukilpailumenun.

Tämän vuoden finaali oli tiukkaakin tiukempi, ja tuomaristo oli vaikuttunut kaikkien joukkueiden työskentelyn korkeasta tasosta. Tasapainoisella kokonaisuudella tuomariston valloittanut menu sisälsi Lohtolaisia kalaperunoita kauden kalasta, ruisleipäsiä tillipestolevitteellä ja keikausomenoita Mö-vaahdolla. Kokonaisuuden aloitti amuse bouche, joka oli ruisleipäsellä tarjoiltua lohitahnaa.

Voittajajoukkueessa kokkasivat Iina Herlevi, Juulia Haasala ja Mette Jussila. Voittoisaa menua olivat suunnittelemassa myös Eerika Rekilä ja Emmi Anttila. Joukkuetta valmensi kotitalousopettaja Anne Kamunen-Kauro.

Ruokavisa 2024 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna opetusneuvos Marjaana Manninen, kotitalousopettaja Minttu Virkki, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen sekä kokkimaajoukkueen kapteeni Katja Tuomainen.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla. Palkinnot mahdollistavat Electrolux, Readme.fi, MTK ja Helsingin Mylly.

Ruokavisan logot ja voittajien kuva ladattavissa täältä.

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi
p. +358 50 502 0531

Anne Kamunen-Kauro
kotitalousopettaja, Lohtajan koulu
anne.kamunen-kauro(at)edu.kokkola.fi

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissä

Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 14. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokavisan sivuilta ja visoja pääsee pelaamaan osoitteessa ruokavisa.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun