RUOKAVISAN VOITTAJA PALKITAAN HUHTIKUUSSA

Tiedote

Suomessa vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi Ruokavisan loppukilpailua ei tänä vuonna järjestetä, vaan voittaja valitaan alkuerien pisteiden sekä loppukilpailun ennakkotehtävien perusteella.

VOITOSTA KISAAVAT KOULUT POHJANMAALTA, SAVOSTA JA VARSINAIS-SUOMESTA

Ruokavisan alkueristä  jatkoon ovat selvinneet Kuulammen koulu Pohjois-Pohjanmaalta, Sulkavan yhteinäiskoulu Etelä-Savosta sekä Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta. 

Ruokavisan 10. juhlavuotena keskitytään kestävään kouluruokailuun.

Ennakkotehtävänä oppilaat suunnittelevat viikon kouluruokalistan vuodelle 2030. Ruokalistan tulee huomioida kouluruokailua koskevat säädökset ja suositukset. Lisäksi ennakkotehtävässä tulee perustella, miten annetut ohjeistukset näkyvät ruokalistassa. Nyt kun varsinaista loppukilpailua ei käydä, arvioinnissa painotetaan ennakkotehtävän perusteluita ja niissä näkyvää vastuullisuuden huomiointia.

VOITTAJA PALKITAAN YHTEISTYÖSSÄ MTK:N KANSSA

Arvovaltainen ammattilaisraati arvioi ennakkotehtävät huhtikuun alussa. Tuomaristo koostuu moniammatillisesta huippujoukosta: mukana ovat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajaliitosta, kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Kristian Vuojärvi sekä toiminnajohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta. Ruokatieto palkitsee voittajan yhteistyössä MTK ry:n kanssa.

TEEMANA KESTÄVÄ KOULURUOKAILU

Ruokavisan tämän vuoden teema, kestävä kouluruokailu, on saanut paljon kiitosta opettajilta. Oppilasryhmät opettajineen ovat perehtyneet kestävään kouluruokailuun: mitä sillä tarkoitetaan, miten siihen voi vaikutaa ja mikä on jokaisen oma rooli kouluruokailussa. Alkueriin osallistui kilpailuaikana noin 3 000 yläkoululaista ympäri Suomen.

Alkuerien verkkopelissä oppilaat miettivät mitä kaikkea kuuluu kestävään kouluruokailuun, miten sitä voisi kehittää ja millainen on jokaisen oppilaan rooli hyvässä kouluruokailussa. 

Opettajille suunnattu opetusmateriaali ja taustamateriaali löytyvät osoitteesta www.ruokatieto.fi/ruokavisa.

Tämän vuoden visa on vapautettu kaikkien käyttöön, eikä sen tekemistä varten tarvitse enää rekisteröityä. Vuoden 2020 Ruokavisa löytyy osoitteesta www.ruokavisa.fi. 

RUOKAVISAN MAAKUNTIEN PARHAAT

Vuodesta 2012 Ruokavisaan on rekisteröitynyt jo yli 500 opettajaa. Tänä vuonna visaan osallistui kouluja 14 maakunnasta. Parhaiten pärjänneet ryhmät maakunnallisella tasolla tulivat seuraavista kouluista:

Uusimaa: Sipoonlahden koulu, opettaja Sallaroosa Häme, 87,50 pistettä 

Etelä-Karjala: Kosken koulu, opettaja Marjut Nuotio, 75,6 pistettä

Etelä-Pohjanmaa: Kauhavan yläkoulu, opettaja Jaana Kontkanen, 82,30 pistettä

Etelä-Savo: Sulkavan yläkoulu, opettaja Marttiina Sihvola, 94,10 pistettä

Itä-Uusimaa: Riihenmäen koulu, opettaja Riikka Hankonen, 85,80 pistettä

Kanta-Häme: Parolan yhteiskoulu, opettaja Elisa Knuutila, 79,10 pistettä

Keski-Suomi: Viitaniemen koulu, opettaja Jutta Pirhonen, 81,20 pistettä

Lappi: Napapiirin yläaste, opettaja Katri Sarpola, 85,10 pistettä

Pohjois-Karjala: Joensuun normaalikoulu, opettaja Essi Linnavirta, 74,20 pistettä

Pohjois-Pohjanmaa: Kuulammen koulu, opettaja Marja-Kaisa Varonen, 88,60 pistettä

Pohjois-Savo: Pyörön koulu, opettaja Eija Niiranen, 88,10 pistettä

Päijät-Häme: Tiirismaan peruskoulu, opettaja Sirkku Niiranen, 83,00 pistettä

Satakunta: Jämijärven keskuskoulu, opettaja Riitta Myllyaho, 87,50 pistettä

Varsinais-Suomi: Kotimäen koulu, opettaja Aila Arell, 89,3 pistettä

Onnea maakunnallisille voittajille!

LISÄTIETOJA

Minttu Virkki
ruokakasvatuksen asiantuntija
p. 050 326 1231minttu.virkki@ruokatieto.fi

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta.

Seuraa Ruokavisaa somessa!
Seuraa Ruokavisaa somessa: #ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto

Mikä Ruokavisa?
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käydään tänä lukuvuonna jo 10. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan.

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun