Ruokavisan loppukilpailu käydään etäyhteyksin – mukana koulut Pohjois-Karjalasta, Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta

Tiedote

Tervetuloa seuraamaan Ruokavisan jännittävää loppukilpailua, joka käydään Teamsin välityksellä 12.5.2021 klo 12:30-13:45! Kolme parhaiten visassa menestynyttä oppilasryhmää kutsuttiin loppukilpailuun, jossa he kilpailevat Ruokavisa 2021 –osaamiskilpailun voitosta. Ruokavisan voittaja julkistetaan loppukilpailutapahtumassa n. klo 13:30. 

Tänä vuonna Ruokavisa tutustutti oppilaat ruuan reittiin erityisesti ruokakaupan ja ruuan verkkokaupan osalta, joka olikin poikkeusvuoteen osuva teema. Ruokavisassa tehtiin tänä keväänä osallistujaennätys: alkueriin osallistui verkossa huimat 380 oppilasryhmää ja yli 3900 yläkoululaista ympäri Suomen! Valtakunnallisten alkuerien perusteella loppukilpailuun nousivat Kolin koulu Pohjois-Karjalasta, Armfeltin koulu Varsinais-Suomesta sekä Leppävaaran koulu Uudeltamaalta. 

Oppilaat kertovat, mistä kestävä ruoka-arki koostuu

Oppilaat tuottavat loppukilpailua varten tehtävän, jonka avulla he osoittavat, miten tiedollista osaamista sovelletaan osaksi käytännön ruokavalintoja. Tehtävä on kaksiosainen: ensimmäisessä osassa oppilaat suunnittelevat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuvan ruoka-arjen yhdelle päivälle ja toisessa osassa he tuottavat videon, jolla ruokavalintoja esitellään. Oppilaiden tuottama video esitetään etäyhteyksin käytävässä loppukilpailutapahtumassa.

Tehtävässä arvioidaan erityisesti ruokalistan sisältöjä sekä ruokavalintojen perustelujen oikeellisuutta, kattavuutta ja oivaltavuutta. Voittajaryhmän palkitsee S-ryhmä, joka toimii tänä vuonna visan yhteistyökumppanina. 

Tule katsomaan voittajan julkistamista!

Arvovaltainen ammattilaisraati arvioi loppukilpailutehtävät ja valitsee Ruokavisa 2021 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen. Tuomaristo koostuu moniammatillisesta huippujoukosta, johon kuuluvat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, tutkijatohtori Kristiina Janhonen Helsingin yliopistosta, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä, Yhteishyvän sisältöpäällikkö Sanna Autio SOK:lta, ravitsemusterapeutti Soile Käkönen HKScanilta sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

Loppukilpailutapahtumassa tuomaristoa edustavat Yhteishyvän sisältöpäällikkö Sanna Autio SOK:lta sekä Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi. Loppukilpailua pääsevät seuraamaan 10.5.2021 mennessä lomakkeen kautta ilmoittautuneet. Ilmoittautuneet saavat sähköpostitse kutsun tapahtumaan ja he tulevat saamaan myös tapahtuman tallenteen.

Voitte seurata tapahtumaa myös yhdessä oppilaiden kanssa. Tervetuloa mukaan!

 

Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. 

Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta ja se käytiin tänä lukuvuonna jo yhdettätoista kertaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 20 000 oppilasta kautta maan. 

Ruokavisan opetuskokonaisuudet ovat vapaasti käytettävissä ja ne löytyvät Ruokatiedon verkkosivuilta

 

Lisätietoja

Noora Laukkanen  
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039  

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta. 

 

Seuraa Ruokavisaa somessa! 

#ruokavisa 
#ruokakasvatusFacebook.com/Ruokatieto.fi Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

Siirry takaisin sivun alkuun