Ruokavisan loppukilpailu käydään etäyhteyksin – mukana koulut Pohjois-Karjalasta, Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta

Tiedote

Tervetuloa seuraamaan Ruokavisan jännittävää loppukilpailua, joka käydään Teamsin välityksellä 12.5.2021 klo 12:30-13:45! Kolme parhaiten visassa menestynyttä oppilasryhmää kutsuttiin loppukilpailuun, jossa he kilpailevat Ruokavisa 2021 –osaamiskilpailun voitosta. Ruokavisan voittaja julkistetaan loppukilpailutapahtumassa n. klo 13:30. 

Tänä vuonna Ruokavisa tutustutti oppilaat ruuan reittiin erityisesti ruokakaupan ja ruuan verkkokaupan osalta, joka olikin poikkeusvuoteen osuva teema. Ruokavisassa tehtiin tänä keväänä osallistujaennätys: alkueriin osallistui verkossa huimat 380 oppilasryhmää ja yli 3900 yläkoululaista ympäri Suomen! Valtakunnallisten alkuerien perusteella loppukilpailuun nousivat Kolin koulu Pohjois-Karjalasta, Armfeltin koulu Varsinais-Suomesta sekä Leppävaaran koulu Uudeltamaalta. 

Oppilaat kertovat, mistä kestävä ruoka-arki koostuu

Oppilaat tuottavat loppukilpailua varten tehtävän, jonka avulla he osoittavat, miten tiedollista osaamista sovelletaan osaksi käytännön ruokavalintoja. Tehtävä on kaksiosainen: ensimmäisessä osassa oppilaat suunnittelevat suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja kestävään kehitykseen perustuvan ruoka-arjen yhdelle päivälle ja toisessa osassa he tuottavat videon, jolla ruokavalintoja esitellään. Oppilaiden tuottama video esitetään etäyhteyksin käytävässä loppukilpailutapahtumassa.

Tehtävässä arvioidaan erityisesti ruokalistan sisältöjä sekä ruokavalintojen perustelujen oikeellisuutta, kattavuutta ja oivaltavuutta. Voittajaryhmän palkitsee S-ryhmä, joka toimii tänä vuonna visan yhteistyökumppanina. 

Tule katsomaan voittajan julkistamista!

Arvovaltainen ammattilaisraati arvioi loppukilpailutehtävät ja valitsee Ruokavisa 2021 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen. Tuomaristo koostuu moniammatillisesta huippujoukosta, johon kuuluvat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, tutkijatohtori Kristiina Janhonen Helsingin yliopistosta, ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä, Yhteishyvän sisältöpäällikkö Sanna Autio SOK:lta, ravitsemusterapeutti Soile Käkönen HKScanilta sekä toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi Ruokatiedosta.

Loppukilpailutapahtumassa tuomaristoa edustavat Yhteishyvän sisältöpäällikkö Sanna Autio SOK:lta sekä Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi. Loppukilpailua pääsevät seuraamaan 10.5.2021 mennessä lomakkeen kautta ilmoittautuneet. Ilmoittautuneet saavat sähköpostitse kutsun tapahtumaan ja he tulevat saamaan myös tapahtuman tallenteen.

Voitte seurata tapahtumaa myös yhdessä oppilaiden kanssa. Tervetuloa mukaan!

 

Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. 

Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta ja se käytiin tänä lukuvuonna jo yhdettätoista kertaa. Kaikkiaan Ruokavisa on tavoittanut yli 20 000 oppilasta kautta maan. 

Ruokavisan opetuskokonaisuudet ovat vapaasti käytettävissä ja ne löytyvät Ruokatiedon verkkosivuilta

 

Lisätietoja

Noora Laukkanen  
ruokakasvatuksen asiantuntija 
Ruokatieto Yhdistys ry 
noora.laukkanen(at)ruokatieto.fi  
p. +358 44 236 0039  

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä ruuasta ja ruokaketjusta. 

 

Seuraa Ruokavisaa somessa! 

#ruokavisa 
#ruokakasvatusFacebook.com/Ruokatieto.fi Twitter.com/Ruokatieto 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun