Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Tiedote

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua kuluttamista. Loppukilpailun voiton vei Nöykkiön koulun seitsemäsluokkalaisten Ruokavisa-kerho, joka kokoontui opiskelemaan Ruokavisan oppimateriaaleja vapaa-ajallaan välitunneilla.

Valtakunnallisen alkukilpailun perusteella loppukilpailussa kisaili myös kaksi ryhmää Jyväskylän normaalikoulusta, joille myönnettiin kunniamaininnat erityisen ansiokkaasta paikallisen ruoantuotannon tuntemuksesta ja huomioimisesta työssään, sekä ansiokkaasta kestävän kehityksen huomioimisesta ruokavalinnoissa. Kilpailun alkukarsintaan osallistui lähes 2 200 yläkoululaista ympäri Suomen.

Paikallisuutta ja keittiökemiaa

Loppukilpailutehtävänä oli suunnitella ja valmistaa ryhmän yhteistyönä lounas ja välipala, joissa huomioitiin oman alueen ruoantuotanto ja ruokakulttuuri sekä kestävän kehityksen periaatteita, erityisesti hävikin vähentämistä. Lisäksi tehtävä kannusti harjoittamaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Ryhmät esittelivät valintansa ja niiden perustelut videon muodossa. Tuomaristo iloitsi kaikkien ryhmien korkeatasoisista videoista, joissa näkyi oppilaiden perehtyminen teemaan sekä hyvät ruoanvalmistustaidot. Parhaimman kokonaisuuden toteutti Nöykkiön koulun ryhmä, jonka vahvuus oli kekseliäät, kestävät ja paikalliset ateriat, jotka sisälsivät mm. nokkostuorepastaa järvikalakastikkeella sekä pikapakastustekniikalla valmistettua marjajäätelöä ja kaura-omena-granolaa. Tuomariston mielestä työssä näkyi oppilaiden kiinnostus ja innostus aiheeseen sekä erilaisten ruoanvalmistustekniikoiden ja jopa keittiökemian hallitseminen. Oppilaiden omaa arkea lähellä olevat kestävät valinnat oli myös perusteltu hyvin.

Motivaatio näkyi lopputuloksessa

Vuosittain järjestettävään Ruokavisaan sisältyy oppimateriaali sekä visa, joka testaa opittuja asioita ja karsii kolme parasta joukkuetta loppukilpailuun. Ruokavisa tutustuttaa yläkoululaiset ruokaketjun vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla. Tänä keväänä aiheena oli ruoan alkutuotanto.

Ryhmää luotsannut Nöykkiön koulun kotitalousopettaja Susanna Hakkarainen iloitsee motivoituneen ryhmänsä menestyksestä:

”Tämän vuotinen aihe oli lähellä sydäntäni. Lähituotanto, ruokahävikin vähentäminen ja kestävä kehitys ovat aiheita, jotka ovat jollakin tavalla läsnä lähes jokaisella oppitunnilla. Päätimme perustaa oppilaiden kanssa Ruokavisa-kerhon, joka kokoontui pitkillä välitunneilla kolme kertaa viikossa opiskelemaan materiaalia. Oppilaiden loppukilpailumenun ideat saivat vaikutteita heidän omasta arjestaan, ja täytyy sanoa, että olen ihaillen seurannut heidän tiivistä yhteistyötään ja osaamistaan.”

”Tuleeko ruoka omalta pihalta, lähimetsästä, lähijärvestä vai lähitilalta”

Voittoisan joukkueen oppilaat halusivat korostaa valinnoissaan kestävän kehityksen mukaisia vaihtoehtoja, joita olisi myös helppo toteuttaa omassa arjessa.

”Oli hauskaa opiskella Ruokavisaa ja ideoida loppukilpailun ruokia, soveltaa ohjeita ja toteuttaa omaa suunnitelmaa. Pastan tekeminen itse alusta asti oli hyvällä tavalla haastavaa ja uutta ja kokonaisuuden suunnittelussa sai miettiä, tuleeko ruoka omalta pihalta, lähimetsästä, lähijärvestä vai lähitilalta. Lahnan kokeilu oli mielenkiintoista ja yllätyttiin, kuinka hyvää se oli. Olisi kiva, jos muutkin ihmiset löytäisivät sen, koska maku kastikkeessa oli tosi lähellä lohta. Eli ei kannata olla ennakkoluuloinen”, voittajat toteavat.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla: voittajakoulun kotitalousluokka saa 500 euron arvoisen lahjakortin keittiövälineiden hankkimiseen, jonka lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. Palkinnot mahdollistaa Ruokatieto Yhdistys ry. Lisäksi MTK ry tarjoaa voittajille henkilökohtaiset muistamiset. 

Ruokavisan logot ja voittajien video ladattavissa täältä

Voittajajoukkueeseen kuuluivat kuvassa olevat Kia Kallio, Liisa Lehmusto, Viliina Järvinen, Hertta Konkari, Sumu Särkkä, Petra Pellikka sekä kuvasta puuttuva Linnea Niemenpää.

Ruokavisa 2022 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluvat:
– opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta
– toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta
– ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä
– tutkija Pia Smeds Luonnonvarakeskuksesta
– ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatiedosta

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissä
Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 13. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokavisan sivuilta ja visoja pääsee pelaamaan Ruokavisan sivustolla.

Lisätietoja

Susanna Hakkarainen
Kotitalousopettaja
Nöykkiön koulu
susanna.s.hakkarainen@opetus.espoo.fi

Emmi Kalaniemi
Kotitalousopettaja
Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä
emmi.p.kalaniemi@jyu.fi

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara@ruokatieto.fi
p. +358 50 502 0531

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti. 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun