Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Tiedote

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua kuluttamista. Loppukilpailun voiton vei Nöykkiön koulun seitsemäsluokkalaisten Ruokavisa-kerho, joka kokoontui opiskelemaan Ruokavisan oppimateriaaleja vapaa-ajallaan välitunneilla.

Valtakunnallisen alkukilpailun perusteella loppukilpailussa kisaili myös kaksi ryhmää Jyväskylän normaalikoulusta, joille myönnettiin kunniamaininnat erityisen ansiokkaasta paikallisen ruoantuotannon tuntemuksesta ja huomioimisesta työssään, sekä ansiokkaasta kestävän kehityksen huomioimisesta ruokavalinnoissa. Kilpailun alkukarsintaan osallistui lähes 2 200 yläkoululaista ympäri Suomen.

Paikallisuutta ja keittiökemiaa

Loppukilpailutehtävänä oli suunnitella ja valmistaa ryhmän yhteistyönä lounas ja välipala, joissa huomioitiin oman alueen ruoantuotanto ja ruokakulttuuri sekä kestävän kehityksen periaatteita, erityisesti hävikin vähentämistä. Lisäksi tehtävä kannusti harjoittamaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Ryhmät esittelivät valintansa ja niiden perustelut videon muodossa. Tuomaristo iloitsi kaikkien ryhmien korkeatasoisista videoista, joissa näkyi oppilaiden perehtyminen teemaan sekä hyvät ruoanvalmistustaidot. Parhaimman kokonaisuuden toteutti Nöykkiön koulun ryhmä, jonka vahvuus oli kekseliäät, kestävät ja paikalliset ateriat, jotka sisälsivät mm. nokkostuorepastaa järvikalakastikkeella sekä pikapakastustekniikalla valmistettua marjajäätelöä ja kaura-omena-granolaa. Tuomariston mielestä työssä näkyi oppilaiden kiinnostus ja innostus aiheeseen sekä erilaisten ruoanvalmistustekniikoiden ja jopa keittiökemian hallitseminen. Oppilaiden omaa arkea lähellä olevat kestävät valinnat oli myös perusteltu hyvin.

Motivaatio näkyi lopputuloksessa

Vuosittain järjestettävään Ruokavisaan sisältyy oppimateriaali sekä visa, joka testaa opittuja asioita ja karsii kolme parasta joukkuetta loppukilpailuun. Ruokavisa tutustuttaa yläkoululaiset ruokaketjun vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla. Tänä keväänä aiheena oli ruoan alkutuotanto.

Ryhmää luotsannut Nöykkiön koulun kotitalousopettaja Susanna Hakkarainen iloitsee motivoituneen ryhmänsä menestyksestä:

”Tämän vuotinen aihe oli lähellä sydäntäni. Lähituotanto, ruokahävikin vähentäminen ja kestävä kehitys ovat aiheita, jotka ovat jollakin tavalla läsnä lähes jokaisella oppitunnilla. Päätimme perustaa oppilaiden kanssa Ruokavisa-kerhon, joka kokoontui pitkillä välitunneilla kolme kertaa viikossa opiskelemaan materiaalia. Oppilaiden loppukilpailumenun ideat saivat vaikutteita heidän omasta arjestaan, ja täytyy sanoa, että olen ihaillen seurannut heidän tiivistä yhteistyötään ja osaamistaan.”

”Tuleeko ruoka omalta pihalta, lähimetsästä, lähijärvestä vai lähitilalta”

Voittoisan joukkueen oppilaat halusivat korostaa valinnoissaan kestävän kehityksen mukaisia vaihtoehtoja, joita olisi myös helppo toteuttaa omassa arjessa.

”Oli hauskaa opiskella Ruokavisaa ja ideoida loppukilpailun ruokia, soveltaa ohjeita ja toteuttaa omaa suunnitelmaa. Pastan tekeminen itse alusta asti oli hyvällä tavalla haastavaa ja uutta ja kokonaisuuden suunnittelussa sai miettiä, tuleeko ruoka omalta pihalta, lähimetsästä, lähijärvestä vai lähitilalta. Lahnan kokeilu oli mielenkiintoista ja yllätyttiin, kuinka hyvää se oli. Olisi kiva, jos muutkin ihmiset löytäisivät sen, koska maku kastikkeessa oli tosi lähellä lohta. Eli ei kannata olla ennakkoluuloinen”, voittajat toteavat.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla: voittajakoulun kotitalousluokka saa 500 euron arvoisen lahjakortin keittiövälineiden hankkimiseen, jonka lisäksi voittajaryhmä palkitaan yhteisellä ravintolakokemuksella. Palkinnot mahdollistaa Ruokatieto Yhdistys ry. Lisäksi MTK ry tarjoaa voittajille henkilökohtaiset muistamiset. 

Ruokavisan logot ja voittajien video ladattavissa täältä

Voittajajoukkueeseen kuuluivat kuvassa olevat Kia Kallio, Liisa Lehmusto, Viliina Järvinen, Hertta Konkari, Sumu Särkkä, Petra Pellikka sekä kuvasta puuttuva Linnea Niemenpää.

Ruokavisa 2022 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluvat:
– opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta
– toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta
– ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK ry:stä
– tutkija Pia Smeds Luonnonvarakeskuksesta
– ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatiedosta

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissä
Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 13. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokavisan sivuilta ja visoja pääsee pelaamaan Ruokavisan sivustolla.

Lisätietoja

Susanna Hakkarainen
Kotitalousopettaja
Nöykkiön koulu
susanna.s.hakkarainen@opetus.espoo.fi

Emmi Kalaniemi
Kotitalousopettaja
Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä
emmi.p.kalaniemi@jyu.fi

Hanna Larjavaara
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys ry
hanna.larjavaara@ruokatieto.fi
p. +358 50 502 0531

Ruokatieto Yhdistys ry:n missio on ”rakkaudesta oman maan ruokaan”. Tehtävänämme on edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä ja ruokakulttuuria tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat alan toimijoita monipuolisesti. 

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun