Ruokavisa 2021 -opetusmateriaali on nyt julkaistu

Tiedote

Ruokavisa 2021 on S-ryhmän kanssa yhteistyössä laadittu oppimiskokonaisuus, jonka aiheena on Retki kauppaan. Ruokavisa 2021 -opetusmateriaali ohjaa oppilaita suunnittelemaan ruoka-arkea ja tekemään kestäviä valintoja ruokakaupassa. Ruokakauppojen toimintaan tutustutaan ruuan verkkokaupan avulla.

Opetusmateriaali valmistaa oppilaita ruokavisaan

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, joka koostuu opetusmateriaalista, verkossa tehtävästä Ruokavisasta ja keväällä järjestettävästä loppukilpailusta. Ruokavisan opetusmateriaali on nyt julkaistu ja se löytyy Ruokatiedon verkkosivujen opeoppaasta nimellä Retki kauppaan -opettajalle

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali aktivoi oppilaita pohtimaan, mitä kestävyys tarkoittaa ruoka-arjen, ostamisen ja ruokakauppojen konteksteissa.

Ruokavisaan voi valmistautua opetusmateriaalin avulla jo nyt. Retki kauppaan -teeman opetusmateriaali koostuu kolmesta oppilaille esitettävästä diasarjasta tehtävineen sekä opettajalle niiden tueksi tuotetusta taustamateriaalista.

Ensimmäinen diasarja tutustuttaa oppilaat ruuan valintaan ja kestävän ruoka-arjen suunnitteluun. Toisessa diasarjassa pureudutaan tuotteiden vertailuun ja sen merkitykseen vertailemalla niin yksikköhintoja kuin elintarvikepakkausten merkintöjäkin. Tuotteiden vertailua harjoitellaan ruuan verkkokaupassa. Kolmas diasarja syventää oppilaiden osaamista koskien ruuan reittiä pellolta pöytään. Erityiseen tarkasteluun otetaan ruokakaupat, joiden toimintaan oppilaat pääsevät tutustumaan videon ja oppimistehtävien avulla.

Opettajan taustamateriaali koostuu pääosin yksityiskohtaisesta lisätiedosta, minkä lisäksi se sisältää herätteleviä kysymyksiä ja opetusvinkkejä aiheiden käsittelyyn.

Ruokavisan opetusmateriaali on vapaasti käytettävissä ja se ei sisällä kaupallista materiaalia. COVID-19-pandemia on huomioitu opetusmateriaalissa siten, että kaupparetket toteutetaan ruuan verkkokaupassa ja oppilaat pystyvät tutustumaan aiheeseen tarvittaessa myös etäyhteyksin. Diasarjoja saa muokata omaan käyttöön sopivaksi ja niitä voi käyttää osana opetusta myös kilpailuaikojen ulkopuolella.

Ruokavisassa menestyneet ryhmät mukaan loppukilpailuun

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali valmistaa oppilaita Ruokavisa 2021 -osaamiskilpailuun, johon oppilaat osallistuvat opettajan johdolla. Valtakunnallinen Ruokavisa -osaamiskilpailu avataan maaliskuussa 2021 ja se on auki kuuden viikon ajan. Visaa voi käyttää osana opetusta myös kilpailuajankohdan jälkeen.

Ruokavisassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät otetaan mukaan loppukilpailuun, jossa mitataan oppilaiden tiedonhallintataitoja, käytännön toimintataitoja sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Ruokavisa toimii osaamiskilpailun alkukarsintana, josta parhaiten menestyneet oppilasryhmät otetaan mukaan loppukilpailuun. Loppukilpailu toteutetaan tänä vuonna etäyhteyksin. Loppukilpailun voittajat valitsee arvovaltainen tuomaristo, joka koostuu ruoka-alan asiantuntijoista. S-ryhmä palkitsee Ruokavisan voittajat ja kirjoittaa voittajajoukkueesta jutun Yhteishyvä-lehteen.

Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka ovat kehittäneet Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Ruokavisa 2021 toteutetaan yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan. Viimeisimpään Ruokavisaan osallistui lähes 300 oppilasryhmää.

 

LISÄTIETOJA
Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys rynoora.laukkanen@ruokatieto.fi
P. 044 236 0039

Seuraa Ruokavisaa somessa!

#ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto.fi
Instagram @Ruokavisa

www.ruokatieto.fi

Kuva: Jussi Ulkuniemi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun