Ruokavisa 2021 -opetusmateriaali on nyt julkaistu

Tiedote

Ruokavisa 2021 on S-ryhmän kanssa yhteistyössä laadittu oppimiskokonaisuus, jonka aiheena on Retki kauppaan. Ruokavisa 2021 -opetusmateriaali ohjaa oppilaita suunnittelemaan ruoka-arkea ja tekemään kestäviä valintoja ruokakaupassa. Ruokakauppojen toimintaan tutustutaan ruuan verkkokaupan avulla.

Opetusmateriaali valmistaa oppilaita ruokavisaan

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, joka koostuu opetusmateriaalista, verkossa tehtävästä Ruokavisasta ja keväällä järjestettävästä loppukilpailusta. Ruokavisan opetusmateriaali on nyt julkaistu ja se löytyy Ruokatiedon verkkosivujen opeoppaasta nimellä Retki kauppaan -opettajalle

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali aktivoi oppilaita pohtimaan, mitä kestävyys tarkoittaa ruoka-arjen, ostamisen ja ruokakauppojen konteksteissa.

Ruokavisaan voi valmistautua opetusmateriaalin avulla jo nyt. Retki kauppaan -teeman opetusmateriaali koostuu kolmesta oppilaille esitettävästä diasarjasta tehtävineen sekä opettajalle niiden tueksi tuotetusta taustamateriaalista.

Ensimmäinen diasarja tutustuttaa oppilaat ruuan valintaan ja kestävän ruoka-arjen suunnitteluun. Toisessa diasarjassa pureudutaan tuotteiden vertailuun ja sen merkitykseen vertailemalla niin yksikköhintoja kuin elintarvikepakkausten merkintöjäkin. Tuotteiden vertailua harjoitellaan ruuan verkkokaupassa. Kolmas diasarja syventää oppilaiden osaamista koskien ruuan reittiä pellolta pöytään. Erityiseen tarkasteluun otetaan ruokakaupat, joiden toimintaan oppilaat pääsevät tutustumaan videon ja oppimistehtävien avulla.

Opettajan taustamateriaali koostuu pääosin yksityiskohtaisesta lisätiedosta, minkä lisäksi se sisältää herätteleviä kysymyksiä ja opetusvinkkejä aiheiden käsittelyyn.

Ruokavisan opetusmateriaali on vapaasti käytettävissä ja se ei sisällä kaupallista materiaalia. COVID-19-pandemia on huomioitu opetusmateriaalissa siten, että kaupparetket toteutetaan ruuan verkkokaupassa ja oppilaat pystyvät tutustumaan aiheeseen tarvittaessa myös etäyhteyksin. Diasarjoja saa muokata omaan käyttöön sopivaksi ja niitä voi käyttää osana opetusta myös kilpailuaikojen ulkopuolella.

Ruokavisassa menestyneet ryhmät mukaan loppukilpailuun

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali valmistaa oppilaita Ruokavisa 2021 -osaamiskilpailuun, johon oppilaat osallistuvat opettajan johdolla. Valtakunnallinen Ruokavisa -osaamiskilpailu avataan maaliskuussa 2021 ja se on auki kuuden viikon ajan. Visaa voi käyttää osana opetusta myös kilpailuajankohdan jälkeen.

Ruokavisassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät otetaan mukaan loppukilpailuun, jossa mitataan oppilaiden tiedonhallintataitoja, käytännön toimintataitoja sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Ruokavisa toimii osaamiskilpailun alkukarsintana, josta parhaiten menestyneet oppilasryhmät otetaan mukaan loppukilpailuun. Loppukilpailu toteutetaan tänä vuonna etäyhteyksin. Loppukilpailun voittajat valitsee arvovaltainen tuomaristo, joka koostuu ruoka-alan asiantuntijoista. S-ryhmä palkitsee Ruokavisan voittajat ja kirjoittaa voittajajoukkueesta jutun Yhteishyvä-lehteen.

Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka ovat kehittäneet Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Ruokavisa 2021 toteutetaan yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan. Viimeisimpään Ruokavisaan osallistui lähes 300 oppilasryhmää.

 

LISÄTIETOJA
Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys rynoora.laukkanen@ruokatieto.fi
P. 044 236 0039

Seuraa Ruokavisaa somessa!

#ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto.fi
Instagram @Ruokavisa

www.ruokatieto.fi

Kuva: Jussi Ulkuniemi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

30.10.2024 Tiedote

Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja

Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Tänä vuonna voittajat tulevat…

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

Siirry takaisin sivun alkuun