Ruokavisa 2021 -opetusmateriaali on nyt julkaistu

Tiedote

Ruokavisa 2021 on S-ryhmän kanssa yhteistyössä laadittu oppimiskokonaisuus, jonka aiheena on Retki kauppaan. Ruokavisa 2021 -opetusmateriaali ohjaa oppilaita suunnittelemaan ruoka-arkea ja tekemään kestäviä valintoja ruokakaupassa. Ruokakauppojen toimintaan tutustutaan ruuan verkkokaupan avulla.

Opetusmateriaali valmistaa oppilaita ruokavisaan

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, joka koostuu opetusmateriaalista, verkossa tehtävästä Ruokavisasta ja keväällä järjestettävästä loppukilpailusta. Ruokavisan opetusmateriaali on nyt julkaistu ja se löytyy Ruokatiedon verkkosivujen opeoppaasta nimellä Retki kauppaan -opettajalle

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali aktivoi oppilaita pohtimaan, mitä kestävyys tarkoittaa ruoka-arjen, ostamisen ja ruokakauppojen konteksteissa.

Ruokavisaan voi valmistautua opetusmateriaalin avulla jo nyt. Retki kauppaan -teeman opetusmateriaali koostuu kolmesta oppilaille esitettävästä diasarjasta tehtävineen sekä opettajalle niiden tueksi tuotetusta taustamateriaalista.

Ensimmäinen diasarja tutustuttaa oppilaat ruuan valintaan ja kestävän ruoka-arjen suunnitteluun. Toisessa diasarjassa pureudutaan tuotteiden vertailuun ja sen merkitykseen vertailemalla niin yksikköhintoja kuin elintarvikepakkausten merkintöjäkin. Tuotteiden vertailua harjoitellaan ruuan verkkokaupassa. Kolmas diasarja syventää oppilaiden osaamista koskien ruuan reittiä pellolta pöytään. Erityiseen tarkasteluun otetaan ruokakaupat, joiden toimintaan oppilaat pääsevät tutustumaan videon ja oppimistehtävien avulla.

Opettajan taustamateriaali koostuu pääosin yksityiskohtaisesta lisätiedosta, minkä lisäksi se sisältää herätteleviä kysymyksiä ja opetusvinkkejä aiheiden käsittelyyn.

Ruokavisan opetusmateriaali on vapaasti käytettävissä ja se ei sisällä kaupallista materiaalia. COVID-19-pandemia on huomioitu opetusmateriaalissa siten, että kaupparetket toteutetaan ruuan verkkokaupassa ja oppilaat pystyvät tutustumaan aiheeseen tarvittaessa myös etäyhteyksin. Diasarjoja saa muokata omaan käyttöön sopivaksi ja niitä voi käyttää osana opetusta myös kilpailuaikojen ulkopuolella.

Ruokavisassa menestyneet ryhmät mukaan loppukilpailuun

Kolmen oppitunnin mittainen opetusmateriaali valmistaa oppilaita Ruokavisa 2021 -osaamiskilpailuun, johon oppilaat osallistuvat opettajan johdolla. Valtakunnallinen Ruokavisa -osaamiskilpailu avataan maaliskuussa 2021 ja se on auki kuuden viikon ajan. Visaa voi käyttää osana opetusta myös kilpailuajankohdan jälkeen.

Ruokavisassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät otetaan mukaan loppukilpailuun, jossa mitataan oppilaiden tiedonhallintataitoja, käytännön toimintataitoja sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Ruokavisa toimii osaamiskilpailun alkukarsintana, josta parhaiten menestyneet oppilasryhmät otetaan mukaan loppukilpailuun. Loppukilpailu toteutetaan tänä vuonna etäyhteyksin. Loppukilpailun voittajat valitsee arvovaltainen tuomaristo, joka koostuu ruoka-alan asiantuntijoista. S-ryhmä palkitsee Ruokavisan voittajat ja kirjoittaa voittajajoukkueesta jutun Yhteishyvä-lehteen.

Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka ovat kehittäneet Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Ruokavisa 2021 toteutetaan yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Ruokavisa on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan. Viimeisimpään Ruokavisaan osallistui lähes 300 oppilasryhmää.

 

LISÄTIETOJA
Noora Laukkanen
ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokatieto Yhdistys rynoora.laukkanen@ruokatieto.fi
P. 044 236 0039

Seuraa Ruokavisaa somessa!

#ruokavisa #ruokakasvatus
facebook.com/Ruokatieto.fi
Instagram @Ruokavisa

www.ruokatieto.fi

Kuva: Jussi Ulkuniemi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

Siirry takaisin sivun alkuun