Monipuolinen kasvintuotanto on voimavara niin hiilensidonnan kuin ruuantuotannonkin kannalta. Viljelykasvien laaja valikoima ja osaaminen niiden hyödyntämiseen luovat myös mahdollisuuksia elinkeinoelämän kehittämiselle. Kasvidiversiteetti voidaan lisäksi nähdä osana ruokaketjuun liittyvien haasteiden ratkaisua.

Erikoiskasvit tuovat viljelyyn monipuolisuutta ja niiden avulla saadaan vaihtoehtoja viljelykiertoon, mikä vaikuttaa parantavasti erityisesti maaperän laatuun. Koska erityyppiset kasvit käyttävät ravinteita eri tavoin, ne myös jättävät peltoon erilaisia ravinteita kuten fosforia ja typpeä, ja toimivat siten luontaisina lannoittajina. Erikoiskasvien sisällyttäminen viljelykiertoon parantaa myös kasvitautitilannetta, sillä kasvitaudit ja hyönteiset viihtyvät tietynlaisissa kasveissa ja niiden korjuujätteissä. Kasvilajeja vaihtelemalla voidaan kasvitautien ja tuhohyönteisten esiintymistä vähentää. Ilmaston lämpenemisen myötä tilojen kannattaa monipuolistaa kasvivalikoimaa, sillä eri kasvuvaiheissa olevat kasvit kestävät sääolosuhteita eri tavoin.

Kotimaiset palkoviljat ovat kestävä valinta huoltovarmuuden ja ympäristön kannalta. Palkokasveihin kuuluvat palkoviljat eivät tarvitse lannoitetyppeä, sillä ne pystyvät sitomaan ilmakehän typpeä juurinystyräbakteerien avulla. Ne myös parantavat maan rakennetta. Palkokasvien avulla voidaan monipuolistaa viljelykiertoa, ylläpitää monimuotoisuutta ja helpottaa kasvitautien ja -tuholaisten hallintaa.

Lähteet

Siirry takaisin sivun alkuun