Ruokakasvata – herätä uteliaisuus ja kiinnostus ruuan tarkasteluun!

Tiedote

Ymmärrystä vastuullisesta kuluttamisesta ja ruuan reitistä lisäävät Ruokatiedon menestyksekkäät ruokakasvatuskonseptit ovat tutustuttavina EDUCA-messujen verkkototeutuksessa 29.–30.1.2021.

Haluamme tuoda esiin ruokakasvatuksen monipuolisuutta ja merkityksellisyyttä laajalle joukolle opetusalan ammattilaisia! Messuosastollemme on koottu tiiviisti tietoa ja näytteitä useista ruokakasvatuskonsepteistamme. Esimerkiksi yli 4500 koululaista viime vuonna tavoittaneen Ruokavisan vuoden 2021 kokonaisuus on esittelyssä.

Vastuulliseksi ja tiedostavaksi ruuankuluttajaksi kasvaminen on yhä tärkeämpää  

Ruokakasvatus auttaa hahmottamaan ruuan kulttuurisia, sosiaalisia ja taloudellisia merkityksiä. Ruokakasvatuksen tarkoitus on lisätä ymmärrystä ruuan reitistä ja herättää keskustelua ruuan vastuullisuudesta.  

“Lapset ja nuoret eivät aina tiedä mistä ruoka tulee. Ruokakasvatuksen avulla voimme lisätä tietoutta kotimaisesta ruuantuotannosta ja nostaa siten myös ruuan arvostusta”, sanoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta. 

Hyvä ruokakasvattaja auttaa oppijaa ymmärtämään kuluttajuutta ja löytämään ruokailon. Ruuan parissa tehtävään työhön ja ruokaan tuotteena voi tutustua ikätasolle sopivalla tavalla hyödyntäen Ruokatiedon opetusmateriaaleja: 

Varhaiskasvatukseen tuotetun ruokakasvatuksen opetusmateriaalin tavoitteena on herättää lapsen kiinnostus ruokaa ja syömistä kohtaan. 

Perusopetuksessa tavoitteena on nostaa ruuan arvostusta tekemällä ruuantuotantoa nuorille tutummaksi. Lisätään suomalaisen ruuan arvostusta paremmalla tietoudella kotimaan ruuantuotannon ja ruokaketjun erityislaatuisuudesta! 

Tarjolla on oppia myös opettajalle! Ruokatiedon opetusmateriaalit (erit. Ruuan reitti) syventävät myös opettajien ja opettajaksi opiskelevien ammattitaitoa ruokaketjusta pellolta pöytään! 

Tehdään siis ruokaketjut tutuiksi – pellolta pöytään ja esikoulusta korkeakouluun! 

”Haluamme auttaa opettajia tarjoamalla innostavaa ja erilaiset oppijat huomioivaa opetusmateriaalia ruokakasvatukseen. Toivomme, että mahdollisimman moni löytäisi tarjoamiemme materiaalien ääreen ja voisi hyödyntää niitä opetuksessa”, Laukkanen kertoo. 

Menestyksekkäät konseptit laajenevat vuosi vuodelta – Retki kauppaan siirtyi verkkoon ja laajenee myös yläkouluihin 

Alakouluille suunnattua SOK:n kanssa yhteistyössä toteutettua Retki kauppaan -opetuskokonaisuutta on vuoden aikana muotoiltu vastaamaan etäoppimisen tarpeisiin. Tutustumisen voi tehdä joko fyysisillä kauppavierailuilla tai retkeilemällä ruuan verkkokaupassa! Etävierailuun sisältyy retken lisäksi ruokakaupan marketpäällikön etähaastattelu, jota varten oppilaat pääsevät laatimaan kiperiä kysymyksiä. 

Retki kauppaan -konsepti on vuoden aikana kokenut merkittävää edistystä, kun se laajentui pilottihankkeena muualle EU-alueella. Tuloksia pilotoinnista odotetaan alkuvuodesta 2021. 

Retki kauppaan -konsepti yhdistyy tänä vuonna myös yläkoululaisille suunnattuun Ruokavisaan. Pedagogisesti pelillistetty Ruokavisa 2021 -opetuskokonaisuus auttaa oppilasta ymmärtämään ruokakauppojen merkityksen osana ruuan reittiä. 

Ruokavisa on Ruokatiedon menestyksekkäin ruokakasvatuskonsepti, Laukkanen toteaa: 

”Ruokavisa on laajentunut kymmenen vuoden aikana valtakunnalliseksi osaamiskilpailuksi, jota käytetään yläkouluissa aina Enontekiöltä Hankoon saakka. Tämän vuoden Ruokavisa-opetuskokonaisuus opettaa oppilaille tärkeitä arjen taitoja, kuten kestävää ruoka-arjen suunnittelua sekä fiksua kuluttamista.” 

 

Tutustu Ruokatieto Yhdistyksen messuosastoon! 

EDUCA verkossa -tapahtuma tuo Suomen suurimman opetus- ja kasvatusalan tapahtuman virtuaalisessa muodossa poikkeusvuoteen. 

Messuosastomme kuvitusta ja muuta kuvamateriaalia on mahdollista käyttää mediassa. Saat kuvat yhteyshenkilöltä! 

 

Kysy lisää: 

Noora Laukkanen

Ruokakasvatuksen asiantuntija 

+358 44 236 0039 

noora.laukkanen@ruokatieto.fi 

 

Anni-Mari Syväniemi 

Toiminnanjohtaja 

+358 50 511 8909 

anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi 

 

Pvm 29.1.2021

Kirjoittanut Aino Rautanen, Noora Laukkanen

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

14.3.2025 Uutinen

Ruokavisan finalistit Posion peruskoulusta sekä Kuivaniemen ja Kuulammen kouluista

Tämän vuoden Ruokavisa on päättynyt ja tiukan visan kolmen kärki on selvillä. Suuret kiitokset…

28.2.2025 Tiedote

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset

Kalevalan päivänä 28.2. juhlistetaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri…

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

Siirry takaisin sivun alkuun