Ruokakasvata – herätä uteliaisuus ja kiinnostus ruuan tarkasteluun!

Tiedote

Ymmärrystä vastuullisesta kuluttamisesta ja ruuan reitistä lisäävät Ruokatiedon menestyksekkäät ruokakasvatuskonseptit ovat tutustuttavina EDUCA-messujen verkkototeutuksessa 29.–30.1.2021.

Haluamme tuoda esiin ruokakasvatuksen monipuolisuutta ja merkityksellisyyttä laajalle joukolle opetusalan ammattilaisia! Messuosastollemme on koottu tiiviisti tietoa ja näytteitä useista ruokakasvatuskonsepteistamme. Esimerkiksi yli 4500 koululaista viime vuonna tavoittaneen Ruokavisan vuoden 2021 kokonaisuus on esittelyssä.

Vastuulliseksi ja tiedostavaksi ruuankuluttajaksi kasvaminen on yhä tärkeämpää  

Ruokakasvatus auttaa hahmottamaan ruuan kulttuurisia, sosiaalisia ja taloudellisia merkityksiä. Ruokakasvatuksen tarkoitus on lisätä ymmärrystä ruuan reitistä ja herättää keskustelua ruuan vastuullisuudesta.  

“Lapset ja nuoret eivät aina tiedä mistä ruoka tulee. Ruokakasvatuksen avulla voimme lisätä tietoutta kotimaisesta ruuantuotannosta ja nostaa siten myös ruuan arvostusta”, sanoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta. 

Hyvä ruokakasvattaja auttaa oppijaa ymmärtämään kuluttajuutta ja löytämään ruokailon. Ruuan parissa tehtävään työhön ja ruokaan tuotteena voi tutustua ikätasolle sopivalla tavalla hyödyntäen Ruokatiedon opetusmateriaaleja: 

Varhaiskasvatukseen tuotetun ruokakasvatuksen opetusmateriaalin tavoitteena on herättää lapsen kiinnostus ruokaa ja syömistä kohtaan. 

Perusopetuksessa tavoitteena on nostaa ruuan arvostusta tekemällä ruuantuotantoa nuorille tutummaksi. Lisätään suomalaisen ruuan arvostusta paremmalla tietoudella kotimaan ruuantuotannon ja ruokaketjun erityislaatuisuudesta! 

Tarjolla on oppia myös opettajalle! Ruokatiedon opetusmateriaalit (erit. Ruuan reitti) syventävät myös opettajien ja opettajaksi opiskelevien ammattitaitoa ruokaketjusta pellolta pöytään! 

Tehdään siis ruokaketjut tutuiksi – pellolta pöytään ja esikoulusta korkeakouluun! 

”Haluamme auttaa opettajia tarjoamalla innostavaa ja erilaiset oppijat huomioivaa opetusmateriaalia ruokakasvatukseen. Toivomme, että mahdollisimman moni löytäisi tarjoamiemme materiaalien ääreen ja voisi hyödyntää niitä opetuksessa”, Laukkanen kertoo. 

Menestyksekkäät konseptit laajenevat vuosi vuodelta – Retki kauppaan siirtyi verkkoon ja laajenee myös yläkouluihin 

Alakouluille suunnattua SOK:n kanssa yhteistyössä toteutettua Retki kauppaan -opetuskokonaisuutta on vuoden aikana muotoiltu vastaamaan etäoppimisen tarpeisiin. Tutustumisen voi tehdä joko fyysisillä kauppavierailuilla tai retkeilemällä ruuan verkkokaupassa! Etävierailuun sisältyy retken lisäksi ruokakaupan marketpäällikön etähaastattelu, jota varten oppilaat pääsevät laatimaan kiperiä kysymyksiä. 

Retki kauppaan -konsepti on vuoden aikana kokenut merkittävää edistystä, kun se laajentui pilottihankkeena muualle EU-alueella. Tuloksia pilotoinnista odotetaan alkuvuodesta 2021. 

Retki kauppaan -konsepti yhdistyy tänä vuonna myös yläkoululaisille suunnattuun Ruokavisaan. Pedagogisesti pelillistetty Ruokavisa 2021 -opetuskokonaisuus auttaa oppilasta ymmärtämään ruokakauppojen merkityksen osana ruuan reittiä. 

Ruokavisa on Ruokatiedon menestyksekkäin ruokakasvatuskonsepti, Laukkanen toteaa: 

”Ruokavisa on laajentunut kymmenen vuoden aikana valtakunnalliseksi osaamiskilpailuksi, jota käytetään yläkouluissa aina Enontekiöltä Hankoon saakka. Tämän vuoden Ruokavisa-opetuskokonaisuus opettaa oppilaille tärkeitä arjen taitoja, kuten kestävää ruoka-arjen suunnittelua sekä fiksua kuluttamista.” 

 

Tutustu Ruokatieto Yhdistyksen messuosastoon! 

EDUCA verkossa -tapahtuma tuo Suomen suurimman opetus- ja kasvatusalan tapahtuman virtuaalisessa muodossa poikkeusvuoteen. 

Messuosastomme kuvitusta ja muuta kuvamateriaalia on mahdollista käyttää mediassa. Saat kuvat yhteyshenkilöltä! 

 

Kysy lisää: 

Noora Laukkanen

Ruokakasvatuksen asiantuntija 

+358 44 236 0039 

noora.laukkanen@ruokatieto.fi 

 

Anni-Mari Syväniemi 

Toiminnanjohtaja 

+358 50 511 8909 

anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi 

 

Pvm 29.1.2021

Kirjoittanut Aino Rautanen, Noora Laukkanen

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

7.10.2024 Tiedote

Huoltovarmuus ja omavaraisuus tärkeimmät syyt valita suomalaista ruokaa

Ruokaan liittyvät yhteiskunnallisesti merkittävät syyt nousivat Ruokatieto Yhdistyksen teettämässä kuluttajakyselyssä tärkeimmiksi syiksi valita suomalaista…

4.10.2024 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkki löytyy nyt myös kotimaisesta eläintenruoasta

Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin…

6.9.2024 Uutinen

Ruokatieto mukaan elintarvikeviennin kehittämiseen – tule johtamaan suomalaisen ruokaviennin kasvua

Suomen elintarvikeviennin kunnianhimoisena tavoitteena on kaksinkertaistaa viennin arvo eli saavuttaa neljän miljardin euron vuosittainen…

5.9.2024 Tiedote

Uusi Tietohaarukka on julkaistu

Millaiset sääolosuhteet olivat vuonna 2023 ja kuinka suuri sato saatiin? Millaiset on ruoka-alan työllisyysvaikutukset…

3.9.2024 Tiedote

Vietä kanssamme Suomalaisen ruoan päivää!

Tämän vuoden Suomalaisen ruoan päivää 4. syyskuuta juhlitaan teemalla “Ruokaa, työtä, turvaa”. Nämä sanat…

30.8.2024 Tiedote

Ruokaketju on valmis sitoutumaan ruoka-alan kasvuohjelmaan yhdessä – valtiolta odotetaan pitkäjänteistä sitoutumista

Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry toteavat hallitusohjelman tavoitteen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi nykyisestä…

29.8.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkki on Suomen kolmanneksi arvostetuin brändi

Suomalaiset arvostavat Hyvää Suomesta –merkkiä korkealle. Tämä selviää tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Brändien arvostus…

23.8.2024 Tiedote

Kuluttajista joka viides aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista

Yli puolet suomalaisista kertoo ostavansa jo paljon suomalaista ruokaa, osa jopa kaiken, minkä suomalaisena…

8.8.2024 Uutinen

Millainen on kananmunan matka kanalasta kennoon ja keittiöön?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten kanat elävät luomukanaloissa ja miten luomukananmunia tuotetaan! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys…

6.8.2024 Uutinen

Tiede ja teknologia – ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon Suomessa -webinaari 4.9. klo 9

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. klo 9–10 Elintarviketieteiden Seura järjestää yhdessä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa kaikille avoimen…

25.6.2024 Uutinen

Hyvää Suomesta -merkkiä päivitettiin selkeämmäksi

Lähes jokaisen suomalaisen tunnistama sinivalkoinen joutsen eli Hyvää Suomesta -merkki päivitti ilmettään entistä selkeämmäksi.

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

Siirry takaisin sivun alkuun