Ruokakasvata – herätä uteliaisuus ja kiinnostus ruuan tarkasteluun!

Tiedote

Ymmärrystä vastuullisesta kuluttamisesta ja ruuan reitistä lisäävät Ruokatiedon menestyksekkäät ruokakasvatuskonseptit ovat tutustuttavina EDUCA-messujen verkkototeutuksessa 29.–30.1.2021.

Haluamme tuoda esiin ruokakasvatuksen monipuolisuutta ja merkityksellisyyttä laajalle joukolle opetusalan ammattilaisia! Messuosastollemme on koottu tiiviisti tietoa ja näytteitä useista ruokakasvatuskonsepteistamme. Esimerkiksi yli 4500 koululaista viime vuonna tavoittaneen Ruokavisan vuoden 2021 kokonaisuus on esittelyssä.

Vastuulliseksi ja tiedostavaksi ruuankuluttajaksi kasvaminen on yhä tärkeämpää  

Ruokakasvatus auttaa hahmottamaan ruuan kulttuurisia, sosiaalisia ja taloudellisia merkityksiä. Ruokakasvatuksen tarkoitus on lisätä ymmärrystä ruuan reitistä ja herättää keskustelua ruuan vastuullisuudesta.  

“Lapset ja nuoret eivät aina tiedä mistä ruoka tulee. Ruokakasvatuksen avulla voimme lisätä tietoutta kotimaisesta ruuantuotannosta ja nostaa siten myös ruuan arvostusta”, sanoo ruokakasvatuksen asiantuntija Noora Laukkanen Ruokatiedosta. 

Hyvä ruokakasvattaja auttaa oppijaa ymmärtämään kuluttajuutta ja löytämään ruokailon. Ruuan parissa tehtävään työhön ja ruokaan tuotteena voi tutustua ikätasolle sopivalla tavalla hyödyntäen Ruokatiedon opetusmateriaaleja: 

Varhaiskasvatukseen tuotetun ruokakasvatuksen opetusmateriaalin tavoitteena on herättää lapsen kiinnostus ruokaa ja syömistä kohtaan. 

Perusopetuksessa tavoitteena on nostaa ruuan arvostusta tekemällä ruuantuotantoa nuorille tutummaksi. Lisätään suomalaisen ruuan arvostusta paremmalla tietoudella kotimaan ruuantuotannon ja ruokaketjun erityislaatuisuudesta! 

Tarjolla on oppia myös opettajalle! Ruokatiedon opetusmateriaalit (erit. Ruuan reitti) syventävät myös opettajien ja opettajaksi opiskelevien ammattitaitoa ruokaketjusta pellolta pöytään! 

Tehdään siis ruokaketjut tutuiksi – pellolta pöytään ja esikoulusta korkeakouluun! 

”Haluamme auttaa opettajia tarjoamalla innostavaa ja erilaiset oppijat huomioivaa opetusmateriaalia ruokakasvatukseen. Toivomme, että mahdollisimman moni löytäisi tarjoamiemme materiaalien ääreen ja voisi hyödyntää niitä opetuksessa”, Laukkanen kertoo. 

Menestyksekkäät konseptit laajenevat vuosi vuodelta – Retki kauppaan siirtyi verkkoon ja laajenee myös yläkouluihin 

Alakouluille suunnattua SOK:n kanssa yhteistyössä toteutettua Retki kauppaan -opetuskokonaisuutta on vuoden aikana muotoiltu vastaamaan etäoppimisen tarpeisiin. Tutustumisen voi tehdä joko fyysisillä kauppavierailuilla tai retkeilemällä ruuan verkkokaupassa! Etävierailuun sisältyy retken lisäksi ruokakaupan marketpäällikön etähaastattelu, jota varten oppilaat pääsevät laatimaan kiperiä kysymyksiä. 

Retki kauppaan -konsepti on vuoden aikana kokenut merkittävää edistystä, kun se laajentui pilottihankkeena muualle EU-alueella. Tuloksia pilotoinnista odotetaan alkuvuodesta 2021. 

Retki kauppaan -konsepti yhdistyy tänä vuonna myös yläkoululaisille suunnattuun Ruokavisaan. Pedagogisesti pelillistetty Ruokavisa 2021 -opetuskokonaisuus auttaa oppilasta ymmärtämään ruokakauppojen merkityksen osana ruuan reittiä. 

Ruokavisa on Ruokatiedon menestyksekkäin ruokakasvatuskonsepti, Laukkanen toteaa: 

”Ruokavisa on laajentunut kymmenen vuoden aikana valtakunnalliseksi osaamiskilpailuksi, jota käytetään yläkouluissa aina Enontekiöltä Hankoon saakka. Tämän vuoden Ruokavisa-opetuskokonaisuus opettaa oppilaille tärkeitä arjen taitoja, kuten kestävää ruoka-arjen suunnittelua sekä fiksua kuluttamista.” 

 

Tutustu Ruokatieto Yhdistyksen messuosastoon! 

EDUCA verkossa -tapahtuma tuo Suomen suurimman opetus- ja kasvatusalan tapahtuman virtuaalisessa muodossa poikkeusvuoteen. 

Messuosastomme kuvitusta ja muuta kuvamateriaalia on mahdollista käyttää mediassa. Saat kuvat yhteyshenkilöltä! 

 

Kysy lisää: 

Noora Laukkanen

Ruokakasvatuksen asiantuntija 

+358 44 236 0039 

noora.laukkanen@ruokatieto.fi 

 

Anni-Mari Syväniemi 

Toiminnanjohtaja 

+358 50 511 8909 

anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi 

 

Pvm 29.1.2021

Kirjoittanut Aino Rautanen, Noora Laukkanen

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun