Raaka-aineet ja työ suomalaisessa ruokaketjussa ovat juhlapäivänsä ansainneet

Tiedote

Suomalaisille on tärkeää, että suomalaiseksi tituleerattu elintarvike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista – Suomessa. Siksi Hyvää Suomesta -merkki on ylivoimainen elintarvikkeiden alkuperämerkki.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.2020 – nyt toisen kerran. Sen allekirjoittaa Hyvää Suomesta -merkki, jossa on mukana koko elintarvikeketju pellolta pöytään.

Hyvää Suomesta -merkki on ainoa elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka lupaa sekä raaka-aineen että työn suomalaisuuden. Se on myös ainoa elintarvikemerkkijärjestelmä, joka kattaa kaikki tuoteryhmät ja on kaiken kokoisten yritysten käytössä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuluttajat vaativat, että suomalaiseksi kutsutussa elintarvikkeessa raaka-aine ja työ ovat ainakin pääosin Suomesta. Tätä mieltä on noin 95 % suomalaisista. 
Nimenomaan Hyvää Suomesta -merkin kriteerit tukevat tätä vaatimusta, eikä kuluttajille tule pettymystä merkin lupauksesta siihen tutustuessaan. Tuotteen reseptin suomalaisuutta vaatii vain noin 40 % suomalaisista. Tämä kertonee, että ruokakulttuurimme on avoin ja että oman maan raaka-aineet voivat muuttua herkuiksi moneen makuun ja tilanteeseen. 

Koronavuosi on lisännyt suomalaisen ruoan ostamista, mikä näkyy kaupan myynneissä, mutta myös tässä kyselytutkimuksessa. Myös tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä reilu kolmannes kuluttajista aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista – ja tämä on selvästi enemmän kuin muutamia vuosia sitten.

 

Lisätiedot:

Anni-Mari Syväniemi, Ruokatieto Yhdistys ry 050 511 8909anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry, 040 410 5270minna.asunmaa@ruokatieto.fi

Tutkimuslähteet: Kantar TNS Agri Oy 14-19.8.2020, n=1101 ja 21-26.8.2020, n=1002, On-line panel/Forum, 18+ väestö Manner-Suomessa

Suomalaisen ruoan päivän tunnuksen ja kuvituskuvia löydät sivulta www.hyvaasuomesta.fi/medialle

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan alkuperämerkki Hyvää Suomesta.

Suomalaisen ruoan päivän näkyvyyden vuonna 2020 mahdollistavat Apetit, Atria, Elovena, HKScan, K-ryhmä, Lidl, S-ryhmä, Valio, tuottajajärjestöt MTK ja SLC sekä Järvikylä, Kymppi-Maukkaat ja Juustoportti

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

10.2.2025 Uutinen

Ravintoloiden on jatkossakin ilmoitettava lihan alkuperämaa kirjallisesti – asetus voimassa vuoteen 2029 saakka

Vuonna 2019 voimaan tullut asetus (154/2019) velvoittaa, että tarjoilupaikat, kuten ravintolat, laitosruokalat, pikaruokaravintolat, kahvilat…

7.2.2025 Tiedote

Hankintailmoitus EU Oats -hankkeeseen

Ruokatieto Yhdistys toteuttaa kauran EU-menekinedistämishankkeen Aasian markkinoille yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n…

6.2.2025 Tiedote

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan…

28.1.2025 Tiedote

Timosen raportissa oikeita keinoja ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi

Ruokatieto on tyytyväinen Maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori, Pekka Timosen elintarvikeviennin kasvurakenteita…

9.1.2025 Yleinen

Vuoden ruokakasvattajaa etsitään jälleen

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

20.12.2024 Tiedote

Joulukinkun ostoa suunnittelevien määrä kasvanut

Joulukinkku on suomalaisten joulupöytien kestosuosikki. Neljä viidestä kuluttajasta aikoo valita jouluherkuksi kinkkua. Suurimmalle osalle…

19.12.2024 Uutinen

Ruokakasvatus esillä Educassa tammikuussa, tervetuloa osastollemme!

Tervetuloa Ruokatiedon, Maistuvan koulun ja Ruokatutkan yhteiselle osastolle 6t29 hakemaan vinkkejä, ideoita ja materiaaleja…

5.12.2024 Tiedote

Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana jatkaa Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.12. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

5.12.2024 Uutinen

Ruokavisa 2025 -oppimateriaali on julkaistu

Ruokavisassa tutustutaan tänä vuonna ruoan valintaan ja siihen vaikuttaviin tekijöihin niin yksilön kuin yhteiskunnan…

3.12.2024 Uutinen

Ruokaviennin kasvujohtajaksi Ruokatieto Yhdistykseen on valittu ETM Jukka Vainionpää

Ruokatieto Yhdistys ry on valinnut elintarviketieteiden maisteri Jukka Vainionpään ruokaviennin kasvujohtajaksi vahvistamaan elintarvikeviennin kasvua…

3.12.2024 Uutinen

Ruokatieto Yhdistys ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäjäksi

Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry muodostavat yhdessä ruokaviennin…

1.11.2024 Yleinen

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus yhä korkea

Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista…

Siirry takaisin sivun alkuun