Raaka-aineet ja työ suomalaisessa ruokaketjussa ovat juhlapäivänsä ansainneet

Tiedote

Suomalaisille on tärkeää, että suomalaiseksi tituleerattu elintarvike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista – Suomessa. Siksi Hyvää Suomesta -merkki on ylivoimainen elintarvikkeiden alkuperämerkki.

Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.2020 – nyt toisen kerran. Sen allekirjoittaa Hyvää Suomesta -merkki, jossa on mukana koko elintarvikeketju pellolta pöytään.

Hyvää Suomesta -merkki on ainoa elintarvikkeiden alkuperämerkki, joka lupaa sekä raaka-aineen että työn suomalaisuuden. Se on myös ainoa elintarvikemerkkijärjestelmä, joka kattaa kaikki tuoteryhmät ja on kaiken kokoisten yritysten käytössä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuluttajat vaativat, että suomalaiseksi kutsutussa elintarvikkeessa raaka-aine ja työ ovat ainakin pääosin Suomesta. Tätä mieltä on noin 95 % suomalaisista. 
Nimenomaan Hyvää Suomesta -merkin kriteerit tukevat tätä vaatimusta, eikä kuluttajille tule pettymystä merkin lupauksesta siihen tutustuessaan. Tuotteen reseptin suomalaisuutta vaatii vain noin 40 % suomalaisista. Tämä kertonee, että ruokakulttuurimme on avoin ja että oman maan raaka-aineet voivat muuttua herkuiksi moneen makuun ja tilanteeseen. 

Koronavuosi on lisännyt suomalaisen ruoan ostamista, mikä näkyy kaupan myynneissä, mutta myös tässä kyselytutkimuksessa. Myös tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä reilu kolmannes kuluttajista aikoo lisätä suomalaisen ruoan ostamista – ja tämä on selvästi enemmän kuin muutamia vuosia sitten.

 

Lisätiedot:

Anni-Mari Syväniemi, Ruokatieto Yhdistys ry 050 511 8909anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

Minna Asunmaa, Ruokatieto Yhdistys ry, 040 410 5270minna.asunmaa@ruokatieto.fi

Tutkimuslähteet: Kantar TNS Agri Oy 14-19.8.2020, n=1101 ja 21-26.8.2020, n=1002, On-line panel/Forum, 18+ väestö Manner-Suomessa

Suomalaisen ruoan päivän tunnuksen ja kuvituskuvia löydät sivulta www.hyvaasuomesta.fi/medialle

Ruokatieto Yhdistys ry edistää suomalaisen ruokaketjun menestystä tekemällä tunnetuksi osaamista ja työtä pellolta pöytään. Ytimessä on suomalaisen ruoan alkuperämerkki Hyvää Suomesta.

Suomalaisen ruoan päivän näkyvyyden vuonna 2020 mahdollistavat Apetit, Atria, Elovena, HKScan, K-ryhmä, Lidl, S-ryhmä, Valio, tuottajajärjestöt MTK ja SLC sekä Järvikylä, Kymppi-Maukkaat ja Juustoportti

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

9.5.2023 Tiedote

Ruokavisa vie ruokakasvatusta yläkouluihin: voitto oivaltavalle Nöykkiön koulun joukkueelle

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa opitaan ruoan reiteistä pellolta pöytään sekä fiksua…

30.3.2023 Tiedote

Rakentavaa ruokapuhetta edistäneet Sanna Talvia ja Juuso Joona palkittiin Vuoden ruokakasvattajina

Vuoden ruokakasvattaja 2023 -huomionosoituksen ovat saaneet yliopistonlehtori Sanna Talvia Itä-Suomen yliopistosta Joensuun kampukselta sekä…

25.3.2023 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Nöykkiön koulusta ja Jyväskylän normaalikoulusta

Ruokavisan alkukarsinnat on nyt käyty. Kiitos kaikille osallistuneille opettajille ja oppilaille! Kilpailuun osallistuneista oppilasryhmistä…

6.2.2023 Tiedote

Ruokavisa 2023 on käynnistynyt!

Ruokavisan valtakunnallinen osaamiskilpailu on nyt käynnissä! Osaamiskilpailuun voivat osallistua yläkoulun oppilaat opettajansa johdolla. Oppilaiden…

3.2.2023 Tiedote

Merkinnät elintarvikepakkauksissa eivät saa johtaa kuluttajia harhaan

Kuluttajat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä. Siksi on tärkeätä, että pakkausten tarjoama…

25.1.2023 Tiedote

Ehdota Vuoden ruokakasvattajaa!

Ruokatieto myöntää Vuoden ruokakasvattaja –huomionosoituksen tänä keväänä ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka on toiminnallaan…

19.12.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 -oppimateriaali on julkaistu – teemana alkutuotanto

Ruokavisan teemana on tällä kertaa alkutuotanto, eli toiminta kotimaisessa ruoantuotannossa. Oppimateriaali on nyt julkaistu…

30.11.2022 Tiedote

Ruokavisa 2023 – Aiheena alkutuotanto

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu opetuskokonaisuus, jossa tällä kertaa tutustutaan alkutuotantoon. Ruoantuotanto on ajankohtainen aihe,…

24.11.2022 Tiedote

Ruokatiedon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Elli Siltala

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokouksessa 23.11. valittiin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltala Valio Oy:stä…

7.11.2022 Tiedote

Uusi Ravitsemuskatsaus tarjoaa näkymiä ravitsemustieteen ajankohtaiseen tutkimukseen

Vuoden 2022 Ravitsemuskatsaus esittelee ravitsemustieteessä tehtävää tutkimusta monesta näkökulmasta. Ruokavalinnoillamme on merkitystä terveyden ja…

2.11.2022 Tiedote

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana

Ruokaketjun kohtaamat haasteet eivät näy Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteessa. Hyvää Suomesta -tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on…

14.10.2022 Tiedote

Hävikki-battlessa hienoja oivalluksia hävikin hyödyntämisestä – kuvakilpailun voittajat Oulusta ja Kuopiosta

Tämän vuoden Hävikki-battlessa nähtiin jälleen upeita oivalluksia ruokahävikin hyötykäytöstä. Yli 8500 yläkoulun valinnaisen kotitalouden…

Siirry takaisin sivun alkuun