Nosta sinäkin kuntavaaleissa huomio ruokapalveluiden kotimaisuuden mahdollistamiseen

Tiedote

Julkisten palveluiden ravitsemus- ja ruokakasvatustehtävä on moninainen. Siksi kotimaisuudella onkin syytä olla sijaa hankinnoissa! Kotimaisten raaka-aineiden käytön mahdollisuuksia tukemalla ja kotimaisen ruoan syömisen arvostuksen lisäämisellä voi olla monia positiivisia vaikutuksia niin ravitsemuksen kuin myös ilmaston kannalta.

Kotimaisen ruokaketjun toimet tiedetään pellolta pöytään – tämän esiin tuominen esimerkiksi koulujen ruokakasvatuksessa on yksi keino nostaa ruoan arvostusta ja antaa lapsille ja nuorille hyvä tiedostavan ja vastuullisen kuluttajuuden malli. Samalla ruoan arvostuksen nousu voi toimia keinona vähentää ruokahävikkiä. Ruoan arvostus kasvaa, kun päiväkodeissa ja kouluissa ruokailijat tietävät, mistä ruoka tulee. Muun muassa Ruokakunta-hankkeessa todetaan: ”Kunnan tärkein pöytä on lasten ruokapöytä”.

Ruokapalvelutoimijoita on koulujen ja päiväkotien lisäksi monia muitakin. Kunnat käyttävät vuosittain jopa 20 miljardia euroa julkisiin hankintoihin. Osa tästä suuntautuu vuositasolla yli 400 miljoonan ruokapalveluissa tuotetun ruoka-annoksen raaka-ainehankintoihin. Mikäli näillä lautasilla on kotimaista ruokaa, se tuo hyvinvointia koko kotimaiseen ruokaketjuun, joka työllistää yli 340 000 ihmistä!

Suomalaiset haluavatkin antaa rahan kiertää hyvää kehää, jossa hyvinvointi ja tuotot pysyvät lähellä: Suomen Elintarviketyöläisten Liiton Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan suomalaisista 93 % haluaa, että kunnan elintarvikehankinnoissa suositaan kotimaista ruokaa, vaikka se nostaisi hankintahintaa.

Nostetaan kuntien hankintaosaaminen kunniaan ja mahdollistetaan riittävillä resursseilla koko osaamisen käyttöpotentiaali. Kannustetaan ruokapalvelutoimijoita käyttämään raaka-aineiden kotimaisuutta yhtenä keinona ruoan menekin lisäämisessä. Annetaan kotimaisuusviestin kantautua ruokapalveluiden asiakkaille saakka – ruoan raaka-aineiden alkuperän ilmoittaminen voi olla keittiöiden ylpeydenaihe.

 

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi
Toiminnanjohtaja

Puhelin +358 50 5118909
anni-mari.syvaniemi(at)ruokatieto.fi

Muut ajankohtaiset

Kaikki ajankohtaiset

22.4.2024 Tiedote

Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja – kunniamaininta Marjo Sundströmille

Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat…

19.4.2024 Tiedote

Ruokavisan voittoon kokkasi Lohtajan koulun joukkue

Lohtajan koulun suoritus ylsi tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Lohtajan menussa kohtasivat viljatuotteet, kauden kala…

25.3.2024 Tiedote

Ruokavisan finaaliin joukkueet Kuulammen ja Lohtajan kouluista sekä Hankoniemen yläasteelta

Ruokavisa on tältä vuodelta visailtu. Kiitos kaikille Ruokavisan alkukarsintoihin osallistuneille oppilaille ja opettajille!

26.2.2024 Uutinen

Kuinka koulunäkki valmistuu?

Tervetuloa mukaan seuraamaan, miten näkkileipä valmistuu Kotkan koulunäkkitehtaalla! Järjestämme yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa kaksi…

12.2.2024 Yleinen

Kenestä Vuoden ruokakasvattaja? 

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö,…

2.2.2024 Uutinen

Haemme kahta kesätyöntekijää

Ruokatieto Yhdistys ry on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys, tehtävänä on suomalaisen ruoan ja ruoan…

11.1.2024 Uutinen

Ruokakasvatus ja maistuvat ammatit esillä Educassa, tavataan osastollamme!

Tervetuloa saamaan ideoita, vinkkejä ja materiaaleja ruokakasvatustyöhön! Löydät meidät Educasta 26.-27.1.2024 osastolta 6s41.

16.12.2023 Uutinen

30-vuotias Hyvää Suomesta -merkki juhlii työn merkeissä, rakkaudesta oman maan ruokaan

Nykypäivänä miltei kaikki suomalaiset tunnistavat elintarvikepakkauksista löytyvän sinivalkoisen joutsenen. Myös Joutsenlippuna tunnettu Hyvää Suomesta…

12.12.2023 Tiedote

Ruokavisa 2024 -oppimateriaali on julkaistu – teemana viljan reitti pellolta pöytään

Ruokavisan teemana on tällä kertaa vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Viljalla on…

17.11.2023 Tiedote

Hyvää Suomesta -tuotteissa raaka-aineiden kotimaisuusaste pysynyt korkeana – kasvispainotteista kasvua uutuuksissa 

Viime vuodesta Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden määrän kasvua vauhdittivat mm. leipomo- ja kasvistuotteet sekä…

9.10.2023 Tiedote

Hävikki-battle opettaa nuoria ruokahävikin vähentämiseen – kilpailun voittajat Helsingistä ja Maalahdesta

Hävikki-battlessa tehtiin tänäkin vuonna satoja upeita annoksia ja opittiin torjumaan hävikkiä. Lähes 7600 yläkoulun…

6.10.2023 Tiedote

Elli Siltala jatkaa Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana

Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 4.10. valitsi hallituksen puheenjohtajaksi johtaja Elli Siltalan Valio Oy:stä ja…

Siirry takaisin sivun alkuun